„Stará“ a „mladá“ Le Penová to prý mají šikovně rozděleno: Jedna se líbí dělníkům, druhá věřícím

08.12.2015 8:36

Vítězství v šesti ze třinácti francouzských regionů slaví nyní krajně pravicová Národní fronta, jež ovládla regionální volby. Socialisté se hnutí snaží zuby nehty zabránit v definitivním triumfu, jenž by mohl nastat příští týden ve druhém kole.

„Stará“ a „mladá“ Le Penová to prý mají šikovně rozděleno: Jedna se líbí dělníkům, druhá věřícím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Národní fronta svou sílu získala kvůli obavám z imigrace a islámského terorismu nebo rovněž kvůli nespokojenosti s ekonomickou situací. A volebními lídry hned ve dvou oblastech byly Le Penovy. V severofrancouzském regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie byla volebním lídrem strany předsedkyně Marine a v regionu na jihovýchodě země Provence-Alpes-Cote d‘Azur na jihovýchodě země vyhrála její neteř Marion Maréchalová Le Penová. 

Ať už dopadne druhé kolo jakkoliv, výsledek je průlomový, neboť strana dokázala nejenom ztrojnásobit počet hlasů, ale také proniknout do společenských sfér. Definitivně tak překonala politické ghetto, v němž se nacházela v dobách, kdy stranu vedl otec současné předsedkyně Jean-Marie Le Pen, konstatují dnešní Lidové noviny. 

Podle nich to dokládá i vzestup Le Penovy vnučky Marion, které je teprve 26 let a rozhodně není jako její teta, jež burcuje davy a plní lidmi náměstí. Marion naopak pečlivě váží slova, a proniká tak mezi voliče konzervativců. Označuje se za tradiční katoličku. Marine naopak dobývá sympatie dělníků a voličů z nižších sociálních vrstev. Obě ženy se neshodují například v interrupcích – Marion slibovala omezení podpory pro organizace, jež radí ženám, jak ukončit nechtěné těhotenství, Marine oponovala, že boj proti interrupcím nemá ve stranickém programu prioritu.

Hospodářské noviny označují politiku Marine Le Penové za dédiabolisation, tedy „odďábelštění“. Penová totiž zbavila stranu nálepky xenofobní, rozešla se se svým otcem a nasadila Národní frontě přijatelnější vlasteneckou tvář. 

Marion Maréchal-Le Pen a la salle Équinoxe a Paris,le 22 avril 2012.

Marion Maréchal - Le Pen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…