Slovenský exministr k Ukrajině: Západ totálně selhal. Rusko nesmí zasahovat kilometr od svých hranic? Je zde jisté srovnání

21.07.2014 7:51

Bývalý slovenský ministr vnitra a předseda KDS Vladimír Palko viní z velké části ze současné situace na Ukrajině Západ a jeho politiku, kterou v mnohých ohledech označuje za chybnou. Politika Západu, o které hovoří ve svém článku na serveru Postoy.sk, je podle něj konfliktní, ať by seděl v Kremlu kdokoliv. Dokazování, že protivník je padouch nebo lhář, prý rozhodně není řešením.

 Slovenský exministr k Ukrajině: Západ totálně selhal. Rusko nesmí zasahovat kilometr od svých hranic? Je zde jisté srovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Slovenský exministr Vladimír Palko si klade otázku, jak se mohla situace na Ukrajině tak vyhrotit, že zde probíhá občanská válka. Nejde podle něj ale pouze o Ukrajinu, nýbrž o konflikt Západu a Ruska. Západ se podle něj dopouští „metachyby", která spočívá v přesvědčení, že poukazování na chyby nebo zlovůli protivníka je dostačující metoda.

„Mohla by být dostačující, kdyby se ovšem Západ sám nedopouštěl v minulosti chyb, které vedou ke konfliktu bez ohledu na to, jestli je protivník anděl anebo ďábel," podotýká Palko v článku pro server Postoy.sk.

Vše k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Západ by se měl zamyslet nad vlastními kroky

Západ Rusku vytýká mnoho věcí, například i to, že nejde o demokracii západního typu. Mnohé výhrady vůči Rusku jsou podle Palka oprávněné, nicméně otázkou zůstává, zda jsou tyto okolnosti relevantní pro vznik nynější války. A jestli bychom se spíše jako lidé racionálního Západu neměli zamyslet nad vlastními nesprávnými kroky.

Zanedlouho to bude dvě stě let od doby, kdy americký prezident James Monroe zformuloval doktrínu, podle které se evropské mocnosti nemají co starat o poměry na západní polokouli. Dnešní doktrína Západu se dá vykládat podle Palka tak, že Rusko se nemá co starat o poměry kilometr od svých hranic.

Celý článek ve slovenštině k dispozici ZDE

Součástí politiky Západu je podle exministra podepisování bianko šeku politikům, kterým sice nelze upřít legitimitu jejich záměrů, ale kteří povzbuzení západní podporou jsou schopní eskalovat násilí. Palko zmiňuje například gruzínského prezidenta Saakašviliho, který v roce 2008 odstartoval horkou fázi války v Jižní Osetii.

„Taková politika Západu je ztrátou citu pro mír a znamená to konflikt, ať už by v Kremlu seděl kdokoliv. Je to takřka fyzikální zákon. A dokazování, že protivník je padouch nebo lhář, není řešením," píše autor článku.

Místo ukazování na protivníka by měl Západ přihlédnout k vlastním chybám

Tvrzení Západu, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné výlučně Rusko a že nebýt ruské politiky, nikdo by nebojoval, označuje Palko za nepravdivé. Nelze ani tvrdit, že všichni, kdo bojují proti Kyjevu, jsou Rusové z Ruska. Ačkoli prý totiž podpora bojujících separatistů ze strany obyvatelstva není nijak drtivá, není ani zanedbatelná.

Pro mnohé Ukrajince na východě země je nepřirozené dělat rozdíly mezi Rusy a Ukrajinci a odmítají protiruskou rétoriku. Někteří z nich už před násilím utekli ne na západ země, ale do Ruska. To totiž nevidí jako příčinu svého utrpení.

Snažit se strhnout stát s takto rozděleným obyvatelstvem celý na západ nebo na východ znamená podle Palka tenzi, která krajinu trhá. A to, že úmysly jsou dobré, není rozhodující. Po pádu Janukovyčovy vlády nová vláda nepochopila, že ukrajinským Rusům musí poskytnout novou vizi. Místo toho jim ale nabídla jen omezení ruštiny a nepřátelství s Ruskem. Slovenský exministr to označuje za „selhání s tichou podporou Západu". Vedle odhalení protivníka by se po Západu žádalo také odhalení vlastních chyb a revize politiky. Aby se zabránilo ještě větší válce, uzavírá Vladimír Palko pro server Postoy.sk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…