„Stop USA okupaci v Sýrii!“ Na demonstraci proti turecké agresi se objevil nečekaný host, co nemá rád ČT

03.11.2019 16:38

REPORTÁŽ V sobotu 2. listopadu se na Palackého náměstí uskutečnila další z demonstrací proti vojenské akci Turecka v oblastech severní Sýrie, které obývají Kurdové. Akce, které se zúčastnilo několik stovek lidí, se tentokrát konala pod záštitou organizace Výbor na ochranu revoluce v Rojavě.

„Stop USA okupaci v Sýrii!“ Na demonstraci proti turecké agresi se objevil nečekaný host, co nemá rád ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti turecké agresi vůči Kurdům v Sýrii. Zúčastnili se i zástupci Pirátů

V úvodu demonstrace promluvil předseda Pirátů Ivan Bartoš, který si na demošku odskočil z přilehlého Pirátského centra, kde probíhal republikový výbor strany. „Toto je improvizované vystoupení,“ sdělil Bartoš s tím, že pirátský republikový výbor byl kvůli manifestaci přerušen. K vidění na akci byl rovněž pirátský poslanec Vojtěch Pikal.

„Od začátku této krize, která probíhá na severu Sýrie, od útoku tureckých vojsk na oblast Kurdů, tak jsme to z českých politických stran reflektovali jako jedni z prvních už když pan premiér Babiš si dělal selfíčka s prezidentem Erdoganem se slovy, že podporuje tuto jeho aktivitu,“ sdělil úvodem Bartoš.

„Ozvali jsme se už v roce 2018, kdy probíhaly boje kolem města Afrín. Snažili jsme se nějakým způsobem instruovat premiéra Babiše, aby v této věci nějak jednal na poli Evropského parlamentu. To se nám nepodařilo, ačkoliv jsme i pro něj připravili notičky a dopis,“ uvedl Bartoš

A pokračoval: „V momentě, kdy začala tato invaze turecké armády, tak jsme iniciovali jednání Poslanecké sněmovny. Nakonec se k nám připojily na grémiu všechny politické strany. A Poslanecká sněmovna dala úkol vládě, jakým směrem má v této věci postupovat, protože, co si budeme namlouvat, ty reakce byly zpočátku jak z ministerstva zahraničí tak ministerstva průmyslu obchodu, kde jsme se třeba dozvěděli, že ekonomické zájmy vývozu zbraní jsou pro Českou republiku velmi důležité. Naštěstí se pan ministr již odpoledne opravil a Česká republika zastavila export vojenského materiálu skrze licence do Turecka.“

„A Poslanecká sněmovna potom schválila usnesení. Sněmovna jasně řekla, že se jedná o tureckou invazi, že dochází k násilí na kurdské menšině. Zároveň ocenila jednání české vlády ve smyslu zastavení exportu. Vzpomněli jsme na hrůzy, které se objevily v prvních dnech turecké invaze,“ řekl Bartoš.

Kritické podle Bartoše je, aby nyní došlo ke stažení jednotek tureckého prezidenta Erdogana a situace se stabilizovala alespoň do té podoby, jak to v severní Sýrii vypadalo před vpádem Turků.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V souvislosti s Erdoganovým režimem zněla z úst řečníků slova o fašismu a agresi. Co se týče turecké vojenské operace v Sýrii, která odstartovala 9. října, tak mnozí řečníci upozorňovali na to, že ji od samého počátku provázejí válečné zločiny a zvěrstva. Zmiňovali například popravy zajatců a civilistů, znásilňování, mučení a zohyzďování padlých. Na internet například nedávno unikla videa, na kterých bojovníci na straně Turecka pózují s uřezanými hlavami zabitých nepřátel.  

Na demonstraci se objevil i „protidemonstrant“. Ten samý muž, kterého reportéři ParlamentníchListů.cz zastihli provokovat na demonstraci na podporu České televize, kde hlásal, že ČT je žumpa. Psali jsme o jeho akci ZDE.

Tentokrát hrdě držel ceduli s textem „Stop USA okupaci v Sýrii“. „Ať žije Sýrie, kterou Američani rozbili," vykřikl v jednu chvíli muž. „Když už má zaznít pravda, tak všichni okupanti ať jdou ze Sýrie, a první 'Amerika,“ vykřikoval muž. Posléze jsme ho ještě zahlédli, jak debatuje s jedním z kurdských účastníků demonstrace. O čem se bavili, se nám bohužel zjistit nepodařilo.

Během demonstrace zněla slova o „tureckých vrazích", o znásilňování bojovnic kurdské ženské domobrany JPG. Několikrát se provolávala sláva svobodnému a samostatnému Kurdistánu. Po zprovoznění generátoru se pořadatelům podařilo pustit několik bojovných písní kurdských domobran JPG a JPJ v Kurdštině.

Vystoupil i člen opoziční lidově demokratické strany v tureckém parlamentu HDP. „Jsme třetí největší strana v Turecku, která je v parlamentu. Bohužel teď nemůžeme nic dělat. Teď máme asi 15 lidí, kteří jsou ve vězení. Z ničeho nic každého označí za teroristu.“

Za pořadatele vystoupilo několik levicově smýšlejících řečníků. Jedna z řečnic přirovnala autonomní oblast v Rojavě k ženské revoluci a vyzvala k boji proti fašismu. „Uplynuly tři týdny od chvíle, kdy byli naši kurdští spojenci zrazeni jednou armádou NATO a druhou byli rovnou napadeni,“ uvedla jedna z mluvčích organizátorů, mladá dívka v barevném kabátě. „Americké jednotky se ze dne na den začaly stahovat, aby turecká okupační vojska a jím vyzbrojené a vycvičené islamistické milice mohly začít obsazovat území autonomní správy severní a východní Sýrie obecně známé jako Rojava,“ uvedla dívka.

„Sledovali jsme nerovný boj syrských demokratických sil v čele s kurdskými milicemi  JPG a JPJ, které brání ojedinělý projekt rojavské společenské samosprávy založené na demokracii budované zdola, uznání ženských práv a jejich participaci a ekologii,“ pokračovala. „Jako záminku pro napadení převážně kurdské oblasti vyhlásil turecký prezident a terorista Erdogan vytvoření bezpečné zóny, do které se budou moci vrátit miliony uprchlíků, kteří odtud ovšem v drtivé většině případů nepocházejí. Takže lze těžko mluvit o návratu. Výsledek je 400 tisíc lidí na útěku, statisíce lidí bez pitné vody,“ pronesla.

Zhruba po hodině se shromáždění demonstranti vydali na pochod. V přední části průvodu nesli manifestující vlajku solidarity s Rojavou, vlály kurdské vlajky, provolávala se sláva svobodnému Kurdistánu. Hesla se provolávala i v kurdštině. „Ženy, život, svoboda" (džin, džian, azadi), „Sláva odporu JPG" (biží berchvedána jépégé), „Sláva odporu Rojavy“ (biží berchvedána rožava!), zněly některé z popěvků.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…