„Radilové, zkuste si celý den na vozíku v 18 stupních?!“ Šéf postižených vypráskal Pekarovou

09.05.2022 21:04 | Ze sítí

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása se na blogu Aktuálně.cz svěřil s tím, že je neustále oslovován, aby bojoval za zvýšení příspěvku na mobilitu, na péči, pro chráněné dílny a další pomoc lidem se zdravotním postižením, kteří se dostávají do složité situace.

„Radilové, zkuste si celý den na vozíku v 18 stupních?!“ Šéf postižených vypráskal Pekarovou
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

„Lidi se zdravotním postižením zvláště trápí nízká výše příspěvku na mobilitu, což je měsíční dávka 550 Kč na dopravu. Je skutečností, že tato dávka, která byla v poměru k cenám pohonných hmot snížena již za ministra J. Drábka, dnes ztrácí výrazně svoji hodnotu. Hraběcí rady, abychom jezdili veřejnou dopravou, jsou pro tyto lidi úplně mimo. To platí i o radách, abychom si snížili teplotu v bytech apod. Ať se každý radil posadí na celý den na vozík a pozná, co to je osmnáct stupňů v bytě,“ poznamenal úvodem svého blogu Krása a rozhorlil se i nad nedávnými slovy předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), jež hovořila o tom, že si lidé doposud žili nad poměry a musejí se smířit s tím, že jim životní úroveň klesne. 

„Nerozumím tomu, proč bychom se měli smířit s nižší životní úrovní. Co jsme my, obyčejní lidé, udělali špatně, že máme být trestáni? Snad jen to, že většina asi špatně volila,“ dodal Krása. 

„Díky nouzovému stavu vláda užívá veřejných prostředků takřka bez kontroly ve prospěch Ukrajinců, ale zároveň tím zastírá svou absolutní neschopnost řešit naléhavé problémy českých občanů. V tuto chvíli jsou náklady vynaložené na integraci Ukrajinců kolem 54 miliard korun a ještě porostou,“ zmínil Krása, podle nějž je třeba si položit zásadní otázku. 

„Je to dobře, že se snažíme přímo integrovat statisíce Ukrajinců místo standardního postupu, kdy se na hranicích států budují tábory pro válečné utečence? Tyto tábory mají řadu výhod, protože se ví, jací lidé jsou ubytováni, jsou jim poskytovány základní potřeby a oni sami si uvědomují, že po ukončení bojů by se měli navrátit domů a pomoci při rekonstrukci země. Přístup vlády k přijetí Ukrajinců na naše území má řadu rizik a podle mého názoru také mnoho negativních jevů,“ zmínil Krása. 

Domnívá se mimo jiné, že se rozmáhá zdravotnická turistika, četné je podle něj také zneužívání jednorázové měsíční pomoci. „Ve vynucené solidaritě vidím vážný problém. Měli bychom vědět, jaké to všechno bude mít dopady na deset milionů Čechů. Nespasíme celý svět a nemůžeme trpět s každým utrpením. Postupujeme stejně jako paní Angela Merkelová v roce 2015, kdy prakticky bez kontroly přijala více než milion uprchlíků z Blízkého východu, což jí bylo později velmi vyčítáno, a západní Evropě tato vstřícnost přinesla a přináší mnoho problémů. Standardem je, že váleční utečenci jsou shromažďováni v utečeneckých táborech s tím, že se předpokládá, že po ukončení bojů se větší část vrátí zpět do své země,“ podotkl Krása. 

„Pokud naše politická reprezentace chce, aby většina utečenců z Ukrajiny zůstala u nás, měla to jasně říci, ale také by měla férově uvést dopady na občany naší země. Nepovažoval bych to však za správný krok. Po válce bude Ukrajina potřebovat všechny své občany k rekonstrukci země, protože současná diaspora je tak obrovská, že se postupně může stát, že Ukrajina bude vylidněnou, zbídačenou zemí, ze které všichni utíkají,“ zakončil Krása. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…