Tančíme na palubě Titaniku. Už bude jen hůř, říká Alexandr Vondra

05.03.2015 11:51

Alexandr Vonda, mluvčí Charty 77 a později poradce Václava Havla a několikanásobný ministr, poskytl obsáhlý rozhovor serveru Svobodné fórum. V něm se zamyslel nad dnešním pronikáním Ruska do střední Evropy a postupnou oligarchizací České republiky. Končí prý éra, na kterou se jednou bude vzpomínat jako na „zlatý věk“.

 Tančíme na palubě Titaniku. Už bude jen hůř, říká Alexandr Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Ono je to všude špatné,“ zhodnotil Vondra vztahy vůči Rusku. Náš zlatý věk, trvající od roku 1989, podle něj skončil a teď začíná éra nejistoty. Úkolem pro nastupující generaci podle něj bude uhájit výdobytky tohoto zlatého věku.

„Odehrává se masivní útok na svobodu. Slibuje se modré z nebe a kvete sociální inženýrství. Teď jsem si koupil knihu Stefana Zweiga Svět včerejška. Nechci říct, že jsme v roce 1942, kdy to těsně před svou sebevraždou psal, ale mám pocit, že atmosféra ve společnosti je podobná té před první světovou válkou, o které v pamětech píše,“ říká politik.

Technické vymoženosti a pocit nepřekonatelnosti, žvatlání v kavárnách (dnes na internetu), a vysoká životní úroveň, které se nejsou lidé ochotni vzdát – to jsou podle něj symptomy doby. „Bezstarostně tančíme na palubě Titaniku, ale z podpalubí se už ozývají rány. Líp nebude. Líp už bylo,“ varuje.

Ruská snaha prosadit se ve světě podle něj také není nic nového. „Palacký, Havlíček a Masaryk, ti všichni před Ruskem varovali, aniž by zakusili ruskou nadvládu na vlastní kůži. Věděli, že česká kultura má svůj raison d’être na svobodomyslném Západě, a ne na pravoslavném Východě, kde je lidská bytost jen služebníkem státu,“ říká Vondra. Proto nechápe, jak někdo ještě může žít v pozitivních iluzích.

„Česká republika měla daleko do ideálu, ale v zásadě fungovala a lidem se v ní žilo líp než kdykoli dřív. Klasická liberální demokracie západního typu budovaná zezdola, i se všemi negativními průvodními jevy, jako je občasný bordel nebo korupce,“ zavzpomínal pak na „zlatý věk“. Atmosféru podle něj zásadně poznamenala ekonomická krize. V ní se například z upřímné snahy bojovat s korupcí stala vypjatá hysterie.

„Lidi to znechutilo a přes jakobínství státních zástupců v podání Iva Ištvána jsme se dostali až do fáze boje s korupcí jako vrcholného kýče,“ vzpomíná tehdejší ministr obrany. Veksláky, kteří z veřejných rozpočtů vysávali miliony, podle něj nahradili oligarchové, kteří odčerpávají rovnou miliardy. A tím začala naše cesta na Východ.

Celý rozhovor si přčtěte ZDE

„Dnes je nejpopulárnějším politikem oligarcha, který vážně tvrdí, že posledních 25 let bylo všechno špatně, a své rádoby politické hnutí buduje shora,“ uvádí jako příklad, jak se naše politika proměnila. Tím jsme se prý v podstatě sami a svobodně posunuli na Východ.

Teď už prý záleží jen na tom, jestli se staneme autokracií ukrajinského, nebo ruského typu. „Hlavní rozdíl mezi Ukrajinou a Ruskem je v tom, že v Kyjevě je mocných oligarchů několik, takže je mezi nimi aspoň určitá rovnováha, zatímco v Moskvě vládne všem jenom jeden. Absolutní monopol. Kmotr kmotrů,“ vysvětluje Vondra.

Nemyslí si, že by hlavními viníky byli Václav Klaus a Miloš Zeman, jak někteří říkají. „Nejsou hloupí a ani si nemyslím, že by zrovna oni byli na výplatní pásce Kremlu. Především je problém v jejich okolí,“ myslí si.

Klaus a Zeman mají podle něj jiné důvody. „Jsou to silné osobnosti, a jak už to v politice bývá, ty mají respekt k silným osobnostem. Putin nesporně silnou osobností je, zatímco na dnešním Západě jde o nedostatkové zboží,“ vysvětluje. Navíc oba jsou podle něj konzervativní, zejména Klaus. „A v dnešní Evropě je těžké být konzervativec. Diskurzu dominuje módní, levicově liberální a postmoderní agenda, která uspokojuje nároky kdejaké menšiny, až se v tom ztrácejí tradiční hodnoty většiny i svoboda jedince,“ vysvětluje, proč mohou dva čeští prezidenti hledat štěstí na východě.

„Zemanovi zakazují kouřit a jíst tlačenku, Klausovi pochodují pod okny homosexuálové,“ vysvětluje jejich znechucení, kterého Vladimir Putin obratně využívá a prezentuje se jako vůdce „svaté aliance“. „Mě ten západní diskurz taky rozčiluje a snad i umím pochopit, proč Putinovi podléhají pravičáci ve Francii a Anglii. Ale naprosto nechápu, proč  mu skáčou na lep lidé v Praze nebo Budapešti, kteří mají osobní zkušenost s tím, co to znamená, když se sem Rusové znovu natlačí,“ dodává k tomu Vondra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…