„Smrt buznám“. Valí se sem motorkáři Vladimira Putina a my pro vás máme největší porci informací, kterou o nich můžete v Česku dostat

13.04.2015 11:56

Nebývá zvykem, aby se psalo o motorkářském klubu v souvislosti s politikou. Pole působnosti ruských motorkářů vystupujících pod jménem Noční vlci však značně přesahuje motosport. Noční vlci mají blízko k prezidentu Putinovi a nyní se chystají na spanilou jízdu Evropou, která se zejména v Polsku může zvrtnout v prudké násilnosti.

„Smrt buznám“. Valí se sem motorkáři Vladimira Putina a my pro vás máme největší porci informací, kterou o nich můžete v Česku dostat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlajka motorkářského gangu Noční vlci

Ústředním motem Nočních vlků je „Kdekoli jsme, tam je Rusko“, z čehož vyplývá, že poněkud vypjaté vlastenectví hraničící s nacionalismem je hlavním stavebním kamenem této sportovně-politické organizace. Vedle toho jsou tito drsní motorkáři silně věřící a dle fotografií umístěných na četných webech a facebookových profilech milují děti. Byť tady je nutno dodat, že vřelá náklonnost k nejmenším je typická pro všechny Rusy. Motorkářský klub v mnoha ohledech ne nepodobný světově proslulým  Hells Angels vznikl v roce 1989 a v současné době jej řídí řádně potetovaný padesátník Alexander Zaldostanov přezdívaný „Chirurg“. Svoji přezdívku získal díky studiím na lékařské fakultě, po kterých se coby lékař specializoval na posttraumatické operace obličeje.

Přesné údaje o počtu členů nejsou známy, ale odhaduje se, že by mohl klub Nočních vlků sdružovat až 5000 členů. Najdete mezi nimi příznivce krajní pravice, nacionalisty, ortodoxní křesťany atd. Na jednom z manifestů klubu, který má téměř padesát různých větví, se píše, že členem se nemůže stát drogový dealer, vyznavač Antikrista, pederast a vůbec člověk, se kterým nesdílí ostatní podobný přístup k životu. Obecně však platí, že se může k Nočním vlkům přidat každý muž, který se narodil na území bývalého SSSR. Pokud Noční vlci zrovna nebrázdí ruské highways, vyjadřují se s despektem k homosexuálům a ke všemu, co pochází ze Západu. Tedy samozřejmě až na motorky, které jsou v drtivé většině americké výroby.

Zde si stáhněte obsáhlou rešerši, kterou pro Vás připravily ParlamentníListy.cz

Americké stroje vlkům nevadí, ale „žvejky a džíny“ považují s jistou mírou nadsázky za největší zkázu své země. Naopak současný ruský prezident Vladimir Putin je jejich téměř svatou ikonou. Často jej doprovázejí na akcích, kterých se Putin účastní, a rádi se na svých webech chlubí společnými fotkami. Před šesti lety se tehdejší premiér země Putin účastnil jejich bike show. O rok později již vyrazil společně s nimi na bike show do ukrajinského Sevastopolu na tříkolce Harley Davidson. Silnou podporu vyjádřili Noční vlci Putinovi zejména po vystoupení Pussy Riot v moskevské katedrále před třemi lety, proti kterému se veřejně velmi ostře postavili a slíbili proti podobným projevům vandalství zajistit ochranu všem ruským kostelům.

Vůdce Nočních vlků Zaldostanov je považován za Putinova osobního přítele a nedávno mu byl udělen Řád cti za „aktivitu při vlasteneckém vzdělávání mládeže“. Zaldostanov se často angažuje v politických tématech a je jedním ze spoluzakladatelů hnutí Antimajdan, jehož cílem je zabránit tomu, aby se podobné revoluční protesty nerozšířily také do Moskvy. Zaldostanov se tehdy mimochodem nechal slyšet, že navrhoval k Antimajdanu alternativní název, který zněl "Smrt buznám". Noční vlci tedy nejsou v žádném případě jen rozevlátými motorkáři vyznávajícími „sex a alkohol“. Jejich členové pravidelně vystupují v televizních show, komentují aktuální politická i společenská témata a jsou jedním z důležitých pilířů Putinova režimu. V loňském roce se k Nočním vlkům přidal i další velký přítel Vladimira Putina, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Před několika dny Noční vlci oznámili svůj úmysl oslavit 70. výročí od skončení druhé světové války společnou jízdou s cílem v Berlíně, kde chtějí 9. května položit květy k pomníkům padlých sovětských vojáků. Naplánovaná trasa asi 30 až 40 členů klubu vede přes Bělorusko, Polsko, Slovensko a Rakousko. Především v Polsku se však očekávají masové protesty, které by mohly vyústit ve vzájemnou konfrontaci. Poláci považují průjezd motorkářů úzce spjatých s Putinovým režimem za provokaci a již nyní podepsalo 8000 Poláků facebookovou petici, která nabádá k nevpuštění ruských motorkářů na území Evropské unie. Polští motorkáři se již nechali slyšet, že se pokusí své ruské „kolegy“ zablokovat. Polská vláda se k celé věci zatím ovšem nijak nevyjádřila.


 


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …