„Rusům dojdou hlavně na dělech.“ Expert se podíval. A řekl: „Ne.“

22.03.2024 16:29 | Monitoring

Ruské armádě podle úvah britského týdeníku The Economist dojdou koncem roku hlavně dělostřeleckých baterií a tak zcela ztratí svoji aktuální dělostřeleckou převahu. Podle vojenského analytika Tylera Weavera je to jen „výkřik do tmy,“ protože Rusko ve skutečnosti dokáže vyrobit až deset kusů dělostřeleckých hlavní denně a podobné články založené na informacích neziskovek jen vytvářejí dojem, „že Ukrajina ještě může vyhrát.“

„Rusům dojdou hlavně na dělech.“ Expert se podíval. A řekl: „Ne.“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Britský týdeník The Economist tento týden zveřejnil odhad, že do roku 2025 dojdou ruské armádě hlavně dělostřeleckých baterií. A to na základě informace think-tanku Centre for European Policy Analysis, který sdělil, že Rusko vyrábí jen 50 dělostřeleckých hlavní ročně.

Ačkoliv jde o předválečný údaj, zvýšení výroby je prý obtížné a tak autoři článku počítají s tím, že Rusko nadále používá jen dvě továrny na výrobu děl. „Zvýšení výroby by bylo obtížné: hlavně se vyrábějí na specializovaných strojích z vysoce kvalitní oceli. V době vypuknutí války byly na jejich výrobu vybaveny pouze dvě ruské továrny. Jen málo zemí vyváží hlavně pro zbraně a ještě méně zemí by je prodávalo do Ruska. Satelitní snímky naznačují, že Rusko nahrazuje velkou část velkých děl, o která přichází, ze starých zásob, které jsou skladovány pod širým nebem. Na začátku konfliktu mělo Rusko na nekrytých dvorech asi 19 000 dělostřeleckých zbraní. Některá z těchto děl však již desítky let rezavěla, takže byla nepoužitelná. Mnohá z nich byla v posledních dvou letech vykradena kvůli náhradním dílům: hlavně děl byly často použity jako náhrada za ty, které se opotřebovaly vystřílením tisíců nábojů,“ informuje The Economist, že zmenšující se zásoby dělostřelectva a zejména dělostřeleckých hlavní, jsou prý pro Rusko problémem.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53703 lidí
Na základě rychlosti, s jakou je technika stahována z otevřených skladů, jeden z analytiků předpokládá, že Rusku dojdou hlavně v roce 2025 a v té chvíli se bude muset spolehnout na raketové dělostřelectvo, které vyžaduje mnohem větší zásoby výbušného materiálu.

Vojenský analytik Tyler Weaver vystupující na síti X pod pseudonymem Armchair Warlord ale upozorňuje, že celý článek britského týdeníku je plný spekulací a nepřesných informací. „The Economist dnes zveřejnil neuvěřitelný výkřik do tmy - po dvou letech tvrdí, že Rusům každým dnem dojdou hlavně dělostřeleckých děl, protože jim nějaký idiot řekl, že vyrábějí jen jednu novou hlaveň týdně,“ podivil se analytik.

Dále vypočítává, že Rusko denně vystřílí až 20 tisíc nábojů, přičemž jedna hlaveň děla vydrží zhruba 2 tisíce výstřelů, než se opotřebuje. To zcela jednoduchou matematikou ukazuje na požadavek deseti nových dělostřeleckých hlavní denně. „Podle článku na The Economist mají Rusové nejméně dvě slévárny dělostřeleckých hlavní, takže splnění tohoto požadavku se mi zdá být triviální - i když vím, že některé čtenáře na Západě možná překvapí, že sovětská megatovárna může ve skutečnosti vyrábět několik kusů daného ocelového výrobku denně,“ upozornil vojenský analytik.

Výpočty britských novinářů jsou však podle něj ještě stupidnější, protože dělostřelecké hlavně často není třeba zcela vyměnit, stačí je jen vyvrtat - což je proces, který je podstatně méně náročný na zdroje než výroba nové hlavně.

„Existuje takový směšný analytický průmysl, kdy se vezme nějaký údaj o výrobě ruského válečného materiálu získaný na konci 90. let, předpokládá se, že se v roce 2024 ve válečných podmínkách nezmění, a použije se k tomu, aby se řeklo: Takhle může Ukrajina ještě vyhrát,“ dodává analytik, že takové výkřiky mají jen podpořit myšlenku na vítězství Ukrajiny, které se neustále vzdaluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud jde o britské zpravodajské služby,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSamot_707 , 22.03.2024 16:36:32
dá se celkem jistě spolehnout na to, že neví nic a jen fabulují.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…