„Selekce informací, hostů, jedna jediná pravda, modlení k Bruselu.“ ČT24 je po ohlášené novince Primy pod silnou palbou. A toto dodává Miroslava Němcová...

02.04.2019 16:37

ANKETA Zcela nová éra dynamického objektivního zpravodajství, které u nás nemá obdoby. Tu by měla podle generálního ředitele skupiny Prima Marka Singera odstartovat nová zpravodajská stanice. Poslanec Martin Kolovratník očekává, že svým vysíláním může být zajímavým zrcadlem pro ČT24. Za dobrou zprávu vznik kanálu CNN Prima News považuje také mediální analytik Petr Štěpánek, protože to, co předvádí dosud prakticky monopolní ČT24, je prý často naprosté zoufalství. Pirátovi Tomáši Martínkovi se nezamlouvá objektivita zpravodajství FTV Prima, a tak doufá, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nebude nucena v případě nového kanálu také konstatovat porušování zákona.

„Selekce informací, hostů, jedna jediná pravda, modlení k Bruselu.“ ČT24 je po ohlášené novince Primy pod silnou palbou. A toto dodává Miroslava Němcová...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová ukazuje studentům zákon o státním rozpočtu

Jen drobnou nepříjemností se časem mohou pro Českou televizi jevit kritická vyjádření na její adresu od politiků, mediálních odborníků nebo diváků ve srovnání s tím, co se chystá. Televize Prima totiž v Česku spustí během 12 měsíců nový zpravodajský kanál CNN Prima News. Získala licenci od CNN International a obsah dodá redakce Primy. Vzniká tak stanice, která bude konkurovat ČT24, dosud jedinému plně zpravodajskému kanálu na českém trhu. A pokud by nová soukromá zpravodajská stanice byla úspěšná, nutně by se vyrojily otázky, zda musíme mít i veřejnoprávní, na níž se všichni měsíc co měsíc koncesionářskými poplatky skládáme, ale ta přitom vysílá podle slov mnohých kritiků ČT jen pro vybraný okruh diváků.

Anketa

Dokdy bude trvat Evropská unie?

hlasovalo: 8824 lidí

Nová zpravodajská stanice CNN Prima News bude dostupná v terestrickém vysílání i v nabídce kabelových a satelitních operátorů. Vysílat bude v českém jazyce a stane se devátou stanicí v portfoliu skupiny Prima. Obsahem vysílání budou jak domácí zpravodajství pokrývaná a zajišťovaná skupinou Prima, tak mezinárodní zpravodajství i pořady dodávané společností CNN. Na domácích reportážích se budou podílet také jednotlivé regionální zpravodajské týmy skupiny Prima. CNN Prima News bude zajištovat zpravodajský obsah i pro ostatní kanály a online platformu skupiny Prima.

Dostane se nám širšího spektra informací ze světa

„Určitě to může být v našem mediálním prostředí zajímavé a především přínosné, protože pro mě je CNN skvělá značka seriózního zpravodajství stejně jako BBC. A vždy je dobré, když se na trhu objeví takový hráč a taková značka, vždy to přispěje ke kvalitnějšímu spektru zpravodajství. Takhle to už funguje například v Řecku, ve Švýcarsku, v Turecku, na Filipínách, v Indonésii, tak to vítám, určitě je to dobře. Stanice CNN Prima News může být zdravou konkurencí pro ČT24. Každá seriózní konkurence pomůže trhu, ať už je to trh mediální, trh propagace, reklamy,“ říká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Berkovec, předseda Volebního výboru Poslanecké sněmovny, který má v gesci média.

Zpravodajská ČT24 se ve svém zaměření setkala zatím s jedinou domácí konkurencí, když v roce 2008 začala vysílat soukromá zpravodajská televize Z1. Dva a půl roku po svém startu vysílání ukončila, když ji vlastník slovenská investiční skupina J&T odmítla dále dotovat. „Myslím si, že stanice CNN Prima News je v jiné pozici, může být dlouhodobým hráčem, a to ze dvou důvodů. Jednak Prima samotná je tady už dlouhodobě seriózně zakotvena, vysílá od roku 1993, a domovská CNN je silná značka. Takže to není primárně o tom, jestli bude hned vydělávat, nebo ne. Navíc takové vysílání určitě přinese širší spektrum informací ze světa, protože CNN má skvělou síť,“ očekává šéf Volebního výboru z hnutí ANO.

Přijde nová éra objektivního zpravodajství, které nemá obdoby

Velká očekávání pochopitelně neskrývá provozovatel budoucího zpravodajského kanálu. „Zahájením vysílání stanice CNN Prima News začne v České republice zcela nová éra dynamického objektivního zpravodajství, které u nás nemá obdoby, a diváci se rozhodně mají na co těšit. V současné chvíli budujeme v nové centrále v Praze jedno z nejmodernějších studií a redakčních zázemí v Evropě. Vedle zpravodajství nabídneme i pestrou nabídku tematických pořadů. Vznikne rovněž nová online platforma s kvalitním obsahem,“ řekl Marek Singer, generální ředitel skupiny Prima.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí
Z jeho slov o nové éře objektivního zpravodajství, které u nás nemá obdoby, se dá celkem snadno vyčíst, že veřejnoprávní ČT24 za tak úplně objektivní informační zdroj nepovažuje. „Nechci v žádném případě komentovat slova pana Marka Singera, ani nevím, jak to myslel. Vůbec nechci spekulovat, jestli to bylo rýpnutí, nebo co tady je a není. Samozřejmě že Česká televize je svým způsobem pro televizi Prima konkurencí, tak jako si konkurují všechny televize v mediálním prostoru České republiky, ale nehledal bych v tom žádné zabarvení, žádný útok,“ míní Stanislav Berkovec.

