„Smrdíš, starče a stařeno.“ Konflikt v ČSSD kvůli domovu důchodců

28.11.2019 9:20

Exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke slovům bývalého primátora Ostravy Petra Kajnara, který komentoval natáčení reportérů Seznamu v ostravském domově pro seniory Slunečnice.

„Smrdíš, starče a stařeno.“ Konflikt v ČSSD kvůli domovu důchodců
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Reportéři Seznamu upozornili v několika dílech videoseriálu na podmínky, v nichž museli žít lidé v domově seniorů Slunečnice. A právě toho si všiml exprimátor Ostravy Petr Kajnar. „Fuj, zase smrdíš! Reportéři Seznamu se skrytou kamerou v domově seniorů. Kolik je asi v Česku lidí, kteří budou s noblesou Ladislava Špačka, srdcem matky Terezy a za minimální mzdu utírat pokálené dementní starce a stařeny, které jejich děti odložily do starobince, protože si musí užít života?“ napsal k tomu Kajnar.

Exhejtman Jihomoravského kraje Hašek mu následně prostřednictvím sociální sítě zaslal odpověď. 

„Takových lidí, kteří za nízké peníze pomáhají potřebným a seniorům, jsou v ČR tisíce, protože berou svoji práci jako poslání, jinak by už dávno dělali v Tescu, Lidlu a nevím kde jinde ještě za vyšší peníze. Sociální demokracie několik let po sobě vybojovala pro tyto lidi, před kterými je třeba se poklonit a vyjádřit jim úctu a vděčnost, vyšší finanční ohodnocení ze státního rozpočtu. A ti klienti – jak píšeš ‚starci a stařeny‘ – jsou, milý Petře, lidé, kteří za svůj život udělali mnoho pro tento stát a naši společnost – vychovali děti, řádně pracovali desítky let, mnozí se angažovali v různých spolcích a aktivitách a dnes ve stáří si zaslouží od společnosti a státu úctu a důstojnou péči, když ji nejsou schopni nebo ochotni zajistit jejich potomci,“ poznamenal Hašek.

„Bude to, Petře, i Tvoje téma jako lídra ČSSD na severní Moravě?“ zeptal se závěrem.

Situací v městském domově pro seniory Slunečnice se zabývá ostravská policie. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Server seznam.cz uvedl o domově několik reportáží, v nichž uvedl, že část zaměstnanců ponižovala tamní klienty. Jiroušková nechtěla být podrobnější, neboť vyšetřování je podle ní na začátku. Tento čtvrtek uspořádalo vedení Ostravy k věci briefing.

„Uvedenou věcí se policisté zabývají a zjišťují informace, které budou vyhodnocovat,“ uvedla Jiroušková.

Zatím není jasné, zda se vedení města vyjádří i k výsledkům kontroly, kterou v zařízení před měsícem provedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Její výsledky má ministerstvo předložit magistrátu do konce měsíce listopadu. Zda už tak učinilo, mluvčí radnice nesdělila.

Seznam.cz zveřejnil sérii reportáží, podle kterých část personálu ke klientům městského zařízení přistupovala nevhodně, vulgárně a ponižujícím způsobem. Reportáž vychází i z výpovědi někdejší pečovatelky Gabriely Lhoťanové, která hovoří o nevhodném a vulgárním chování části zaměstnanců ke klientům domova. Podle ní jsou staří lidé v domově uráženi a ponižováni.

Primátorův náměstek Zbyněk Pražák už dříve řekl, že nikdy nelze vyloučit, že by se v jednotlivých případech mohl personál zachovat chybně a nevhodně. Odmítl ale, že by šlo o plošný a systémový problém. Řekl, že provedená kontrola z magistrátního odboru sociálních věcí žádné závady nenalezla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…