„Toto slavíte.“ Pirát otloukl konzervativcům o hlavu Wilderse. Otočilo se to na něj

24.11.2023 10:40 | Monitoring

V tomto týdnu proběhly v Nizozemí parlamentní volby, v nichž překvapivě zvítězil Geert Wilders, dle médií vůdce krajní pravice, známý kritik islámu a Evropské unie. A právě velkou kritiku EU, k níž Wilders sahá, se rozhodl připomenout europoslanec Marcel Kolaja. Připomněl ji všem, kteří v Česku oslavují Wildersovo vítězství. A přišla odpověď…

„Toto slavíte.“ Pirát otloukl konzervativcům o hlavu Wilderse. Otočilo se to na něj
Foto: Screen FB Geerta Wilderse
Popisek: Geert Wilders

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
V noci na čtvrtek utrpěli mnozí nizozemští politici z tradičních stran šok. Volební výsledky ukázaly, že v těchto volbách nezvítězili ani středoví lidovci, ani levice, nýbrž krajně pravicový politik Geert Wilders se svou Stranou pro svobodu (PVV). Hlasitý kritik islámu i EU získal 37 mandátů ze 150 křesel v nizozemské dolní parlamentní komoře.

Pirátský eurposlanec Marcel Kolaja se rozhodl obrátit se na všechny české politiky, kteří teď Wildersovo vítězství oslavují nebo minimálně vítají.

„Upozornění pro všechny konzervativní politiky, co tu mají radost z vítězství Geerta Wilderse:

– Slavíte výhru nizozemského Tomia Okamury.

– Slavíte oslabení pomoci Ukrajině.

Krajní pravici tak dlouho svými výroky normalizujete, přebíráte její témata, spolupracujete s ní, až vás začíná porážet. Nesvalujte to na ochranu planety. Přiznejte si, že vás válcují, protože lidé radši volí originál, který podporujete, než kopii, kterou představujete vy,“ napsal Kolaja.

Slova Marcela Kolaji a reakce

Wilders ve volbách dosáhl historického úspěchu. Ve volbách v roce 2021 získal se svou stranou PVV méně než polovinu z letošního zisku poslaneckých postů a senátor Zdeněk Hraba Kolajovi odpověděl, že pokud někdo nese spoluzodpovědnost za letošní Wildersovo jasné vítězství, mohou politici jako Kolaja a jemu podobní. „Za výhru Wilderse mohou politici jako vy. Po celé Evropě,“ napsal doslova.

Slova Marcela Kolaji a reakce

Glosátor veřejného dění Frntišek Vávra na sociální síti X promluvil obdobně. Použil přitom i slovo „debil“.

„Wilders měl být reality check pro socialistické eurofederalisty jako vy. Zřejmě jste nepochopil vůbec nic. Dostanete Wilderse, Orbána a Babiše. Kvůli klaunům jako vy, kteří zaslepeni progresivní levicovou ideologií se*ou na lidi dole, budeme žít pod vládou těhle debilů. Dík.“

Slova Marcela Kolaji a reakce

Obchodník s akciemi Jan Betlach se přidal.

„Neslavíme. Ale je to logický důsledek vaší woke zelenorudé politiky. Lidé volí opačný extrém. Takže podíl viny hledejte u sebe,“ doporučil Kolajovi.

Slova Marcela Kolaji a reakce

Není přitom bez zajímavosti, že zatímco Wilders v Nizozemí volby vyhrál i díky tomu, že se ostře postavil proti vstřícné imigrační politice, zejména ve vztahu k muslimům, od Pirátů, konkrétně od další pirátské europoslankyně Markéty Gregorové zaznělo, že migrace je zcela legální a může k ní sáhnout každý, kdo uzná za vhodné.

 

 

Podle serveru nizozemské veřejnoprávní televize NOS se však povolební vyjednávání ještě protáhnou, protože ani lidovci, ani nově vzniklá strana NSC si neujasnily, zda jsou ochotny s Wildersovou stranou vstoupit do vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že by se v Nizozemí blýsklo na lepší časy?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseČtenářka2020 , 24.11.2023 11:00:49
Konec centrálně řízeného plánovaného hospodářství v EU. Konec řízené migrace do státu EU. Pád novodobého stalinismu v podobě green dealu. Evropští válečníci jsou v pohotovosti.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…