Objektivitu zpravodajství Primy pirátský poslanec nechválí

Poněkud skeptický k novému zpravodajskému kanálu je místopředseda Volebního výboru Tomáš Martínek. „Objektivitu zpravodajství FTV Prima nepovažuji v tuto chvíli za vysokou. To například dokazuje chybná práce s čísly u interpretace průzkumu ohledně podpory manželství pro všechny, za kterou se minulý týden Prima veřejně omluvila. Doufám, že v tomto případě se vyváženost a objektivita vysílání této společnosti zlepší a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tak nebude nucena konstatovat porušování zákona,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Martínek z Pirátské strany.

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Ostřílený poslanecký harcovník a člen Volebního výboru za STAN Petr Gazdík nechce spekulovat, zda by se Česká televize a osazenstvo její zpravodajské ČT24 mělo začátku vysílání CNN Prima News obávat. „Tak především toto je soukromé médium. Netroufám si říci, zda to bude nová éra televizního zpravodajství, bude záležet na kvalitě vysílání, zda do něj Prima nasadí dostatek lidí a dá dost peněz. Ale obecně vítám konkurenci, obvykle nastartuje i stávající hráče na trhu a rozčeří stojaté vody,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Spokojenost se zpravodajstvím ČT24, kterou čeká zajímavé zrcadlo

„Z té zprávy mám radost! Vždy je skvělé, když do oboru přijde konkurence, svěží vítr a nová kvalita. Nutí ostatní ke zlepšení. I u zpravodajství platí, čím širší nabídka, tím vyšší kvalita. Navíc profesionální standardy a licence CNN může do České republiky přinést nové trendy i vyšší úroveň novinářské práce. Měla by také kultivovat redakční prostředí v této soukromé televizi, kde občas je co zlepšovat. Může to být pro ČT24 velmi zajímavé zrcadlo, a to je dobře. Pro Primu je to zkrátka výzva. A já budu zvědavý, jak obstojí,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Martin Kolovratník, člen Volebního výboru za hnutí ANO.

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí
Málo bližších a konkrétních podrobností k chystanému projektu brání místopředsedkyni Volebního výboru Miroslavě Němcové, aby dala takový průchod nadšení jako její kolega z výboru Martin Kolovratník. „Informace o novém zpravodajském kanálu CNN Prima News jsou čerstvé a nelze nyní usuzovat na to, do jaké míry bude tento kanál plnit ambice, o nichž hovoří pan generální ředitel. Jakékoli úvahy o kvalitě budoucího vysílání by byly předčasné. Osobně nejvíce sleduji ČT24. S rozsahem a úrovní tohoto zpravodajského vysílání jsem spokojena. Uvidíme, v čem bude nový kanál jiný,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Miroslava Němcová, která ve Volebním výboru zastupuje ODS.

Modlení se k Bruselu, nenávist ke každému, kdo se nemodlí s nimi

Se smíšenými pocity přijal zprávu o vzniku nové zpravodajské stanice CNN Prima News nový člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a v těchto dnech mediálně velice vytěžovaný Ladislav Jakl. „CNN je moderní dynamická televize, Ale také zcela jednostranně levicově liberální televize. To už tu máme. Kříženec Novy a České televize. Ale třeba chápou, že český divák chce něco jiného než divák z velkých amerických měst východního pobřeží,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Ladislav Jakl.

„Informace o novém zpravodajském kanálu je dobrá zpráva. Hlavně proto, že to, co předvádí dosud prakticky monopolní ČT24, je často naprosté zoufalství. Selekce zpráv, selekce informací, selekce hostů, jedna jediná pravda, modlení se k Bruselu, desetiminutovky nenávisti vůči každému, kdo se nemodlí s nimi. Antitrumpovské zpravodajství Novy také není žádná sláva. Takže pokud tu někdo zkusí provozovat opravdu nezávislý zpravodajský kanál, který nebude předpojatý vůči nikomu a ničemu, bude měřit všem stejně a dávat slovo nositelům nejrůznějších názorů a idejí, bude to jen dobře. Jen těch tří písmenek CNN se trochu bojím. O téhle stanici si nic dobrého nemyslím. Ale uvidíme.,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek, mediální analytik a bývalý místopředseda RRTV.

Otázkou je zájem veřejnosti, když nepůjde o telebulvár

„Zatím mi chybějí informace. Vysílání by mělo začít za rok, a pokud bude řízeno CNN, může poskytovat jiný pohled. Ale bude mít dostatek financí? Bude zajímat širokovou veřejnost, i pokud to nebude telebulvár? Najde si dostatek diváků, když ČT24 sledují asi jen čtyři procenta televizních diváků? Záleží i na tom, jak kvalitní redaktory si zajistí, aby to nebyl další paskvil à la Soukup. Je v Česku soukromý investor, který by měl zájem o objektivní a nezávislé zpravodajství? Zatím záměr vyvolává spíš otázky a rozpaky než odpovědi,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Václav Chaloupek, předseda Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…