„Ta demonstrace být nemusí,“ říkají zemědělci. Ale to by ministr Výborný musel s něčím přijít...

01.03.2024 7:35 | Monitoring

Zástupci zemědělců vyzvali k přípravě protestní akce na příští čtvrtek. Od jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným čekali konkrétní návrhy, ty však nezazněly. „Slyšel jsem jen některé obrysy,“ vyjádřil se k jednání prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha dodal, že protestní akce by se nekonala, přišel-li by ministr s konkrétními návrhy. Pokud se protest uskuteční, zemědělci budou protestovat tak dlouho, dokud jim vláda nevyhoví.

„Ta demonstrace být nemusí,“ říkají zemědělci. Ale to by ministr Výborný musel s něčím přijít...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

Prezident Agrární komory České republiky od včerejšího jednání s ministrem zemědělství čekal víc konkrétních návrhů. „Ale já jsem tam slyšel jen některé obrysy,“ řekl Jan Doležal.

„Pokud by pan ministr přišel opravdu s konkrétními návrhy, tak se ta demonstrace nemusí konat,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Pýcha dodal, že zemědělci mají vůči ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) pět konkrétních požadavků. Chtějí podpořit zaměstnanost na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrátit národní podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit úroveň zdanění půdy na původní úroveň před konsolidačním balíčkem, popřípadě nedanit evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky EU.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49981 lidí
Dále požadují, aby premiér Fiala spolu s ministrem zemědělství Výborným a ministrem průmyslu Jozefem Síkelou aktivně hájili zájmy českých zemědělců v jednání o obchodní dohodě s Ukrajinou.

Pátým požadavkem je, pokud Evropská komise umožní navýšení mimořádné pomoci zemědělcům z evropských národních zdrojů, aby této možnosti Česká republika využila, a to v maximální možné výši.

Demonstrace 7. března podle Pýchy nemá být politického rázu, má pouze směřovat ke splnění těchto pěti požadavků. Zemědělci by protestovali tak dlouho, dokud by jim vláda nevyhověla.

Ministr zemědělství Výborný novinářům sdělil, že o některých návrzích bude jednat s koalicí, informoval o tom též zástupce Agrární komory a zemědělských svazů: „Budeme jednat teď večer, možná i zítra.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co proruští dezoláti, nebudou?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 01.03.2024 8:01:52
Hodní zemědělci jsou najednou zlí zemědělci, jak to ten Putin dělá, to je fakt na zamyšlení. Pravděpodobně představitelé těch tří provládních zemědělských organizací dostali od členů řádný klystýr, tak se teď tumlují. Kdyby podpořili pana Jandejska, mohli to mít bez práce, mohli být úspěšnější a nemuseli ze sebe dělat ........

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…