„Putin atomovku ještě může někam prsknout“. Byli jsme v Semaforu na představení pro ukrajinské děti

01.04.2022 7:53 | Reportáž

Ve válkách vždy trpí nejvíce děti, což mi trhá srdce. Jsem táta od dvou kluků, takže se snažím pochopit pocity rodičů na Ukrajině. To nám řekl herec divadla Semafor Felix Slováček mladší, který spoluorganizoval představení pro ukrajinské děti. Hodně se zpívalo, vystoupil mim s moučnou tváří a asi nejvíce děti rozparádil břichomluvec Zdeněk Polach s loutkou Matýskem, která mluvila rusky.

„Putin atomovku ještě může někam prsknout“. Byli jsme v Semaforu na představení pro ukrajinské děti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dáda Patrasová s předsedou Spolku pro vědu a výzkum Jiřím Michaličkou, synem a vnoučaty

„Bojím se, že si lidi vůbec neuvědomují, jak vážná je situace a Putin ještě atomovku může někam prsknout," sdělil hlavní organizátor projektu Pomoc lidem z Ukrajiny, v jehož rámci proběhlo v divadle Semafor dětské představení, a předseda Spolku pro vědu a výzkum Jiří Michalička. Akce se zúčastnily české a ukrajinské děti s maminkami a bylo veselo.

Pásmo písní a gagů

Včerejší představení bylo vlastně takovým pásmem známých písniček, včetně semaforské Babety, a různých gagů. Hodně zpívali herečka Anna Julie Slováčková a herec Felix Slováček mladší, tedy dcera a syn slavného klarinetisty a saxofonisty Felixe Slováčka a herečky Dagmar Patrasové.

„Válka je hrůzná. Ať jsou jakékoliv problémy, neměly by se řešit vojensky. Rusko to přepísklo a mělo by s tím přestat. Ve válkách vždy trpí nejvíce děti, což mi trhá srdce. Jsem táta od dvou kluků, takže se snažím pochopit pocity rodičů na Ukrajině," řekl Slováček junior ParlamentnímListům.cz a dodal: „Můj názor na Rusko to nezměnilo. Mám mezi Rusy spoustu kamarádů. Nicméně vedení Ruska a lidi, co invazi na Ukrajinu a střílení do civilistů schvalují, nepochopím. Nebudu házet všechny Rusy do jednoho pytle, ale násilí prostě nemám rád."

Právě on zorganizoval zmíněné divadelní představení s tím, že se snažil pomoci, ale jde jen o kapku v moři. Na pódiu se mezitím objevil mim Martin Sochor, namoučnil si tvář a předvedl celou škálu různých pocitů - strach, zlost, radost a tak dále. Před koncem vystoupil také břichomluvec Zdeněk Polach, který v osmdesátých letech pracoval jako sólista prestižní Moulin Rouge v Paříži. Dětské publikum si samo vyžádalo loutku miminka Matýska a oba se pak omluvili, že budou mluvit rusky, což asi ukrajinské obecenstvo moc neocení, ale ukrajinsky prostě neumí. A rozjeli parádní show.

Rozveselit ukrajinské děti

„Dnešní akce se konala proto, že jsme chtěli podpořit ukrajinské děti z oblastí bojů. Bohužel se často zapomíná na šrámy na duši, které ty děti mají. Mám dva spolužáky ze Sýrie a viděl jsem, jak jejich děti trpěly za tamních bojů. To by se prostě stávat nemělo. Vždy se to dělalo tak, že se mocní sešli na louce, tam spolu bojovali a poddaní se dozvěděli výsledek. K tomu bychom se měli vrátit. Ať si to vyřídí mocipáni mezi sebou a netahají do toho obyčejné lidi. Život už je pro mnohé tak dost těžký a válka z něj dělá úplné peklo," řekl Michalička s tím, že důvodem představení bylo hlavně děti rozveselit.

Spolek pro vědu a výzkum, kterému předsedá, chce také lobbovat u vlády, aby v Česku nastartovala bytovou výstavbu, protože jestli tady mají Ukrajinci déle zůstat, tak toho bude potřeba. „A to i pro chudé Čechy, kteří na komerční bydlení nedosáhnou," dodal s tím, že v Rusku se vždy přemýšlelo jen po mocenské linii a na lidi se nikdy nebral moc velký ohled. Československo bylo za SSSR jen další svazovou republikou s rozšířenou autonomií, a když začalo chtít jít vlastní cestou, tak sem přijely tanky.

Herečka z Kyjeva

Divadelního představení pro děti se zúčastnila i herečka z Kyjeva Katarina Manko, která do Prahy dorazila osmnáctého března. Přijela sem s tetou a příbuznými. „V současnosti je situace na Ukrajině do jisté míry stabilizována, ale je to jen na chvíli. Do budoucna předpokládám, že se to změní, protože Rusko je připraveno k dalšímu pokračování invaze. Je to smutné, ale bohužel je to tak. Nevíme, co se děje v Putinově mozku, ale zatím se mi zdá, že neví, co si s válkou počít, protože Ukrajinci se brání velmi hrdinsky. Putin nemůže Ukrajinu obsadit, protože se přeživší budou vždy bránit," prohlásila.

Nakonec na pódium vyšli všichni účinkující v čele s Dádou Patrasovou a hromadně zazpívali její písničku Nám se na tom světě líbí. Mimo jiné s v ní zpívá: „Nám se na tom světě líbí a tohle všechno zničit byl by hřích. Ten největší hřích vás všech dospělých."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…