„To chci vidět, až Fialovi zůstanou v ruce granáty.“ Macinka se vysmál vládě. A kopnul EU

05.04.2024 10:45 | Monitoring

Politolog a šéf Motoristů Macinka zaměřil pozornost na nové výroky zaznívající kolem války na Ukrajině v rozhovoru pro XTV. Souhlasí s velikonoční výzvou papeže o příměří a vyjednávání na Ukrajině. Rusko je podle Macinky zřejmě v převaze a může se stát, že premiér Petr Fiala (ODS) brzy nebude mít nakoupenou munici komu dát. EU by podle něj měla naslouchat evropským občanům volajícím po míru.

„To chci vidět, až Fialovi zůstanou v ruce granáty.“ Macinka se vysmál vládě. A kopnul EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Macinka

Politolog Macinka reagoval na slova papeže Františka. Ten ve Vatikánu přednesl každoroční poselství Urbi et orbi (Městu a světu), v němž řekl „válka je vždy porážka, mír nevybojujete zbraněmi“. „Zdá se, že papež je pořád pacifista, což je v pořádku, jelikož papež by pacifistou být měl, i když to dnes není už příliš politicky korektní. Naopak dneska je potřeba harašit zbraněmi a označovat nepřátele a zlořád. Papež se stává disidentem v tomto moderním a postmoderním světě a dovoluje si zastávat stále pacifistické pozice,“ uvedl v pořadu Podtrženo, sečteno.

Militantního papeže si podle svých slov představit neumí, i když v jisté představě, i to je možné: „Pokud by třeba Fiala jmenoval papežem Jurečku, který je souputník v jeho harašení zbraněmi, pak nevylučuji, že by se z toho ,miluj bližního svého' stane ,miluj některého bližního svého a ty ostatní klidně nenávidíme',“ přemítal Macinka.

Papež dříve mluvil směrem k Ukrajině o vyvěšení bílé vlajky. „Papež tím samozřejmě myslí, že vyvěšení bílé vlajky je symbol pro to, aby se přestalo střílet, zabíjet a vraždit. To, že si to válkychtivý lidé překládají tak, že papež volá po kapitulaci Ukrajinců... schytal to od té části, která chce, aby Ukrajina válku vyhrála tím, že vystřelí poslední náboj do posledního vojáka. Ale řekl bych, že ta cesta by měla být jiná,“ pokračoval politolog.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37911 lidí
Brusel by podle něj měl naslouchat evropským občanům volajícím po míru. „Evropská unie se posunula do takového stavu, že ty potentáty už příliš nezajímá, co si myslí občané, oni mají své vznešené cíle, pak je tam řada lobbistů, kteří zastupují průmysl a výrobce a ti se spolu vždy dohodnout. Ale ta třetí strana, na ty lidi, na ty se zapomíná. Možná by je mohli začít poslouchat, protože v normální společnosti by měla drtivě převládat touha po míru,“ poznamenal Macinka.

„Mír je velmi problematické slovo. K míru se dá těžce dostat, ale za dané situace by bylo možné se dostat k příměří, to by nemusel být takový problém, znamená to zastavit zabíjení a začít jednat,“ říká Macinka. Situace, kdy mohl být přijat mír, byla podle něj nejblíže před 24. únorem 2022 a bezprostředně po zahájení ruské invaze.

„Situace se zhoršuje, zhoršuje a já bych chtěl opravdu vidět, jak se bude tvářit náš nejlepší premiér a světový lídr Petr Fiala, až bude mít v rukou těch několik stovek tisíc granátů a mezi tím se stane něco tragického a válka se dostane do situace, kdy už tam nebude nikdo, kdo by ty granáty od něj převzal, protože vidíte ty zprávy z frontové linie, kdyby dnes zaútočili Rusové na kterémkoli místě, tak ji prolomí a Ukrajina bude mít velký problém,“ řekl Macinka.

Ukrajinský prezident apeluje na Spojené státy, že potřebuje další zbraně a granáty, protože očekává další ruskou ofenzivu. Podle Macinky o důvod víc, aby zavolal do Kremlu. „Jestli by nebylo na místě v této situaci volat po nějakém tom příměří. Měl by volat Vladimiru Putinovi. Naši Evropané se s ním nebaví a když se někdo baví s jeho členy vlády, jsou to hned ruští agenti.

Kdyby měl náš ministr zahraničních věcí pan Lipavský (Piráti) subjektivní pocit, že kdyby dnes zavolal svému ruskému protějšku Lavrovovi s tím, že může něco změnit. Udělal by to, nebo by to neudělal? Já se bojím, že by to neudělal, protože s nimi se nemluví a dokud bude jediný Ukrajinec žít, tak se s nimi bavit nebude. Takže na nás to není, je to na těch větších hráčích,“ doplnil Petr Macinka.

Hovořil také o tom, že se Češi začínají bát projevovat své názory a zažíváme určitý návrat do totality. „Jsme na cestě zpátky, užili jsme si cestu svobody a dnes jsme v některých ohledech na tom tak, jako jsme byli v pozdním komunismu. Když si to uvědomíme, můžeme se k té svobodě rychle vrátit. Pokud si to ale neuvědomíme a necháme si tu dál vládu Rakušanů, Pirátů, pak nás to může posouvat zpět v čase, až se možná dostaneme do budování komunismu v 50. letech, kde to bylo o zabíjení, týrání, věznění každého, kdo byl nepohodlný," věří politolog Macinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano, souhlas., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 05.04.2024 14:21:10
Stále více se ukazuje, jak je nutná jednotná lidová fronta proti válkychtivým ......., kteří si myslí, že vyvolají válku s NATO a potom utečou do svých azylů v Malaysii, Americe a kdoví kde. Domnívám se ale, že lidé sledují tyto živly a nakonec se tito budou zodpovídat u řádných soudů.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…