„Sorosovy ceny“: Tahle šla bakalovcům. Tahle taky. Na Sašu Uhlovou nezbylo

18.06.2020 9:07

Nadace Open Society Fund založená Američanem Georgem Sorosem působí ve více než 70 zemích světa včetně České republiky. V Praze i letos OSF udělila novinářské ceny. I letos se mezi vítězi objevují hodně známí novináři jako Martin Veselovský z DVTV, Renata Kalenská z Deníku N nebo Daniel Anýž ze serveru Aktuálně.cz.

„Sorosovy ceny“: Tahle šla bakalovcům. Tahle taky. Na Sašu Uhlovou nezbylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Novinářské ceny za rok 2019 jsou rozdány. Mezi vítězi najdeme řadu jmen novinářů, kteří působili postupně v několika médiích.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

V kategorii psané žurnalistiky „nejlepší rozhovor“ zvítězila Renata Kalenská, která píše pro Deník N, ale v minulosti působila v Lidových novinách, v časopise Týden nebo jako moderátorka TV Seznam. Hlavní cenu získala za rozhovor „Věděl jsem, že i když řeknu ne, stejně se neubráním. Kněz mě zneužíval a pak jsem se mu z toho musel zpovídat“.

Cena za nejlepší reportáž také putovala do Deníku N. Získala ji Jana Ustohalová za reportáž „Mezi polykači kotev a položenými osmičkami“.

Nejlepší komentář podle poroty OSF napsal Daniel Anýž. Jde o „Americký týden“. Danil Anýž je vystudovaný geolog, absolvoval Univerzitu Karlovu a po roce 1989 žil několik let v USA jako zahraniční zpravodaj Hospodářských novin. Dnes jako specialista na Ameriku píše pro server Aktuálně.cz. Anýž porazil v této kategorii i Sašu Uhlovou, levicově orientovasnou novinářku, která píše pro server A2larm nebo do Salonu Práva.

V kategorii audiovizuální žurnalistiky vedl podle OSF nejlepší rozhovor Martin Veselovský z DVTV se zdravotníkem Vítem Samkem na téma „Záchranka vyjíždí k blbostem, jde o peníze“.

Je pozoruhodné, že v kategorii on-line žurnalistiky se do nejužšího výběru dostali tři novináři z Českého rozhlasu a nikdo jiný. Zvítězili s projektem Rozdělení svobodou, který si vzal za cíl prostudovat rozdělení české společnosti třicet let po revoluci. V projektu se ukázalo, že dělicích linií je celá řada a nedá se říct, že by Česko bylo rozděleno jen podle jediné dělicí linie zosobněné např. prezidentem Milošem Zemanem a pohledem na něj.

Cenu Karla Havlíčka Borovského získal Ondřej Houska z Hospodářských novin. „Mám velkou radost, že prestižní Cenu Karla Havlíčka Borovského získal právě Ondřej. Ve své práci předvádí, že o tématech souvisejících se složitým organismem, kterým Evropská unie je, lze psát velmi zasvěceně, srozumitelně, čtivě, s nadhledem i vtipem. Ať už jde o zprávy, analýzy či komentáře, vždy mě jeho články obohatí. Spolu se čtenáři Hospodářských novin se řadím mezi Ondřejovy fanoušky a on nám za to dává skutečně exkluzivní čtení,“ uvedl šéfredaktor Hospodářských novin Martin Jašminský.

Novinářskou křepelku pro mladé novináře tentokrát obdržel Lukáš Valášek ze serveru Aktuálně.cz. Valáškovu práci ocenil také šéfredaktor serveru Aktuálně.cz Josef Pazderka.

„Lukášova snaha dostat se rozkrýváním klíčových kauz k podstatě problému, jeho pečlivost i buldočí vytrvalost jsou opravdu mimořádné. Nepřekvapuje mě, že si ho porota vybrala, a jsem si jistý, že ho v budoucnu nemine řada dalších žurnalistických ocenění,“ prohlásil Pazderka.

Práci kolegů ocenila také ředitelka redakcí vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly Zuzana Kleknerová. Do Bakalova mediálního domu patří jak Hospodářské noviny, tak server Aktuálně.cz.

Poznámku k cenám už připojil komentátor Tomáš Vyoral: „Pošesté letí Sorosova cena pro správně smýšlející a indoktrinující novináře do Veselovskému do DVTV, jejíž moderátorka Drtinová sedí ve správní radě Sorosova OSF. Já ná Sorose, on na mě. Rozhovor třeba i může být dobrý a Veselevoský na tu ‚Bakalovu‘ bídu patří k tomu lepšímu, byť taky pochytil výběrový přístup k ‚lepším‘ a ‚horším‘ hostům dle jeho vidění světa, ale stejně to není úplně košer.“

Poznámka editora:

Po zveřejnění článku jsme byly Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky upozorněni, že „G. Soros nemá s cenou vůbec nic společného“. Fond odkazuje na vyjádření ředitele R. Basche: „Do roku 2012 byla česká Nadace OSF z velké části skutečně financována Sorosovou nadací Open Society Foundations, která působí globálně a byla i zakladatelem naší nadace. O vlastní činnosti ale vždy rozhodovala naše nezávislá správní rada v rámci matice témat jako je rozvoj občanské společnosti, vzdělávání, transparentnost atd.

Představa, že přijde George Soros a určí, co se v které zemi bude dělat, je opravdu směšná. Je zjevné, že ti takzvaní kritici nemají ponětí, jak nadace obecně fungují. Roku 2012 však pravidelné financování skončilo. Nyní musíme vždy připravit projektovou žádost a žádáme globální síť Open Society Foundations o podporu stejně, jako jakákoli jiná nezisková organizace. Automatická finanční podpora není vůbec zaručena. Získáváme finance pouze na kvalitní a udržitelné projekty, které projdou náročným a nestranným schvalovacím řízením ze strany globální sítě Open Society Foundations. Tedy úplně stejně, jako to funguje i u jiných dárců.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…