„To je strašný, tohle řekne ministr za ODS!“ Stanjurův posměšek zemědělcům zvedl Schillerovou ze židle

10.03.2024 12:30 | Monitoring

Zemědělské protesty? Jako protesty podnikatelů v drahých autech, jen přehlídka krásných nových strojů, takový názor sdílel v nedělní Partii Terezy Tománkové ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jeho slova zažehla ostré názorové střety se stínovou ministryní financi Alenou Schillerovou. Té chování Stanjury a premiéra Petra Fialy (ODS) vůči zemědělcům připomnělo jednání pohlavára ÚV KSČ.

„To je strašný, tohle řekne ministr za ODS!“ Stanjurův posměšek zemědělcům zvedl Schillerovou ze židle
Foto: Partie
Popisek: Zbyněk Stanjura a Alena Schillerové v Partii

Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hájila protestující zemědělce a ostře kritizovala předsedu vlády Petra Fialu, kterého protesty rozezlily natolik, že pohrozil zemědělcům, že slíbené dvě miliardy budou využity jinde. „Mám tu soupis jejich jednotlivých požadavků a nedobrali se vůbec ničeho, takže co jste jim slíbili? Slíbili jste jim dvě miliardy. Teď ale premiér uraženě řekne: ‚My vám je nedáme, když stávkujete, tak mi to dáme někomu jinému.‘ To je prostě něco tak neuvěřitelného, že takhle mluví premiér. To je neuvěřitelné,“ nevycházela stínová ministryně financí Alena Schillerové z údivu.

Slovy ministra financí Zbyňka Stanjury je vláda připravena na další protesty. Uvedl, že vyložení hnoje před Úřad vlády názor nikomu nezmění. „Každý má právo protestovat, mě to nijak neznervózňuje. Jestli si ale někdo myslí, že změním názor, jestliže tam ta kopa hnoje je, nebo není, to je spíše úsměvné,“ uvedl.

„Druhá strana si musí vybrat: buď se mnou seriózně vyjednáváte, nebo si vezmete klacek do ruky a tlučete mě po hlavě, obojí není efektivní. Pokud by platila představa, že každý, kdo začne protestovat, si vydobude své, tak pak si vytvoříme frontu před úřadem vlády,“ komentoval protesty zemědělců z minulého týdne.

Fialovy vyhrůžky o tom, že dvě miliardy pro zemědělce použije jinam, Stanjura komentoval slovy: „Určitě nebyl rozčílený. Je mimořádně zdvořilý, řekl pravdu. Pokud my nabídneme posílení rozpočtu a někdo na to řekne, že to je málo, to si nechte, no tak pak je logická debata, jestli to má cenu a jestli není lepší peníze daňových poplatníků poslat někam jinam,“ řekl ministr financí.


Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová. (Screen: CNN Prima News)

Neodpustil si poznámku o přehlídce. „Já tu slyším, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Kdybych chtěl být ironický, tak řeknu, že ten protest byl jen přehlídka krásných nových strojů,“ uvedl. Poslankyně Schillerová nevěřícně kroutila hlavou a reagovala. „To je strašný, tohle řekne ministr za ODS, úplně strašné,“ spráskla ruce. „Když jsem to četla v titulcích, nechtěla jsem tomu věřit,“ povzdechla si.

Ministr se obrátil na moderátorku, aby Schillerovou usměrnila, aby hovořila, když jí bude dáno slovo. „Není to strašné, psali mi známí ze zahraničí, kteří viděli ty záběry, a dali přirovnání, že to je jako kdyby podnikatelé v drahých autech protestovali před Úřadem vlády,“ pokračoval Stanjura a přislíbil: „Budeme dál jednat, pokud bude zájem i na druhé straně, pokud nebude, tak jednání probíhat nebudou,“ rozhodil ministr rukama.

Uvedl, že základní požadavek zemědělců na snížení byrokracie má jeho podporu i vlády jako celku. Požadavek, který splnit nelze, je podle něj danění dotací, a problematicky vidí i požadavek na snížení sociálního pojištění.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Schillerová se do Stanjury následně opřela, že by měl mít z drahých strojů zemědělců radost. „Vy byste měl mít radost, že zemědělci mají nové traktory, protože díky nim oni...,“ pokračovala. Tentokrát ale začal skákat do řeč opoziční političce ministr financí, který si neodpustil poznámku, že by z nových traktorů měl radost, kdyby byly bez dotací.

„Já si připadám, jako kdybych tu opravdu slyšela - i když jsem slyšela premiéra mluvit - mluvit toho vysokého pohlavára ÚV KSČ, jak tenkrát běhala ta nahrávka...,“ pokračovala Schillerová. To už se ozvalo Stanjurovo napomenutí, ať jej neuráží. Schillerové kontrovala, že ji urazil prvním tvrzením, že organizuje protesty.

Následně upozornila, že zemědělci požadují to, co jim bylo slibováno. „Jíme díky zemědělcům, díky jejich práci a dřině, nikdo by to nechtěl z nás dělat! Já vím, že je složité, že prominutí sociálního pojištění udělá díru do systému, proč jim to váš koaliční partner slibuje?“ tázala se Schillerová ministra financí. „To se zeptejte Mariana Jurečky,“ doporučil ministr Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

hrdino stan-jůro a co doktoři, těm jste vyhověli , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 10.03.2024 12:47:55
a těm dvěma ožralcům co střízlivěli před tou vaší boudou jste také vyhověli a začali vyplácet protizákonně důchody parazitům, kteří na místo práce chrápali v krabicích v Německu pod mosty. Na vás je potřeba dlouhý bič a malý dvorek a alespoň občas trhnout řetězem.

|  28 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …