,,Šest let jsem nebyl u Moravce." Okamura vyděsil. Odpálil bitku o ČT

14.04.2021 10:44

Poslanecká sněmovna měla v úterý volit členy Rady České televize. Jenže nakonec na volbu nedošlo, když téma nejprve využil k delší exhibici poslanec Pirátů a pak lidovec Jan Bartošek požadoval odložení volby, když kandidáty spojil s případem údajného střetu zájmu Hany Lipovské, která sice nikam nekandiduje, ale pro obhájce současného vedení televize je čertem, proti němuž je dovoleno takřka cokoliv.

,,Šest let jsem nebyl u Moravce." Okamura vyděsil. Odpálil bitku o ČT
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Za „nepřítele České televize“ je v poslední době prohlašována zejména Svoboda a přímá demokracie. Hnutí Tomio Okamury to schytává od chvíle, kdy Rada ČT prosadila do výroční zprávy za loňský rok konstatování, že SPD nedostávala ve vysílání televize adekvátní prostor.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

Proto bylo napjatě očekáváno, jak se právě SPD k volbě nových členů rady postaví. „Poslanci SPD podpoří ty nominanty, kteří budou v Radě ČT prosazovat pluralitu názorů a vyváženost vysílání zejména v oblasti zpravodajství a aktuální publicistiky,“ uvedl Tomio Okamura na tiskové konferenci před zahájením jednání Sněmovny.

Za skandální pak SPD považuje, že čtvrtá nejsilnější sněmovní strana má v diskusních pořadech ČT poloviční účast ve srovnání s TOP 09 a jinými mnohem méně (ve srovnání s SPD třetinově) zastoupenými stranami. „Nebyl jsem šest let pozván do pořadu Otázky Václava Moravce,“ připomněl Okamura. A odmítl výmluvy, že by byl pozván, ale odmítl, jak se někteří snaží tvrdit.

Bývalý televizní radní Vratislav Dostál, který při letošním pokusu o další zvolení vypadl v prvním kole, ani nezastíral, že právě na toto čekal.

 

 

Kromě toho má SPD pochybnosti o hospodaření ČT, hlavně proto, že televize trvale odmítá zveřejnit platy svých vedoucích pracovníků a redaktorů. „To se musí změnit,“ uzavřel Okamura téma.

Na jednání o volbě nových členů Rady ČT došlo v podvečer. Nejprve pirátský poslanec Tomáš Martínek po obsáhlém projevu, ve kterém zpochybnil kandidáty vybrané do druhého kola, navrhl veřejné hlasování, což podpořil i Roman Sklenák z ČSSD.

Martínek se ve svém projevu pokusil zpochybnit některé kandidáty i instituce, které je navrhly, a zaštítil se přitom materiálem sepsaným právníkem z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky pro senátora Davida Smoljaka.

A potom se o slovo přihlásil lidovecký poslanec Jan Bartošek a vše bylo zase úplně jinak. Bartošek vykládal, že mu přišel e-mail z Institutu pro svobodu a demokracii, který byl spolupodepsán Hanou Lipovskou. A Bartošek to vidí jako porušení zákona o ČT, protože členství v Radě ČT je podle něj neslučitelné s politickou funkcí, včetně funkcí ve společenských a občanských iniciativách.

„Jedná se o to, že v okamžiku, kdy z adresy tohoto institutu odchází mail, který je podepsán členkou Rady České televize, tak jsem přesvědčen, že v tomto případě dochází k porušení tohoto zákona, protože ona vystupuje jménem tohoto institutu,“ stěžoval si lidovec. Pokud by Lipovská takto porušila zákon, mělo by se dle Bartoška hlasovat o jejím odvolání z Rady.

PROJEV POSLANCE BARTOŠKA ZDE

Pak případ Lipovské nesrozumitelně spojil s volbou čtyř nových radních, i když v těchto volbách nekandidovala. „Jsem také přesvědčen, že další volby směrem k Radě České televize by měly probíhat až poté, co volební výbor jasně stanoví, zda došlo, nebo nedošlo k porušení zákona,“ vykládal dramaticky Bartošek. Takže si poslanci musí „udělat jasno“ a až potom volit jiné kandidáty.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

A aby jeho návrh nemohl nikdo zpochybnit, využil Bartošek oblíbené obstrukční taktiky v Poslanecké sněmovně a ještě ve stejném projevu požádal o dvě hodiny přestávky na jednání poslaneckého klubu. A protože by přestávka skončila ve 22 hodin a poslanci neměli schváleno prodloužení jednání za 21. hodinu, tak tím projednávání skončilo.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …