Senát rozhodne o tom, zda jeho předsedou bude znovu Štěch

16.11.2016 6:49

Senát by měl mít po dnešku obměněné vedení. Rozhodnou o něm senátoři na první schůzi v povolebním složení. Mají vybrat také předsedy výborů a komisí horní komory. Na rozdělení pozic se dohodli předsedové pěti senátních frakcí

 Senát rozhodne o tom, zda jeho předsedou bude znovu Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předsedou Senátu má zůstat Milan Štěch (ČSSD), i když hlasy mu dát nechtějí senátorské frakce KDU-ČSL a Starostů. Důvodem je pročínské prohlášení čtyř ústavních činitelů, pod nímž je Štěch podepsán. Štěch by ale mohl počítat s hlasy z ODS a ANO, které spolu s hlasy sociálních demokratů tvoří většinu. Lidovci a starostové mají ve svých klubech dohromady jen 27 z osmi desítek členů horní komory.

Vedení Senátu by mělo zůstat pětičlenné. Jediná změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, má obsadit Jiří Šesták z klubu Starostů. Nástupcem Přemysla Sobotky se stane teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS). Místopředsedy by měli zůstat Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých.

Obměnit by se mělo vedení jen tří z devíti výborů Senátu. Předsednictví výboru pro zdravotnictví a sociální politiku by měl po Janu Žaloudíkovi (za ČSSD) získat Peter Koliba (za ANO), za Jaromíra Jermáře (ČSSD) má do čela školského a kulturního výboru nastoupit Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) a místo Miloše Vystrčila (ODS) má výbor pro veřejnou správu a životní prostředí vést Zbyněk Linhart (STAN). Na vedení komisí se nic měnit nemá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…