„To si nikdo nedokázal představit.“ Ukrajina dostala těžkou techniku z USA a Německa

28.03.2023 9:05

Ukrajinská metropole Kyjev v noci na úterý opět čelila útoku íránských bezpilotních letounů a rozsáhlý ruský raketový útok zažil v pondělí také východoukrajinský Slovjansk, v jehož důsledku 2 lidé zemřeli a 29 lidí bylo zraněno. I přes tuto tragickou bilanci však z Ukrajiny zaznívají i pozitivní zprávy v podobě příjezdu dlouho očekáváné vojenské pomoci ze Západu a země hlásí, že přijala moderní tanky z Británie i Německa a desítky dalších bojových vozidel. Podle ukrajinského ministra obrany se celý civilizovaný svět „restartoval“ a nakonec se postavil teroristickému Rusku tak, jak si to prý před rokem nikdo nedokázal představit.

„To si nikdo nedokázal představit.“ Ukrajina dostala těžkou techniku z USA a Německa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí
V noci z pondělí na úterý ukrajinské hlavní město opět zažilo nálet íránských bezpilotních letounů a podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Rusko v noci na Ukrajinu vypustilo celkem 15 strojů, přičemž ukrajinské síly 14 z nich zničily, informuje agentura Reuters.

Šéf vojenské správy metropole Serhij Popko ubezpečil, že ukrajinská protivzdušná obrana všechny íránské drony vypuštěné na Kyjev zničila. Jeden ze sestřelených strojů měl dopadnout na nebytové prostory ve Svjatošynské čtvrti, vše se však obešlo bez zranění.

Mnohem horší bilancí skončil ruský raketových útok na východoukrajinský Slovjansk, jelikož mělo být při něm podle šéfa doněcké regionální vojenské správy Pavla Kyrylenka zraněno až 29 lidí a dva lidé měli v důsledku ruského útoku zemřít.

Kyrylenko též již dříve dle CNN uvedl, že byla poškozena nebo zcela zničena řada výškových budov ve Slovjansku.

„Další den, který začal terorismem ze strany Ruské federace. Agresorský stát ostřeloval náš Slovjansk,“ komentoval útok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle britského serveru The Gurdian.

Dodal, že by nepřítel měl vědět, že Ukrajina „neodpustí mučení našich lidí, neodpustí tato úmrtí a zranění“. „Všichni ruští teroristé budou poraženi. Každý, kdo se podílel na této agresi, bude pohnán k odpovědnosti,“ řekl.

Ukrajinský prezident se v také již potřetí během necelého týdne vydal poblíž frontové linie a navštívil vojáky v Záporoží. Server The Independent pak doplňuje, že se Zelenskyj ve městě setkal též se šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Grossim.

Grossi během setkání shrnul, že situace v okupované elektrárně zůstává napjatá, a to zejména kvůli silné vojenské přítomnosti kolem ní a také kvůli nedávnému výpadku dodávek elektřiny.

„Pokaždé si házíme kostkou. Pokud dovolíme, aby to čas od času pokračovalo, jednoho dne naše štěstí skončí,“ řekl Grossi dle agentury AP k nebezpečí jaderné katastrofy v Záporožské jaderné elektrárně a tomu, že chlazení šestice odstavených reaktorů zajišťuje pouze jedno zbývající elektrické vedení a kvůli výpadkům elektřiny elektrárna několikrát přešla na nouzové zdroje z dieselových generátorů.

Na Ukrajinu zamířily první dodávky slíbených tanků

Ukrajina též v posledních hodinách informuje, že konečně dostala zásilky prvních západních tanků a tamní ministr obrany Oleksij Reznikov v pondělí oznámil, že Ukrajina obdržela z Británie jak bojové tanky, tak i další darovaná obrněná vozidla západní výroby.

Dle CNN mělo jít o britské tanky Challenger 2, bojová vozidla pěchoty Stryker a mobilní vozidla pěchoty Cougary ze Spojených států a vozidla pěchoty Marder z Německa.

„Před rokem si nikdo nedokázal představit, že podpora našich partnerů bude tak silná. Že se celý civilizovaný svět restartuje a nakonec se postaví krvavému agresorovi, teroristické zemi Rusku,“ řekl k pomoci Reznikov.

Kancléř Olaf Scholz pak také oznámil, že Německo dodalo Ukrajině první tanky Leopard 2. The Guardian uvádí, že bylo na ukrajinských hranicích předáno 18 těchto tanků. Na Ukrajinu dorazilo také asi 40 bojových vozidel pěchoty Marder, informoval Der Spiegel s odvoláním na nejmenované zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Termín GENOCIDA je natolik zprofanovaný, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 28.03.2023 11:17:22
že už ho nesprávně používají i soudy. Tak laicky řečenu genocidu páchá ten, kdo se snaží zlikvidovat a vyhubit nějakou etnickou skupinu na určitém území. Týká se výhradně civilního obyvatelstva. Prostě přesně to, co praktikovali Ukrajinci vůči etnickým Rusům na východě Ukrajiny. Já jenom abyste si uvědomili na co přispíváte.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…