„Sparta, Sparta...“ V LN rozzlobili známou tvář ČT

17.02.2023 12:45 | Ze sítí

Nejen českým sportovním světem v uplynulých dnech rezonovala zpráva Jakuba Jankta o jeho homosexualitě. Na jeho coming out reagovala řada osobností nejen českého a nejen sportovního života. Tématu se nemohla vyhnout ani česká média, s některými titulky měli ale určití lidé problém. Mnozí totiž zapomněli, že na české mediální sportovní scéně nešlo o zdaleka první takové odhalení, své o tom ví Jirka Luňák z SK Slavoje Houslice.

„Sparta, Sparta...“ V LN rozzlobili známou tvář ČT
Foto: repro Sport 1
Popisek: Sparta Praha proti Rangers v září 2021. Pražští hráči nepoklekli

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
Chtělo to pořádný kus odvahy, než fotbalista pražské Sparty a české reprezentace před veřejností přiznal, že je homosexuál. A můžeme se jen domnívat, jak moc se mu ulevilo, když své přiznání zveřejnil.

Co je ale jisté, je poprask, jaký tímto činem způsobil ve fotbalových kruzích a nejen v nich.

Je třeba ale jedním dechem dodat, že až na výjimky bylo jeho gesto oceňováno, jeho odvaha vyzdvihována a negativních reakcí se fotbalista téměř nedočkal.

Když už se zdálo, že je toto téma uzavřeno a vše půjde dál tak, jako před Janktovým oznámením, postaraly se o menší „bouři ve sklenici vody“ Lidové noviny, které vydaly na dané téma článek, který měl sice standardní, nijak neprovokující obsah, ale titulek, který pozornost přitahoval, neboť evokoval známý pokřik, kterým častují sparťanské příznivce jejich protivníci.

„VAVRDA: „Sparta, buze..... parta“? Jankto přiznáním homosexuality otevřel Pandořinu skříňku českého sportu,“ to je plné znění zmíněného titulku.

I když jde jen o názor editora Lidových novin, je ve článku na téma homosexuality pohlíženo se vší vážností a je vnímáno i v kontextu našich společenských a politických reálií. Zmíněna je např. i neochota politiků udělit homosexuálním párům stejná práva, jaká mají ti heterosexuální. Ale zmíněn je samozřejmě i fotbal a onen hanlivý pokřik.

„Tuzemští fanoušci, kteří zrovna nepřejí slavného pražskému celku, mají stále ve velké oblibě ubohý pokřik ‚Spartááá, Spartááá, bůůůzerantů parta,‘ píše se tam s tím, že pokřik nyní dostává zcela nový rozměr a také na něm se nyní ukáže, nakolik jsme opravdu tolerantní (a inteligentní), nebo naopak pořádně pokrytečtí.

Když autor tyto řádky psal, možná netušil, jak brzy se o tom přesvědčí. Jeho článek a hlavně zmíněný titulek neušel totiž pozornosti redaktora České televize Luboše Rosího, halvní tváře Newsroomu ČT.

Ten byl titulkem natolik pohoršen, že si na svůj twitter napsal status, ve kterém ho odsoudil.

„Cenu za nejstupidnější, nejméně empatický a suverénně nejubožejší titulek roku vyhrávají Lidovky. Třeba se tam někdo za to aspoň trochu stydí...“ vyzval tým Lidových novin jejich kolega z ČT a neustoupil, ani když ho diskutéři přesvědčovali, že je třeba přečíst si celý článek a ne jen titulek.

„Zkus si přečíst více než titulek a pak dělej soudy. Stupidní jsou ti, kteří tenhle pokřik používají na stadionech. A na to chce autor poukázat. Ale chápu, že přečíst více než 90 slov je pro někoho náročné,“ vybídl Rosího jeden z přispěvatelů.

„Sorry. I kdyby na konci textu byla sbírka s benefičním kontem na cokoliv, tak tohle nemůže dát v takhle citlivé souvislosti do titulku nikdo normálně uvažující. Nikdo,“ je o své pravdě přesvědčený veřejnoprávní novinář, jak se sám Rosí nazývá a přidává další argument.

„Má ten pokřik být v titulku? U takto citlivé věci? Jako vážně?“

Jak bylo ale zmíněno již v úvodu článku, ne všichni vždycky brali homosexualitu ve fotbalovém prostředí tak vážně. Jako příklad může posloužit dnes už kultovní scéna ze seriálu Okresní přebor, kde kapitán Jirka Luňák přistihne svoje spoluhráče v kabinách v intimní chvilce a se slovy „Já viděl peklo,“ vybíhá v šoku z kabin, kde ho kolegové utěšují.

Dodejme, že celý seriál se s homosexualitou svých hrdinů vypořádá nakonec velmi rozumně a ukazuje právě tolik důležitou toleranci. Po úvodním šoku, rozstříhání registračky a vyloučení z týmu, se zase všechno vrátí do starých kolejí a spoluhráči své homosexuální kolegy naopak brání proti soupeři, který se v této problematice ještě neorientuje, nemá s ní takovou zkušenost, nebo je jen pokrytecký, jak upozorňoval autor komentáře v Lidových novinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…