„Stop dodávkám zbraní.“ Německé protesty se rozrostly a mohutní

10.01.2024 8:12

Je středa, protestovat je třeba, řekli si pravděpodobně v Německu, kde od pondělí probíhá zemědělský týden neklidu. Podle serveru nejčtenějšího německého listu Bild se speciálně v Drážďanech právě dnes odehrají opravdu veliké protesty. K demonstracím se vyjádřila i německá pěvecká hvězda a moderátorka populárního seznamkového pořadu Farmář hledá ženu, která farmáře podpořila. A volala po ukončení dodávek zbraní do jakékoli země.

„Stop dodávkám zbraní.“ Německé protesty se rozrostly a mohutní
Foto: Repro Youtube
Popisek: Protest německých zemědělců

Policie varovala, že v hlavním městě spolkové země Sasko nastanou značné dopravní těžkosti. Do Drážďan míří stovky zemědělců se svými traktory, aby se dopoledne zúčastnili velké demonstrace zemědělců na Divadelním náměstí. Podle zemského svazu zemědělců je setkání plánováno od 9 do 11 hodin, přičemž demonstrace začne v 11 hodin a skončí kolem 15. hodiny.

Nejčtenější německý list Bild připoměl, že minulé pondělí se pod záminkou protestů zemědělců v Drážďanech mobilizovali pravicoví extremisté.

Důvodem protestů zemědělců jsou úsporné plány semaforové koalice v čele se sociálními demokraty, které se dotknou zemědělců. Koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených chce zrušit daňové úlevy pro zemědělskou naftu a osvobození od daně pro zemědělské a lesnické stroje.

K protestům se vyjádřila i slavná německá zpěvačka a u našich západních sousedů dobře známá moderátorka seznamkové show Farmář hledá ženu Inka Bause. Na sociální síti Instagram poznamenala, že „si musíme vážit zemědělců“. „Děkuji farmářům, kteří nás živí a kterých si musíme více vážit. Ale kteří také čelí zlomu,“ napsala v úterý na svůj instagramový účet u příležitosti protestů farmářů; přidala svou fotografii na traktoru.

Jedním dechem však dodala, že nikdo nesmí obtěžovat druhé lidi a zároveň musí být zachováno právo na svobodu projevu. Vedle toho bychom podle slavné moderátorky neměli zapomínat na to, že nestačí jen brblat, ale je třeba také konat. A do třetice volala po prosazení míru.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí

„Všichni žijeme v těchto děsivých, znepokojivých a neklidných časech. Všichni se bojíme umělé inteligence, chudoby ve stáří, askeze, válek a změn obecně. Zůstaňme prosím rozumní, měli bychom se navzájem posilovat, podporovat slabší. Bojujme společně za více sociální spravedlnosti, postavme se za pacifismus, proti dodávkám zbraní do všech zemí.“

Jako první na její vyjádření upozornila agentura DPA a následně vyjádření převzaly Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung a další média.

K většímu uznání vysloveného zemědělcům vyzval také spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir, jenž je součástí vlády, proti které zemědělci momentálně brojí.

Özdemir vyzval k většímu ocenění a také více peněz pro zemědělce v Německu. Ty by zajistily spolehlivé zásobování lidí potravinami a zachování kulturní krajiny. „Myslím si, že pokud společnost profituje z německého zemědělství, pak Boží odměna nestačí,“ řekl Özdemir, podle kterého si zemědělci zaslouží dostatečný příjem.

Server listu Die Welt konstatoval, že demonstranti předtím přivítali Özdemira hlasitým pískáním. Pískáním v Erlenbachu u Heilbronnu dali jasně najevo svou nelibost s úspornými plány federální vlády. Özdemir se zúčastnil občanského dialogu se Stranou zelených v zemském parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Němce zrovna nemusím , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 10.01.2024 10:12:14
ale jsem s nimi za jedno,,Jako tady i tam špatně volili,, Němci vyšli do ulic,tady zrádce vymýšlí den protestů,,Tvl co to má být??Rus svolá řadu k jednání a tupej bakalář se vysmívá,,Jalovice s poskokem vyhrožují válkou,Blb střílí do lidí a kulioko je stále ministr,,traktorista to pohnojí a flandaci z něj dělají svatého, elektrikář przni finance a ještě se chválí,knihovník by zabavoval prázdné byty?Tvl co jste to zvolili?

|  23 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…