„To mají tolik peněz, aby si mohli dovolit přesouvat šrot napříč Evropou?“ I fanynka Ukrajiny, která vyhrála nad Babišem, se ptá

13.07.2022 21:21 | Ze sítí

„Proč se máme koukat na tanky, v nichž zemřeli lidé? Sice Rusáci, ale co takhle nějaká pieta? Proč tyhle hromady šrotu sem Ukrajinci vůbec tahají? To mají tolika peněz, aby si mohli dovolit přesouvat šrot napříč Evropou?“ I na tyto otázky se v souvislosti s výstavou zničené vojenské techniky na pražské Letné ptá Jana Filipová z Domažlicka. Demonstrantka, která vysoudila na expremiérovi Andreji Babišovi omluvu za jeho výroky o tom, že demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě byli zaplacení.

„To mají tolik peněz, aby si mohli dovolit přesouvat šrot napříč Evropou?“ I fanynka Ukrajiny, která vyhrála nad Babišem, se ptá
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Jana Filipová.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Filipová ve svém vyjádření k válce na Ukrajině zapochybovala nad výstavou ruské techniky zneškodněné na Ukrajině, která je k vidění v Praze. „Jednoznačně stojím v současné válce na straně Ukrajiny a mám radost z každého jejího vítězství. Vážím si ukrajinské ambasády a Paměti národa jako velmi užitečných institucí. Ovšem tahle jejich společná akce mi fakt přijde jako totální úlet,“ napsala na facebookovém profilu.

„Možná jsem jenom hloupá ženská z venkova a proto mi naprosto uniká nějaké její vyšší poslání a smysl. Mně se spíše honí hlavou otázky: Proč se máme koukat na tanky, v nichž zemřeli lidé? Sice Rusáci, ale co takhle nějaká pieta? Proč tyhle hromady šrotu sem Ukrajinci vůbec tahají? To mají tolika peněz, aby si mohli dovolit přesouvat šrot napříč Evropou? Co s tím šrotem bude po skončení této rádoby výstavy? To si ho zase za velké peníze odvezou zpět? Nebo nám ho tu vtipně nechají na památku jako dík za naší pomoc Ukrajině? Nebo to snad bude výstava putovní po všech zemích, které Ukrajině pomáhaly? To bych teda ale fakt chtěla vidět, která jiná evropská země by něco takového na svém území povolila,“ zakončila Filipová.

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze.

Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován. „Označení demonstrantů za zaplacené a objednané jsou dehonestující a urážlivá a za tato tvrzení se tímto omlouvám,“ je mimo jiné uvedeno v omluvě, kterou by měl Babiš Filipové zaslat do měsíce od doručení rozsudku.

Filipová rozhodnutí soudu uvítala. „Samozřejmě mám radost, že konečně pravda zvítězila nad lží,“ řekla novinářům. Vyjádřila politování nad tím, že Babiš ani jednou k soudu nepřišel a nezajímal se o něj. „Naopak si jezdí s tím svým pojízdným cirkusem po republice a vesele lže lidem dál,“ dodala.

Babiš ČTK sdělil, že pravomocné rozhodnutí mu nezbývá než respektovat, neboť dodržuje principy právního státu. Nevyloučil ale podání dovolání, protože s rozhodnutím věcně nesouhlasí. Také Babišův právník novinářům po vyhlášení rozsudku řekl, že je přesvědčen o tom, že je žaloba nedůvodná a podá proti ní dovolání, Babiš ale podle něj bude pravomocný rozsudek respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…