„Tohle všechno může zaplnit Václavák!“ Vláda chce šetřit. Schillerová ve varu, když viděla jak

04.11.2022 12:12 | Ze sítí

Experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV) radí v celé řadě bodů vládě, jak uzdravit veřejné finance a kde dělat škrty. „Každý ten bod má ambici zaplnit Václavské náměstí,“ uvedla v Událostech, komentářích šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Prezident vládě zase vyčítá, že se nesnaží narovnat finance už letos. Prezidentské veto novely rozpočtu je ale osobní pomsta, dodal druhý host pořadu, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS. Do prezidenta se opřel proto, že daleko horší rozpočty Babiše a Schillerové ochotně podepisoval.

„Tohle všechno může zaplnit Václavák!“ Vláda chce šetřit. Schillerová ve varu, když viděla jak
Foto: ČT24
Popisek: Jan Skopeček a Alena Schillerová v pořadu Události, komentáře na ČT24

Poslanci se budou muset znovu zabývat státním rozpočtem na letošní rok. Novelu s navrženým schodkem 375 miliard korun prezident Miloš Zeman vetoval. Vládní většina věří, že prezidentovo veto i přes odpor opozice svými hlasy zvrátí. „Vnímám to jakou malou osobní mstu Miloše Zemana a Hradu za to, že v té novele byl ponížen rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o 30 milionů korun pro lánskou lesní správu,“ komentovala to předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že „na veto má prezident právo“.

 

 

Prezidentské veto novely rozpočtu stínovou ministryni financí Schillerovou nepřekvapilo, jeho důvody čte následovně: „Vnímám to tak, že by prezident chtěl konsolidaci veřejných financí. Myslím, že nebyl spokojen s tím nárůstem zadlužení,“ uvedla s tím, že to nevnímá jako politické gesto či mstu, jak tvrdí vládní politici. „Takovou malichernost bych v tom nehledala, nemám ráda, když se tímto způsobem vyřizují ideologické spory,“ podotkla.

Následně místopředseda Sněmovny Skopeček odmítl, že by prezidentovo veto mělo ratio, i on trvá na osobní rovině. „Je to významnější, než se na první pohled zdá. Je to vůbec první veto prezidenta vůči rozpočtu. V minulosti prezidenti byli šílení z rozpočtů, které museli podepisovat, ale dodrželi politickou dohodu, kulturu a do takto významného zákona prostě prezident republiky nezasahuje.

Takže je to na konci mandátu pana prezidenta další překročení jistého rubikonu. Právo na to má, ale jsou politické principy, které nemusejí být psané, a tohle je výrazné překročení hřiště, na které jsme byli zvyklí. Jsem si skutečně jistý, že to je políček za to, jak hlasovala koalice směrem ke snížení rozpočtu lánské lesní správy,“ konstatoval.

V kontextu s vetem kritizoval, jak státní kasu šéfovala Schillerová a Babiš: „Kdyby panu prezidentovi tak záleželo na udržitelnosti veřejných financí, tak nemohl podepisovat rozpočty tady exministryně Schillerové a exministra Babiše, protože ty byly v době růstu a nízké nezaměstnanosti možná v daleko horším stavu,“ doplnil Skopeček.

Nad jeho slovy se Schillerová pousmála a dodala: „Já jsem hrozně zvědavá, jak teď bude pan Skopeček obhajovat ty rozpočty, které připravuje vláda Petra Fialy a konkrétně jeho stranický kolega pan Stanjura, protože to je podle mě opravdu velmi špatné. Ta konsolidace, o které tak často mluvil u veřejných financí, ta tam není zatím ani za mák,“ mávla opoziční politička rukou.  

Záznam celé debaty najdete ZDE

„Pokud chceme zabezpečit ekonomický růst, tak veřejné finance konsolidovat musíme. To, že nám nepomáhá současná válka na Ukrajině a energetická krize, je jasné,“ zdůraznil s tím, že věří, že se k tomu vláda brzy odhodlá. „A inflace vám pomáhá,“ poznamenala na to Schillerová. „Ta nám nepomáhá vůbec. Naopak,“ zamračil se Skopeček. „Velmi, velmi vám pomáhá v rozpočtech,“ kontrovala Schillerová, její slova Skopeček opakovaně důrazně odmítl. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Prezident své veto novely státního rozpočtu pro rok 2022 vysvětloval tím, že zrušení superhrubé mzdy mělo být jen na dva roky. „To byl ale slib prezidentovi od hnutí ANO. Nemyslím si, že je to téma. Velká část koalice takový nápad odmítla, tím myslím, že to skončilo,“ řekl na dotaz, zda vláda sáhne na daň z příjmu.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) předložila celkem 25 návrhů vedoucích ke zpomalení rychlého zadlužování státu. „Téměř každý ten bod má ambici zaplnit Václavské náměstí. To jsou velmi zásadní věci,“ hrozila se Schillerová. Podle expertů NERV by mělo jít například o snížení podpory v nezaměstnanosti a úspor v oblasti daní nebo důchodů, které by měly pomoct snížit schodky státního rozpočtu. Rada mezi své návrhy začlenila také úpravu valorizace důchodů.

Naopak, co by Schillerová ze seznamu opatření vítala, by bylo zvýšení spotřebních daní u tvrdého alkoholu, tabákových výrobků, přidala by i hazard, který není v návrzích uveden. Diskuse by podle ní mohla být i o poplatcích z těžby surovin či globálních zdanění nadnárodních firem.

„Budeme si muset přiznat, že konsolidace veřejných financí prostě bude bolet, jinak to nejde. Jsme země s velmi nízkou mírou nezaměstnanosti a zkrácení dávek by nebylo žádnou tragédií. A snižovat důchody? Potřebujeme především komplexní reformu, nechci vybírat jednotlivá opatření. Myslím, že budeme muset ale dojít k tomu, že se bude prodlužovat věk odchodu do důchodu.

Jakékoliv opatření, které v tom seznamu projde, se prostě někoho negativně dotkne, buď nějaké zájmové skupiny, nebo nějaké sociální skupiny,“ dodal v reakci na slova exministryně Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…