„Ruský Karel Gott“ je nemocný. Zasáhl Vladimir Putin a je kolem toho rozruch

03.09.2015 10:22

Prominentní ruský zpěvák Josif Kobzon, jenž má blízko k ruskému prezidentu, trpí rakovinou prostaty. Nedávno získal i díky zásahu Vladimira Putina vízum, aby mohl být léčen na italské klinice. Jeho rozhodnutí léčit se v zahraničí se stalo v Rusku podle britského deníku The Guardian terčem kritiky ruské veřejnosti.

„Ruský Karel Gott“ je nemocný. Zasáhl Vladimir Putin a je kolem toho rozruch
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Jak připomíná britský deník, Kobzon v minulosti patřil k nejhlasitějším odpůrcům Západu, a dokonce se kvůli svým postojům ocitl na „černé listině“, na kterou se v důsledku sankcí dostali nejbližší spolupracovníci a příznivci Vladimira Putina. Ale nyní se jeho naděje na vyléčení upírají právě na západní medicínu a lékaře. Konkrétně se bude léčit v Itálii, která již potvrdila, že mu na Putinovu žádost udělila potřebné vízum ke vstupu do země. Sedmaosmdesátiletý Kobzon patří mezi nejviditelnější podporovatele Putinova režimu z řad umělců a loni dokonce uspořádal v Doněcku, blízko něhož se narodil, svůj koncert. V rámci své podpory separatistů si s ním na pódiu dokonce zazpíval duet jejich vůdce Alexander Zacharčenko. Zatímco na území EU měl Kobzon zakázán vstup od letošního února, do Spojených států kvůli podezření z vazeb na mafii nesmí již od roku 1995.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Podle italského ministra zahraničí bylo umělci a také poslanci ruského parlamentu Kobzonovi uděleno vízum na základě humanitárních důvodů. Samotný zpěvák přiznal v rozhovoru pro rádio RSN minulý týden, že se tak stalo i díky intervenci prezidenta Putina. Kobzon trpí rakovinou prostaty již několik let a podstoupil kdysi operaci také v Německu. Dle zjištění britského deníku Guardian přijala ruská veřejnost oznámení Kobzona o jeho plánech léčit se v zahraničí se značnou nelibostí. Mnoho komentátorů obviňuje Kobzona z pokrytectví a upozorňují na jeho protizápadní rétoriku, kterou dával na odiv při každé možné příležitosti. Vyčítají mu například, že před třemi lety hlasoval pro zákon zakazující adopce ruských dětí do Spojených států. Před nedávnem zase nabádal k přerušení diplomatických vztahů se Spojenými státy kvůli rozporům týkajícím se problémů s udělováním víz.  

Kobzonův přítel Jurij Kuklačev, jenž patří mezi nejznámější ruské klauny, připomněl, že mu kdysi Kobzon rozmluvil odjet léčit se s nádorem do zahraničí a doslova jej prý dovlekl na ruskou kliniku. Opoziční rozhlasová stanice Echo Moskvy se dotazovala na názor svých posluchačů, kteří se vyjádřili téměř jednohlasně. Plných 82 % z nich uvedlo, že by Kobzonovi nemělo být umožněno léčit se v zahraničí. „Nechat jej léčit jen na ruské klinice by pro něj bylo nejadekvátnějším potrestáním za to, co on a všichni současní poslanci dělají naší zemi,“ uvedl na to konto populární ruský bloger Mitja Aleškovskij. Mnozí jiní však naopak hovoří o tom, že je třeba v takových chvílích projevit soucit a zapomenout na politiku. Mezi nimi například někdejší slavná ruská krasobruslařka Jekatěrina Gordějevová, která nedávno ve svém článku kritizovala úroveň ruské onkologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

7:31 Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina…