„Šílený Putin.“ „Zelenskyj jako Usáma.“ Už přihořívá. Vážná slova

11.10.2022 9:11

Ukrajinský prezident Zelenskyj označuje Rusko za teroristický stát. Svá tvrzení přitom opírá o ruské útoky na civilní obyvatelstvo. O fakt, že Rusové po svém vpádu na Ukrajinu útočí na nemocnice i dětská hřiště. Takto si počínají teroristé, tvrdí Zelenskyj. Z ruské strany však recipročně zaznívá, že teroristou je Zelenskyj a jeho režim. A Západ podle Rusů dělá chybu, když Zelenského podporuje, neboť celý svět přece ví, že existuje jediná přijatelná cesta. S teroristy nevyjednávat.

„Šílený Putin.“ „Zelenskyj jako Usáma.“ Už přihořívá. Vážná slova
Foto: Telegram
Popisek: Vjačeslav Volodin, předseda ruské Státní dumy

Volodymyr Zelenskyj se v pozici ukrajinského prezidenta již celé měsíce snaží o to, aby bylo Rusko na mezinárodním poli označeno za teroristický stát. Znovu a znovu ve svých projevech poukazuje na to, že Rusko útočí na školy, na nemocnice, na dětská hřiště, na sídliště i na kolony uprchlíků, kteří se snaží dostat z oblastí okupovaných Ruskem na území svobodné Ukrajiny.

Podívejte se na jejich skutečné cíle, kromě energetických zařízení. Podívejte se jen na jeden příklad našeho hlavního města... Křižovatka v Kyjevě, kde stojím. Křižovatka Volodymyrské ulice a Ševčenkova bulváru. To je cíl. Sedm set metrů odtud je zvonice katedrály svaté Sofie. Když už stála, Moskva ještě neexistovala. O kousek dál je Volodymyrský pahorek, místo, které se stalo zdrojem křesťanství a kultury pro východní Evropu. Zejména pro území, které se mnohem později začalo nazývat Rusko. Vedle stojí budovy Ševčenkovy univerzity, která brzy oslaví 190. výročí svého založení. Nyní jsou poškozeny tímto ruským zásahem. Ale my všechno obnovíme. A hned za mnou je dětské hřiště v Ševčenkově parku, které se také stalo terčem ruské rakety. Ale nejen v Ševčenkově parku. Nachází se na jedné z hlavních muzejních ulic Kyjeva. Konkrétně Chaněnkovo muzeum umění bylo tímto útokem teroristů poškozeno,“ nechal se slyšet Zelenskyj ve svém tradičním nočním projevu k Ukrajincům.

 

 

Jenže Rusové mluví o Ukrajincích obdobně. Ruská strana označuje za teroristu Volodymyra Zelenského a jeho spolupracovníky.

Po útoku na Kerčský most spojující Ruskem anektovaný Krym s ruskou pevninou ruský prezident Putin v projevu k národu konstatoval, že bránící se Ukrajinci provedli teroristický čin, na který Rusko rázně odpoví.

„Je jasné, že ukrajinské tajné služby nařídily, zorganizovaly a provedly teroristický útok s cílem zničit klíčovou civilní infrastrukturu," řekl Putin k útoku na Kerčský most. Pokud budou pokusy o provedení teroristických útoků na našem území pokračovat, Rusko tvrdě odpoví v míře, která bude odpovídat hrozbě namířené na Ruskou federaci," řekl ruský prezident, kterého citovala agentura TASS. Českým čtenářům vyjádření ruského prezidenta zprostředkovala ČTK.

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že z ruské strany zaznívají také slova o ukrajinských útocích na ruské pohraničí u hranic s Ukrajinou.

„Za poslední týden bylo zaznamenáno více než 100 útoků s použitím raketových systémů s vícenásobným odpalováním, dělostřelectva, minometů a bezpilotních letounů na 32 sídel v Brjanské, Kurské a Belgorodské oblasti," uvádí se v prohlášení ruské tajné služby FSB, s jejíž informacemi pracuje ve svých projevech i prezident Putin.

Podle FSB byl při ostřelování zabit jeden místní obyvatel a pět osob bylo zraněno, včetně dítěte.

„V pohraničních osadách byly zničeny dvě elektrické rozvodny, 11 obytných budov a dvě administrativní budovy. Bylo poškozeno 8 kontrolních stanovišť za státní hranicí," stálo podle CNN také v prohlášení FSB.

Mediální skupina Nexta si na sociální síti Twitter položila otázku, jestli už Putin zešílel?

 

Nexta

Předseda Státní dumy Ruské federace Vjačeslav Volodin zašel na sociální Telegram ještě dál než Vladimir Putin, když přirovnal Zelenského k teroristovi Usámu bin Ládinovi.

„Pohár trpělivosti přetekl. Kyjevský režim se stal teroristickým. Pravidelné ostřelování kritické infrastruktury jaderných elektráren - Záporožské a Kurské, vraždy veřejných činitelů na Ukrajině a v Rusku, sabotáže na Krymském mostě. Zelenského činy vedou k utrpení ukrajinského lidu, který je ve skutečnosti rukojmím jeho nacistické politiky. Ukrajinský prezident se vydáváním rozkazů k teroristickým útokům postavil na roveň Usámovi bin Ládinovi a dalším mezinárodním teroristům. Západní politici, kteří podporují Zelenského režim, sponzorují terorismus. V této souvislosti bychom rádi připomněli pravidlo známé po celém světě: s teroristy se nevyjednává,“ napsal Volodin.

Vjačeslav Volodin promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…