„Putin je agresor, útok plánoval měsíce!“ Biden ohlásil zdrcující sankce proti Rusku

24.02.2022 20:20

Americký prezident Joe Biden vystoupil ve čtvrtek večer k ruské krizi. Ohlásil nové zdrcující sankce proti Rusku, které ve čtvrtek ráno zaútočilo na Ukrajinu. „Putin je agresor a jeho země ponese důsledky,“ uvedl, že sankce týkající se hlavně exportu budou mít minimální dopady pro USA a spojence a maximální pro Rusko.

„Putin je agresor, útok plánoval měsíce!“ Biden ohlásil zdrcující sankce proti Rusku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

„Vladimir Putin to plánoval celé měsíce. O jeho úmyslech jsme věděli celou dobu, cokoli jsme se pokoušeli udělat, vše odmítal. Celé týdny jsme varovali, že se tohle stane, odehrává se to přesně tak, jak jsme řekli,“ uvedl šéf Bílého domu Biden, že Rusko doplatí na odmítání diplomacie.

Putin podle něj vyhlásil svou válku a invazi označil za „flagrantní porušení mezinárodního práva“. „Putin je agresor a teď jeho země ponese důsledky,“ pokračoval Biden, že ruská armáda zahájila brutální útok na ukrajinský lid.

„Hodlám oznámit další silné sankce. Budou znamenat pro ruskou ekonomiku okamžitou a v průběhu času těžkou ránu. Navrhli jsme sankce tak, aby dlouhodobý dopad byl na Rusko maximální a minimální pro Spojené státy a naše spojence,“ dodal americký prezident v reakci na čtvrteční spuštění ruského útoku na Ukrajinu.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
USA se spojenci omezí schopnost Ruska být součástí globální ekonomiky. Biden zopakoval, že zamezí, aby Rusko obchodovalo v dolarech, librách, eurech i jenech. Spojené státy uvalily sankce na ruské banky, které drží aktiva zhruba za jeden bilion dolarů. Sankce se budou týkat velké ruské banky VTB, k ní přibudou další tři banky. 

„Vím, že to bude bolet. Ameriku už to bolí, ale mohu vás ujistit, že tohle je kritická záležitost. Budeme dělat, co je v našich silách. Je to agrese, která nemůže zůstat bez odezvy. Kdybychom ustoupili, naše situace by byla mnohem horší. Hájíme svobodu, hájíme mír.“

Zopakoval, že Spojené státy nevstoupí do přímého konfliktu s Ruskem: „Budeme bránit své spojence na východní straně NATO,“ uvedl Biden.

Také opakuje varování: „Pokud bude Rusko pokračovat v kyberútocích proti našim kritickým infrastrukturám a naší administrativě, jsme připraveni na odezvu,“ upozornil Biden.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…