„To přeci jako ministr nemohl říct!“ Novinář zděšen nad slovy Stanjury o ruských surovinách

03.04.2022 12:59 | Ze sítí

Politický komentátor Miroslav Korecký v internetové televizi XTV hovořil k aktuálním událostem rezonujícím nejen v české společnosti. Okomentoval milost od prezidenta Miloše Zemana pro šéfa lánské obory Miloše Baláka a zapojení spolku Milion chvilek. Od prezidenta Zemana ještě očekává „jízdu na tobogánu“. Věnoval se bezvýchodné situaci, jež by nastala, pokud by došlo k zastavení dodávek ruského zemního plynu do Evropy.

„To přeci jako ministr nemohl říct!“ Novinář zděšen nad slovy Stanjury o ruských surovinách
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Ve čtvrtek demonstranti před Pražským hradem protestovali proti milosti, kterou prezident Miloš Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Zemana vyzývali k abdikaci.

Podle Koreckého se taková reakce na kroky hlavy státu dala čekat. „Dalo se to čekat. Tak ta sama věc je skoro neuvěřitelná. Miloš Zeman si naběhl zase s dalším případem,“ podotkl novinář.

„Že to nějakým způsobem hraje zase ten spolek Milion chvilek, to je zase věc jiná. Tak jsme viděli, že ten spolek za dobu své existence pořád hledá svoji identitu. Teď se dostal do složité situace, kdy stál na jedné straně barikády. Hezky se dělaly demonstrace, když vládla ta druhá strana. Teď je ale u vlády pro něj ta správná strana, tak jaksi není proti komu dělat demonstrace. Protože nechce dělat demonstraci proti Janu Farskému, ať odstoupí, když chce poslancovat z Ameriky, což se nesluší, nebo demonstrovat ani proti dalším průšvihům hnutí STAN. A že na Ministerstvo spravedlnosti nastupuje Don Pablo, to také není to správné téma pro jejich demonstraci. Tak spolek vždy čeká na takovou věc,“ poukázal Korecký na udělenou milost.

„Jako já to tomu spolku nezávidím. Vždy se snažil být takovou platformou pro ochranu demokracie, svobody, ústavnosti, ale tím, že se spojil s jednou stranou, tak to není úplně věrohodné,“ dodává k spolku chvilkařů.

Osobně se pak k udělené milosti pro Baláka vyjádřil: „Miloš Zeman je v politice tak dlouho, ví, že je poslední rok ve funkci, prostě ten poslední rok je ten poslední dojem, jaký z něho budou lidé mít. Podívejte na prezidenta Klause, jeho tečkou za prezidentstvím byla ta amnestie. U Zemana byla naděje, že poslední rok bude prezidentem, na kterého se bude průřezově lépe vzpomínat, že nebude dělat výstřelky. Ale ukazuje se, že to tak asi nebude. Možná to bude naopak jízda na tobogánu, možná se ani nestačíme divit, pokud nějakým způsobem začne zaopatřovat lidi kolem sebe a slibovat jim beztrestnost, to může být ještě velká jízda,“ očekává Korecký.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Věří, že zmíněná milost je čistě rozhodnutí prezidenta? „Nevím, nemám rád spiklenecké teorie. Jednou slyším, jak je nesvéprávný, pak vyšvihne spatra půlhodinový projev, pak slyším, že to za něj podepisoval Mynář... Myslím, že Zeman je velmi svéprávný. Pokud si nedokáže uhlídat lidi kolem sebe, je to jeho problém, ale ten podpis tam musel udělat on,“ připomněl politický komentátor.

Všiml si v této souvislosti pořadu Máte slovo na ČT, kde milost pro Baláka byla jedním z hlavních témat? Korecký poznamenal, že do pořadu byli pozvání ti, kteří prezidenta ortodoxně nenávidí. „Byla tam paní Džamila Stehlíková, pan senátor Václav Láska a další... čili lidi, kteří Zemana bytostně nesnášejí. Říkal jsem si, že ta moderátorka Jílková se snad úplně zbláznila,“ vyvalil Korecký nevěřícně oči nad tím, že nenašla nikoho, kdo by do pořadu přišel a hájil opačný názor. „Když se tedy nenašel nikdo ani z jeho zastánců, jako je Jaroslav Foldyna, tak bylo vidět, že ta věc byla hodně za čarou,“ usoudil.

Na přetřes přišel také rusko-ukrajinský konflikt. Konkrétně pak ruský plyn a následky, pokud by Rusko zastavilo jeho dodávky do Evropy.

Česko v případě zastavení ruského plynu doufá v příděly od Evropské unie, v které Korecký příliš nevěří. „Je to hezké doufat v příděly z EU, ale ono vždycky, když jde do tuhého, tak ta Evropa, jak dokáže být v klidných chvílích velkorysá, propojená a úžasná, se potom chová opačně. Nedivil bych se ničemu, když si státy zabavovaly navzájem dodávky roušek v době covidu ve chvíli, co byly převáženy přes jejich území,“ míní Korecký.

Následně podotkl: „Včera jsem zaslechl nějaký údaj, že Česko má zásoby plynu na 26 dní. Jen jsem si říkal, že duben ještě nějak přežijeme. Pak snad už bude teplo. Naštěstí doma jedu na elektřinu, takže se mne to tolik netýká.“

Na výroky, že Evropa se přece nenechá Ruskem vydírat, jen kroutí hlavou. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) požadavek Ruska na platby za plyn v rublech považuje za porušení uzavřených smluv. „Evropa na tento vyděračský požadavek Putina nesmí přistoupit,“ napsal Stanjura na twitteru s výzvou k urychlení plánů na odstřihnutí se od ruských surovin.

„Nevím, na co topí doma Zbyněk Stanjura, ale je to ostré říct, že se odstřihneme od všech surovin. Kdyby byl v opozici a měl by plamenné projevy, tak budiž. Ale jako člověk, který je zodpovědný za finance, a jakožto místopředseda vlády, tak to už je trošku…“ hrozil se Korecký, že šéf státní kasy nedokáže dohlédnout, co by po odstřihnutí od ruského plynu následovalo.

Dojde-li Putin tak daleko, že by skutečně plyn pro Evropu zavřel? „Jak si dal podmínku platby za plyn v rublech, bral jsem to jako takové furianství, takovou provokaci a odpověď na to, že mu Evropa a Amerika zastavily různé platby a majetky. Byla to facka do tváře Západu,“ označil to Korecký především jako ruskou odvetu za západní sankce.

„Čekal jsem, že se to nějak vyřeší. Ale pokud by se plyn z Ruska zavřel, byl by to velký problém. To by nebyla sranda. Případné zastavení ruského plynu nejde řešit,“ řekl Korecký, A dodal: „Věřím, že plyn pojede pořád dál, protože na obou stranách je na tom zájem.“

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …