To prostě nejde, to je nadlidský úkol. Jasné slovo k zašmodrchanému soudu s Davidem Rathem

19.05.2015 10:37

Kdyby advokát, který je strýcem soudce Pacovského v kauze exposlance a bývalého hejtmana Davida Ratha, převzal na poslední chvíli Rathovu obhajobu, splnilo by se obžalovanému politikovi to, o co se od počátku snažil: soudce by se zřejmě musel kvůli příbuzenskému vztahu s Rathovým advokátem případu vzdát a kauza by se vrátila znovu na začátek. „To by byla v každém případě komplikace, soudce těžko může soudit věc, kde by jeho příbuzný figuroval jako obhájce. To by byl problém,“ připustil advokát Jaroslav Ortman pro ParlamentniListy.cz.

 To prostě nejde, to je nadlidský úkol. Jasné slovo k zašmodrchanému soudu s Davidem Rathem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Vyměnit advokáty před závěrečnou řečí u soudního jednání, jak to udělal doktor David Rath,  je podle právníků velmi neobvyklé, přesto ne ojedinělé. Někdy se k tomu uchylují vazebně stíhaní, kterým končí lhůta, kdy je možné je držet ve vazbě, změní advokáta, aby se dostali z vazby, než jejich případ nastuduje.  Rath zdůvodnil soudci výměnu advokáta slovy: „V pátek jsem dostal nabídku na změnu obhajoby, tu mi učinil pan doktor Pacovský, váš strýc.“ Že prý soudce zná od dětství a bude tedy lépe vědět, jak argumentovat. „Je to nestandardní situace, to se tak často nestává, aby před závěrečnou řečí došlo k výměně advokátů. Ale Rath má na to právo, tak toho práva využil,“ konstatoval Ortman.

Soudce se snaží vést jednání objektivně

I když se mohou objevit různé důvody k takovému kroku, například to, že obžalovaný není spokojen s argumentací v připravované závěrečné řeči  advokáta, za nejpravděpodobnější považují právníci v tomto případě snahu o  obstrukci. „Pokud šlo o obstrukci, pak se záměr vydařil. Ale nevidím v tom žádný smysl,“ kroutí hlavou advokát Jaroslav Ortman. A nevidí smysl ani v neustálé Rathově snaze vyloučit soudce Roberta Pacovského kvůli podjatosti. „Jednání se snaží vést objektivně, poskytoval obhajobě i státnímu zástupci všechna práva, která mají,“ vysvětlil, že sám výhrady k práci soudu nemá.  Ani návrh žalobce na propadnutí majetku nepovažuje za nepřiměřený. „Kdy jindy by se měl ukládat trest propadnutí majetku než u korupční kauzy? Samozřejmě, pokud se prokáže, že se někdo snaží zneužitím funkce obohatit, je to na propadnutí majetku,“ uvedl s tím, že platí presumpce neviny.

Soudcův strýc prý sám oslovil exhejtmana

Právníci se přiklánějí k názoru mluvčí Krajského soudu v Praze, který případ projednává, Zuzany Steinerové.  „Aniž by soud jakkoli zpochybňoval právo kteréhokoliv z obžalovaných volit si v průběhu řízení obhájce, současný postup obhajoby, po téměř dvouletém hlavním líčení, na samém počátku závěrečných řečí vykazuje nepřehlédnutelné znaky účelovosti vedené snahou za každou cenu řízení dostat zpět na samý počátek soudního projednávání obžaloby,“ prohlásila mluvčí. Advokáti, kteří dosud Ratha zastupovali, však odmítají, že by účelem výměny obhájců bylo oddálení vynesení rozsudku. Dokonce tvrdí, že doktor Pacovský sám  doktora Ratha oslovil.

Advokát  Pacovský říká, že se stal obětí podvodu

Novým obhájcem měl být podle plné moci Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, který kauzu soudí. Soudu však v pondělí poslal e-mail, v němž prohlašuje, že se stal obětí podvodu, protože myslel, že jde o nový případ, nikoli o probíhající řízení, v němž Ratha nemůže a nehodlá zastupovat. Jaroslav Ortman věří tvrzení advokáta Pacovského. „Nevím, jaká komunikace proběhla mezi ním a doktorem Rathem. Když ale říká, že by do toho nešel, kdyby věděl, že je to tento případ, tak té informaci věřím,“ prohlásil Ortman. A dodal, že si o kroku Rathových advokátů myslí své, ale kolegiálně to nebude komentovat.

Nikdo rozumný nepůjde do obhajoby před závěrečnou řečí

Když  nový advokát Michal Pacovský expolitika odmítl zastupovat, David Rath se ocitl bez obhájce. Na sehnání nového dostal od soudu jeden den. Podle většiny oslovených advokátů může  mít Rath problém sehnat jiného obhájce, protože každý bude potřebovat na seznámení se složitou kauzou delší dobu a je otázka, kolik času bude soudce ochoten poskytnout. „Nikdo rozumný to nebude chtít. Kdybych to měl vzít, chtěl bych měsíc času  na seznámení se spisem,“ uvedl jeden z advokátů.  „Nikdo to nebude chtít, je to strašně obtížný úkol, téměř nadlidský, přejít do obhajoby před závěrečnou řečí,“ míní také advokát Ortman. Nevyloučil, že pokud by Rath nesehnal jiného advokáta a jeho předchozí obhájci by odmítli dál bývalého politika, obviněného z korupce, zastupovat, mohl by být Rathovi přidělen obhájce ex offo. Ale Rath i oba jeho dosavadní advokáti  Adam Černý a Roman Jelínek, kterým Rath minulý týden vypověděl plnou moc, potvrdili, že jsou připraveni pokračovat.

Rath dělá, co může, hrozí mu až dvanáct let za mřížemi

Rath však na tom, aby ho advokát Pacovský zastupoval, trvá. I kdyby bylo vypovězení plné moci platné, má právník zákonnou povinnost ještě dva týdny hájit zájmy a práva klienta a účastnit se hlavního líčení. 

Výměna advokátů na poslední chvíli není zdaleka první věcí, která zkomplikovala závěr tohoto soudního jednání, v němž už měl být rozsudek dávno vynesen. Před třemi týdny oddálilo projednávání  Rathovo zranění při pádu z kola. Obžalovaný se snažil o odročení procesu; po  zdravotním posouzení  znalcem soudce návrh nepřijal.

V korupční kauze při veřejných zakázkách, které se měly týkat modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici,  hrozí bývalému politikovi ČSSD devět až dvanáct let vězení.  Další obvinění v této kauze – manželé Kottovi – byli už odsouzeni počátkem dubna na sedm a půl roku vězení.

Jak soud rozhodl v úterý, do konce dne bude soudem určen Rathovi advokát ex offo. Rath si ovšem do té doby stále může zvolit advokáta sám. Navíc, obžalovaný stále trvá na tom, že jeho advokátem je Michal Pacovský, toho času nacházející se v zahraničí. Rath mu dle svých slov poslal dopis, ve kterém ho vyzývá, aby se obhajoby jeho osoby dle platné plné moci ujal buď on, nebo jeho náhradník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…