„Sláva žralokovi. Ještěže to nebyl člověk.“ Rus zemřel na dovolené. Češi s vlaječkami jásají

09.06.2023 10:15 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Včerejší útok žraloka, který stál podle všeho v egyptské Hurghadě nejméně jeden lidský život, probudil na sociálních sítích i jiné reakce, než lítost nad tragédií. Příčinou podle všeho byl fakt, že se žralokovou obětí stal ruský občan, což někteří považují za spravedlivé a vyjádřili to i ve svých komentářích. Hodný žralok, snad mu nebude špatně, ještěže se žádnému člověku nic nestalo, zaznělo také. Svoji roli sehráli i potírači dezinformací.

„Sláva žralokovi. Ještěže to nebyl člověk.“ Rus zemřel na dovolené. Češi s vlaječkami jásají
Foto: Repro Youtube
Popisek: Žraločí ploutev - ilustrační foto

„Žralok v egyptské Hurghádě zabil člověka. Zvíře plavce napadlo v zátoce v centrální části města, nedaleko hotelových pláží. Oběť byla ruské národnosti. Smrtelná napadení lidí žralokem se v Egyptě každoročně opakují,“ takto informoval o tragédii např. server iRozhlas.cz.

Na sociálních sítích ale nebyla nouze ani o interpretace hrůzné události z jiného pohledu.

„V egyptské Hurghadě poslal mořský predátor na onen svět turistu. K incidentu došlo v oblasti Dream Beach. Podle zpráv médií byl zemřelým ruský občan,“ uvedl na svém twitteru Lukáš Eršil, jeden ze zakladatelů aplikace BezDezinfa, která si klade za cíl očistit twitter od dezinformátorů.

Pro ty, kdo o aplikaci ještě neslyšeli, vznikla jako reakce na aktivity dezinformátorů a trollů a jejich zneužívání twitteru k šíření lží a manipulativního obsahu, které podporují zájmy Ruska.

Eršilova zpráva nicméně způsobila doslova vlnu nechutných poznámek na účet oběti k nimž přispěl i sám Eršil svojí další poznámkou.

„Turista, který neuposlechl výzvy plavčíků a zastával proputinovský názory (vycházím z infa na telegramu). A kterého sežrala paryba. Tuto smrt bych nepřál nikomu, ale líto mi ho není,“ konstatoval.

„Ještěže žádnému člověku se nic nestalo,“ napsal další diskutér, který je přesvědčený, že občané Ruska nespadají mezi lidská stvoření.

Autor příspěvku a odpůrce dezinformací Eršil to kvitoval přípitkem a slovem „Amen“, které nepřipouští diskusi.

Eršil ještě doplnil, že nechápe, proč dopadeného žraloka místní bijí.

„Mohl taky napadnout člověka ten žralok… ještě že tak,“ kvitoval žralokův útok další diskutér a i s ním Eršil souhlasil vložením GIFu.

„Muchová vyhrála nad tou sviní Sabalenko a ještě dnes žralok, pěknej den,“ napsal další diskutující, který projevil radost nejen z Rusovi smrti, ale i z vítězství české tenistky nad Běloruskou ve včerejším semifinále Roland Garros.

„Chudák žralok, to si nezasloužil,“ připojil se další.

„Naštěstí žádný člověk nebyl zraněn,“ následovalo.

„Na frontě by se mu to nestalo,“ zněl další komentář.

„Hodný žralok rusožrout,“ dočkal se žralok – zabiják od českých diskutérů pochvaly.

„Tak snad tomu žralokovi nebude šoufl,“ narážel jiný diskutér na fakt, že obětí byl Rus.

„Bodaj by bolo týchto leteniek na onen svet viac,“ přál si jeden ze slovenských diskutujících.

„Gooood shark... námet na nový film... romantická komédia,“ přišel další ze Slováků z pochvalou a vtipem.

„Karma,“ vyjádřil jeden z dalších přispívajících svoje přesvědčení o tom, že si Rus svůj konec zasloužil za svoje činy.

Je třeba dodat, že ne všechny komentáře byly podobného ražení. Našli se i lidé, kteří oběť politovali a s oslavami smrti ruského občana nesouhlasili. Nebylo jich mnoho a za všechny lze vybrat příspěvky těch, kteří se evidentně s Lukášem Eršilem znají.

„Tak teď ti něco řeknu, ve válce fandím UA a furt věřím, že jsem na správné straně, ale oběť útoku žraloků, ať už to byl Rus, je špatná a z tvého příspěvku vyplývá, že jsi z toho vlastně rád? Bleju, chlape,“ napsal a přidal zvracející smajlíky.

„Lukáši, nechci nikoho moralizovat. Stojíme všichni na stejné straně barikády. Ale z těch komentářů mi je špatně. Byl to taky jen člověk,“ napsal další a dočkal se i Eršilovy odpovědi.

„Já tu taky nejsem od toho, abych moralizoval. A máš pravdu, některé komentáře jsou přes čáru (asi i mé),“ je si vědom potírač dezinformací toho, že sám přestřelil.

„A s tím, že to byl jenom člověk, bych se zase já osobně moc neoháněl,“ zpochybnil ale hned v další větě svoji sebekritiku.

„Nevím proč, ale v případě čehokoliv ruského mám zpochybňující pocity,“ zveřejnil proklamátor aplikace BezDezinfa.cz svoje xenofobní názory.

„Nicméně bych nepřál nikomu takhle zemřít, a to říkám upřímně,“ zakončil diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sláva žralokovi?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBorowitz , 09.06.2023 11:00:20
"Lidský" hnus, co se vylil na sociálních sítích po tragédii v Egyptě ukazuje, že hysterie rusofobů je ve stádiu bezcitného šílenství. Syřan ve Francii tento týden pobodal nožem 4 děti. Kdyby to byly ruské děti, tak byste řvali "Sláva Syřanovi"?

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…