„Sám nevím, proč ještě nejsem mrtvý. Zeptejte se Putina,“ promluvil největší rival ruského prezidenta

30.10.2017 7:11

Vůdce ruské opozice Alex Navalnyj poskytl krátce po svém propuštění z vězení rozhovor britskému deníku The Independent. I nadále si trvá na své prezidentské kandidatuře a sám se, jak se vyjádřil, diví, proč je ještě naživu.

„Sám nevím, proč ještě nejsem mrtvý. Zeptejte se Putina,“ promluvil největší rival ruského prezidenta
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

Navalnyj naposledy strávil dvacet dní ve vězení za organizaci nepovolené demonstrace. Jak uvádí britský deník, od oznámení o své prezidentské kandidatuře v prosinci loňského roku strávil protikorupční aktivista každý pátý den za mřížemi. Vzhledem k jeho trestnímu rejstříku mu ústřední volební komise nechce povolit prezidentskou kandidaturu. Mezitím se ovšem mezi kandidáty objevila jiná osobnost, známá novinářka Xenia Sobčaková.

Sobčaková je dcera bývalého Putinova šéfa, a právě proto z jejího rozhodnutí opozice příliš nadšená není. Je obviňována z toho, že chce rozdělit opozici, spolupracuje ve skutečnosti s Putinem a legitimizuje tak údajně předem zfalšované volby. Navalnyj se v úvodu rozhovoru k této záležitosti nechce vyjadřovat. A to i přesto, že Sobčakovou zná. „Ona určitě má právo kandidovat. Ale to samé platí v mém případě,“ komentuje pouze v krátkosti.

Jak The Independent dodává, Sobčaková sama přiznává, že nechce v kampani Putina příliš kritizovat. „Zachránil přece mému otci život.“ Podobný přístup však samotný Navalnyj odmítá. „Putin mé vlastní rodině skutečně příliš nepomohl,“ říká Navalnyj i s odkazem na svého bratra Olega, který tráví již třetí rok ve vězení, a označuje ruského prezidenta za „otce ruské korupce“. Nicméně rozhodnutí Sobčakové dle svých slov rozumí a chápe jej.

V průběhu svého dvacetidenního vězení přečetl mnoho knih a jednou z nich je také ta, kterou napsala Hillary Clintonová o své neúspěšné prezidentské kampani. Nicméně Navalnyj ani britský deník se nijak nezmiňují o právě probíhající kauze, v rámci které čelí Clintonová obvinění z toho, že společně s Demokratickou stranou platila za vytvoření kompromitujících materiálů na Donalda Trumpa, které se týkají jeho údajných vazeb na Kreml.

Místo toho jen Navalnyj opakuje tradiční mantry politického i mediálního mainstreamu o tom, že Trump je manipulován Kremlem. Nicméně i samotný Navalnyj je k mediálnímu mainstreamu kritický. „Stále se mě ptají na můj nacionalismus a proč mě ještě nikdo nezabil. Co se týká toho druhého, tak já opravdu nevím. To se musíte zeptat Putina,“ říká Navalnyj, který se prezidentské kandidatury nehodlá i přes nepřízeň Putinova režimu vzdát.

Navalnyj v dubnu poté, co na něj neznámý muž vylil zelené barvivo, málem přišel o oko. Jeho příznivci po celém Rusku jsou fyzicky napadáni a jsou jim ze strany úřadů kladeny různé administrativní překážky. „Celá rodina je pod neustálým tlakem. Co mým ale dělat? Mám snad ustoupit? Co bych potom řekl svému bratru Olegovi? Jak bych mu vysvětlil, že tráví tři roky ve vězení vlastně pro nic za nic?“

„Jsem jediným prezidentským kandidátem, který je připraven zahájit skutečnou kampaň. Můj tým disponuje osmdesáti pobočkami a má asi 170 000 dobrovolníků. K ničemu takovému se Sobčaková nemůže ani přiblížit,“ míní Navalnyj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…