„Rozsudek smrti, vědomé vyvražďování slabších!“, „Místo nadávání více hygieny.“ Blatný to vzdal s restrikcemi a začala řežba. Známá jména

17.02.2021 16:08

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes na tiskové konferenci prohlásil, že se epidemická situace nelepší, ale další restrikce už podle něj nejsou optimálním řešením. „Myslíme si, že řešením je uvědomělý přístup každého z nás, místo nějakých dalších plošných restrikcí,“ řekl Blatný s tím, že restrikce nefungují. S tím ale nesouhlasí šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl, který Blatného slova ironicky komentoval na facebooku. Lobbista Jakub Janda se pak vyloženě děsí možného otevření škol. „Otevření škol v době, kdy nemocnice začínají kapacitně kolabovat, rovná se společenská hra na vědomé vyvražďování zdravotně slabších,“ tvrdí.

„Rozsudek smrti, vědomé vyvražďování slabších!“, „Místo nadávání více hygieny.“ Blatný to vzdal s restrikcemi a začala řežba. Známá jména
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Podle Blatného restrikce nefungují, když nejsou dodržovány, a proto bude asi nutné při boji s koronavirem více spoléhat na uvědomělý přístup lidí. „Plošná opatření nefungují, pokud nejsou dodržovaná na individuální úrovni. Myslíme si, že řešením je uvědomělý přístup každého z nás, místo nějakých dalších plošných restrikcí,“ uvedl Blatný podle informací serveru Novinky.cz.

Místo vymýšlení nových opatření je podle něj nutné najít způsob, aby lidé opatření dodržovali. „Můžeme nastavit jakkoliv silná opatření chceme, ale ve chvíli, kdy nejsou dodržována, je úkolem nás všech najít způsob, jak se k tomu dodržování vrátit,“ řekl ministr zdravotnictví.

„Jednáme s expertními skupinami, opozicí i Sněmovnou o tom, jakým způsobem dosáhnout stabilizace situace bez dalších restriktivních opatření. Jedinou možností je spolehnout se na to, že lidé, kteří mohou o sobě rozhodovat, se rozhodnou správně,” dodal Blatný. 

Podle Jaroslava Plesla je ale takový přístup nerozumný. „Doporučení. Stačí fakt jenom doporučení. Češi mají rozum, jsou vyspělí, nepotřebují žádné zákazy, zvládnou to i bez vlády…“ napsal s dávkou ironie Plesl a přidal obrázek z léta, kdy se na Karlově mostě konala slavnost s prostřeným půlkilometrovým stolem pro dva tisíce lidí.

Anketa

Skončí letošní ,,covidová zima" celonárodní tragédií?

76%
24%
hlasovalo: 5499 lidí
Vláda také zvažuje otevření škol, po kterém dlouhodobě volá opozice a komunisté, kteří právě kvůli tomu nepomohli vládě odhlasovat prodloužení nouzového stavu. Podle lobbisty z neziskové organizace Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty Jakuba Jandy by ale otevření škol znamenalo katastrofu. „Otevření škol v době, kdy nemocnice začínají kapacitně kolabovat, rovná se společenská hra na vědomé vyvražďování zdravotně slabších,“ má jasno Janda, podle kterého by to znamenalo naprostý kolaps zdravotního systému.

„Měli bychom si jako společnost odpovědět na otázku, kolik zbytečně mrtvých našich blízkých je pro nás přijatelná cena za několik týdnů školní docházky. 500 zbytečně zemřelých týdně? 1000 zbytečně zemřelých týdně?“ ptá se Janda a dodává, že důsledky loňského letního a podzimního uvolňování to jasně ukazují.

Hlavní problém země totiž podle Jandy nejsou děti přicházející o prezenční výuku nebo vyčerpaní rodiče. „Náš hlavní problém je brutálně řádící a vraždící epidemie. Jako společnost si volíme priority a nyní se chystáme udělat šíleně krvavé rozhodnutí, jehož efekt poznají naši zdravotníci za pár týdnů a o trochu později my všichni, až budeme nuceni přejít do skutečně nouzového stavu,“ varuje Janda.

„Pak už bude pozdě někoho vinit nebo fňukat, protože budeme v roztočené spirále. V době předkolapsového stavu zdravotnického systému a s naprosto neschopnou vládou je masové navyšování společenských kontaktů (mnoho dětí nosících nákazu domů, protože systém testování opět nezvládneme) rozsudkem smrti pro mnohé naše blízké,“ tvrdí Janda, že se může blížit katastrofa.

S návrhem ministra zdravotnictví na možné otevření škol nebo obchodů a apelem na uvědomělý přístup občanů naopak souhlasí šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. „Mnozí Češi to neradi slyší, ale každý se musí postarat hlavně o sebe a svoji rodinu. Stát to nevyřeší. Mýt si ruce, nekašlat na sebe a chovat se slušně. Řešení epidemie virózy armádou a zákazy má svoje hranice. Místo nadávání více hygieny,“ radí lidem Šmucler.

Blatného názorový obrat přichází v době, kdy vláda čelí ústavní stížnosti kvůli vyhlášení nouzového stavu, které odmítla Poslanecká sněmovna. Vláda Andreje Babiše si totiž nový nouzový stav vyjednala s hejtmany, což je ale podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila protiústavní. „Úkolem Senátu je hlídat ústavu. Musíme vědět, zda to, co vláda dělá, je ústavní, nebo ne,“ řekl Vystrčil na jednání špiček ODS s hejtmany s tím, že se obrátil na Ústavní soud.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Vystrčil by si měl prohlídnout nějakou nemocnici. To jeho mozek je protiústavní...“ komentoval počínání šéfa Senátu Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…