„Spadl vojenský objekt?“ V Polsku haló. Jenže kauza je vyfouknutá

04.03.2024 14:40

Polský bulvární deník Fakt v pondělí ráno informoval, že u obce Milakowo na severovýchodě země spadl neznámý vojenský objekt. Na místo dokonce vyrazili příslušníci polské armády, ale ukázalo se, že šlo o meteorologický balon.

„Spadl vojenský objekt?“ V Polsku haló. Jenže kauza je vyfouknutá
Foto: Repro X
Popisek: Meteorologický balon

„Jak se nám podařilo určit, v pondělí 4. března spadl neznámý předmět na pole u Miłakova. Je to vojenské zařízení? Od rána v této kauze panuje informační chaos,“ informoval ráno polský deník Fakt.  

Policie ale následně podle informací agentury Reuters potvrdila, že šlo o meteorologický balon. „Potvrzuji, že dnes ráno jsme obdrželi hlášení, že na pole u Milakowa spadl objekt, nyní můžeme potvrdit, že se jednalo o meteorologický balon,“ uvedl policejní mluvčí.

„Naše činnost se zde soustředila na zajištění tohoto místa do příjezdu armády a v tuto chvíli se snažíme objasnit původ tohoto objektu a proč byl nalezen na těchto polích v naší oblasti,“ dodal mluvčí policie.

Polsko je v těchto případech v pohotovosti kvůli zbloudilým raketám z území sousední Ukrajiny. V listopadu 2022 zasáhla zbloudilá ukrajinská raketa polskou vesnici Przewodow na jihu Polska a zabila dva lidi, což tehdy vyvolalo značné obavy, že se válka přelije přes hranice a v pohotovosti byly i jednotky NATO. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…