„Ta zpráva BIS není klasifikována jako přísně tajná, dokonce ani jako důvěrná. Můžeme z ní citovat.“ Zeman u Soukupa prozradil, jak to bylo s jedem novičok v ČR

03.05.2018 21:37

Prezident Miloš Zeman byl hostem dnešního pořadu Týden s prezidentem moderátora Jaromíra Soukupa. A tématy byla mimo jiné otrava Sergeje Skripala či sestavení vlády Andrejem Babišem (ANO).

„Ta zpráva BIS není klasifikována jako přísně tajná, dokonce ani jako důvěrná. Můžeme z ní citovat.“ Zeman u Soukupa prozradil, jak to bylo s jedem novičok v ČR
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Náš tisk je naprosto svobodný a nikdo nechce zavádět cenzuru,“ řekl k dnešnímu Dni svobody tisku úvodem Zeman, jenž, jak uvedl, je zastáncem svobody tisku. „Papírová média jsou v konkurenci internetu a věřím, že internetová konkurence, která je hlubší a objektivnější, to nakonec vyhraje,“ sdělil Zeman.

Následně hovořil o setkání se šéfem NKÚ Miroslavem Kalou. „Prezident Kala mě informoval, že pan premiér Babiš bere kontrolní zprávy velice vážně a ukládá ministrům, aby na ně reagovali. Já se vždy při setkání ptám, kolik bylo podáno trestních oznámení kvůli plýtvání, tak jsem se dozvěděl, že zatím osm,“ dodal Zeman.

Dalším tématem bylo znovuzvolení předsedy ČMKOS Josefa Středuly. „Pan Středula dostal drtivou většinu odborářských hlasů, to znamená, že odboráři jsou s ním spokojeni,“ řekl k volbě Středuly Zeman. Následně dodal, že by mu nevadilo, kdyby byla zkrácena pracovní doba, jak navrhují odbory. 

A co minimální mzda? „Minimální mzda je jedním z nástrojů na růst mzdové úrovně. Za důležitější nástroj beru také nedostatek pracovních sil,“ řekl Zeman. 

Zeman pak vyjádřil také svůj názor k odpojení malého chlapce, nevyléčitelně nemocného Alfieho Evanse, z přístrojů. „Šlo de facto o eutanazii. Já jsem mnohokrát vystupoval proti eutanazii. Dovedu si ale představit lidi, kteří by si sami přáli svou smrt,“ poznamenal Zeman, jemuž případ odpojení chlapce přijde nehumánní.

A na přetřes přišla i kauza ruského hackera Nikulina a jeho vydání do Spojených států. „Pro mě je to jeden z důvodů, proč by ministr spravedlnosti Robert Pelikán neměl být v budoucí vládě, ale on sám neaspiruje na to, být ve vládě. A mám dojem, že advokát Jevgenije Nikulina bude pana Pelikána žalovat,“ poznamenal Zeman a pokračoval také o kauze Sergeje Skripala a jeho otravy novičokem. 

„Zprávu BIS o případu jsem si důkladně prostudoval, dokonce několikrát. Ta zpráva není klasifikovaná jako přísně tajná, dokonce ani jako důvěrná. A můžeme z ní citovat: V listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu Ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A230. Množství toho vyrobeného jedu bylo údajně poměrně malé a po testování tento jed byl zničen. Za druhé, Vojenský historický ústav, ale například i Státní úřad pro jadernou bezpečnost tvrdí, že to nebyl novičok, ale nějaký jiný produkt,“ řekl Zeman s tím, že u nás novičok podle vojenského zpravodajství skutečně byl. 

„Mně by vůbec nevadilo, kdyby se u nás novičok testoval, protože máme skvělou antichemickou jednotku,“ dodal Zeman. „Je mi jen líto, že Úřad pro jadernou bezpečnost veřejnost, mě i ústavní činitele mate tvrzením, že se u nás žádný novičok nedělal,“ zakončil toto téma. 

Moderátor Soukup následně upozornil, že jde již o 30. setkání s prezidentem Zemanem od parlamentních voleb. „Podle posledních zpráv vláda může být sestavena do konce příštího týdne. Ale abych já mohl jmenovat premiéra a vládu, tak musí proběhnout vnitrostranické referendum v sociální demokracii. A z pro mě neznámých důvodů ČSSD slíbila, že jej udělá až v červnu,“ dodal Zeman.

Závěrečná Zemanova slova pak patřila oligarchům a studiím mladých lidí na zahraničních vysokých školách. „Pokud se studenti vracejí obohaceni zkušenostmi, zemi to jen prospěje,“ řekl Zeman závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…