„Statečná šestka“, co se postavila za Ukrajinu. Experti oceňují Česko i ostatní

25.02.2023 13:24 | Komentář

Češi ukázali, že umí být dobrými vyjednavači a umí hledat užitečné spojence, od začátku války na Ukrajině sehráli významnou roli v mezinárodní politice. Tak odborníci hodnotí pro Echo24.cz první rok od vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny.

„Statečná šestka“, co se postavila za Ukrajinu. Experti oceňují Česko i ostatní
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj

Podle české velvyslankyně při Politickém a bezpečnostním výboru EU Jitky Látal Znamenáčkové dokonce politici a diplomaté interně označují Česko spolu se Slovenskem, Polskem a pobaltskými státy za „statečnou šestku“. „Česko získalo v Evropě díky své aktivitě novou roli, kterou by mělo během následujících let využít, dodává.

Vývojem posledního roku se z Česka stává mezinárodní hráč, míní odborník na unijní právo z FSV UK Ivan Šlosarčík. „Jsou tu výzvy k tomu, abychom začali přemýšlet, co vlastně bezpečnost znamená, že není daná. Je naivní si myslet, že za nás všechno udělá NATO nebo EU. Je potřeba si uvědomit, že Česko je na mezinárodní scéně aktivní hráč.“

Ke spolupráci zemí Visegrádské čtyřky dodává, že v Česku si již dlouho mnozí uvědomují, že na evropské úrovni nefunguje, ale dlouho se s tím nic nedělalo. „Dlouho jsme říkali, že musíme být kreativnější ve vytváření koalic uvnitř EU, že Visegrád nefunguje. Válka vedla k tomu, že se tyto koalice vytvářely snadněji. Důsledkem krize může z pohledu ČR být to, že najdeme partnery, kteří jsou v EU schopni nejen něco zablokovat, ale třeba také něco prosadit,“ domnívá se Šlosarčík.

Odborníci se shodují, že i tím má Česká republika velmi dobrou výchozí pozici v mezinárodní politice. „Pokud si budeme dělat ‚domácí úkoly‘ a nerezignujeme na to postavení, co jsme získali i naším předsednictvím v EU, tak se nám tu pozici podaří udržet,“ řekl Jan Marian, zvláštní zmocněnec pro otázky Východního partnerství z českého ministerstva zahraničí. Za příklad dal vyhoštění ruských diplomatů v souvislosti s kauzou Vrbětice. Tento krok od nás, podle něj, ostatní státy ‚okoukaly“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Česko má roli užitečného idiota,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 25.02.2023 13:33:24
který bude platit za Ukrajinu dluhy, zatímco západ bude bohatnout. Ten článek se nedá dočíst.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…