Senátní výbor podpořil rozsáhlou novelu energetického zákona

12.05.2015 11:21

Senát by měl schválit podle dnešního doporučení hospodářského výboru rozsáhlou novelu energetického zákona beze změn. Předloha například stanoví, že poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude nově platit podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby. Má taky umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s výkonem do deseti kilowattů. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

 Senátní výbor podpořil rozsáhlou novelu energetického zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Někteří senátoři poukazovali na to, že zákon obsahuje řadu spíše formálních chyb. Zpravodaj Petr Bratský (ODS) ale podotkl, že horní komora nemůže navrhnout jejich odstranění vzhledem ke krátkému času, který podle něj na projednání normy má. Podporu novele ve sněmovním znění vyjádřila v hlasování těsná většina přítomných senátorů, šest z 11. 
   
Proti novele protestoval při sněmovním projednávání především Energetický regulační úřad. Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. Dnes zástupci úřadu při jednání senátního výboru poukazovali například na to, že neoprávněně čerpaná podpora na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů bude jen správním deliktem a provozovatelé malých střešních fotovoltaických elektráren budou muset platit daň. 
   
Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc řekl, že nejde o zavádění daně, ale o zrušení výjimky. Zákon v podobě schválené Sněmovnou Šolc označil za potřebný, plně funkční a způsobilý. 
   
Zatímco ve Sněmovně poslanci podali více než tři stovky pozměňovacích návrhů, byť často zdvojeně, při jednání senátního hospodářského výboru nepadl ani jeden. Senát bude o normě, jež zavede taky Radu Energetického regulačního úřadu, která jej bude řídit, rozhodovat na středeční schůzi. 
   
V dolní komoře prošla novela rozdílem jediného hlasu. Ruku pro ni zvedlo přesně tolik poslanců, kolik bylo pro schválení zapotřebí.
   
Poslanci neschválili řadu sporných pozměňovacích návrhů. Do zákona se nedostala například možnost dělit solární elektrárny na menší nebo zvýhodnění fotovoltaických elektráren uvedených do provozu až v lednu a únoru 2011, které kvůli tomu mají nárok na nižší podporu. 
   
Do zákona se naopak dostalo řešení problémů s nezapsanými věcnými břemeny. Týkají se pozemků, na nichž v minulých desítkách let vznikly stavby rozvodů energie. Podle nynějšího zákona je mají majitelé energetických sítí promítnout do katastru nemovitostí do roku 2017. Jde o statisíce parcel. Sněmovna povinnost zrušila, energetické firmy ale budou muset poskytovat informace o infrastruktuře lidem, kteří prokážou právní zájem. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…