„Tobě jebl*. Ne, tobě! Jaký nátlak? Ty vol*, fakt se prober.“ Topolánek a Zahradil v sobě. V pozadí Pavel

05.02.2023 7:17 | Ze sítí

Ke slovní přestřelce došlo na twitteru mezi expremiérem za ODS Mirkem Topolánkem a europoslancem za ODS Janem Zahradilem. Důvodem bylo Topolánkovo vyjádření k čínskému znepokojení nad telefonátem Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou.

„Tobě jebl*. Ne, tobě! Jaký nátlak? Ty vol*, fakt se prober.“ Topolánek a Zahradil v sobě. V pozadí Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„Odsuzuji odsudek čínské diplomacie. Jsem silně znepokojen. Jak dlouho budeme hrát vnucenou hru na jednu Čínu? Taiwan není Čína a věřme, že nikdy nebude. Stejně jako Korejská republika není Korejská lidově demokratická republika a Ukrajina není Rusko,“ poznamenal Mirek Topolánek k informaci, že čínská diplomacie odsoudila telefonát nově zvoleného prezidenta ČR Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou.

„Sice jsem tě volil, ale po přečtení tohoto geopolitického nesmyslu jsem rád, žes zůstal od Hradu hodně daleko. Poslední dobou sice jeblo už hodně lidem, ale u expremiéra to vždy zamrzí,“ zareagoval následně na Topolánkova slova europoslanec Jan Zahradil.

„Nejsem sám, kdo si myslí, že naopak jeblo Tobě...“ odvětil Topolánek.

„Naštěstí má tahle vláda a tenhle premiér dost rozumu, aby podobné fantasmagorie úplně ignorovali. Dokonce i ten Lipavský,“ odvětil Zahradil.

„To, že pod nátlakem ‚respektujeme‘ tzv. politiku jedné Číny a dvou systémů neznamená, že s tím souhlasíme...“ reagoval Topolánek.

„Tvl, pod jakým ‚nátlakem‘? Fakt se prober,“ zmínil Zahradil.

Topolánek však reagoval dál: „Tak pokud nejsme pod nátlakem, tak co nám brání brát Taiwan jako svobodnou a nezávislou zemi, he?“ zeptal se.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Že by třeba naše mezinárodní závazky, kontinuita a předvídatelnost zahr. politiky, vyhýbání se zbytečné eskalaci vztahů, když to není nutné? Jako expremiérovi by ti to mělo něco říkat. Zde pro zajímavost memo OSN z roku 1971, kdy brali ČLR do OSN,“ odvětil Zahradil.

„Vytěsnit Čínskou republiku na Taiwanu na úkor Čínské lidové republiky pod nátlakem se ukazuje zpětně jako velká chyba a nemyslím, že jsem schopen ji takto prostoduše obhajovat,“ píše Topolánek.

„Byla to geopolitická realita, kterou teď nelze prostoduchými gesty a výkřiky jen tak změnit,“ zkonstatoval Zahradil.

„Nicméně, aspoň na twitteru o tom můžeme hypoteticky polemizovat. Nebo je to zakázáno?“ zakončil otázkou Topolánek.

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám víc pochopení pro Zahradila, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 05.02.2023 10:22:06
než pro Topolánka. Můj názor je takový, že není dobře se rozhádat se všemi kolem. A je mi jedno, zda jde o Čínu, Rusko, arabské země, či co. Nemusíme se všemi souhlasit, ale měli bychom brát ohled na naši ekonomiku. Bez ní se propadne naše životní úroveň a lidi budou naštvaný. Před nedávnem byla uvedena zpráva, že na Slovensku zkrachoval podnik na výrobu hliníku, podobně dopadl výrobce v Rumunsku. Rozhodujícími producenty hliníku jsou Rusko a Čína. S Ruskem jsme se rozhádali, teď ještě si znepřátelit Čínu a budeme "nepřátelský" hliník kupovat od nějakých překupníků za násobně vyšší ceny.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…