„Třiadvacet tisíc za pobyt? Nezajímá, neobsloužíme!“ Krkonoše před neočkovanými natáhly železnou masku. Incident na vlastní oči

24.12.2021 4:44 | Reportáž

REPORTÁŽ Redaktor ParlamentníchListů.cz strávil několik dní před magickým 24. prosincem v Krkonoších. Hory byly zasněžené jen drobně, turistů bylo poskrovnu. Prázdnotou zela i většina restaurací. V poledne, večer jakbysmet. O to větší údiv představovaly kontroly a striktní dodržování protikoronavirového protokolu na recepcích i uvnitř podniků. Kdo neměl potvrzení o očkování, měl smůlu. Jeden z incidentů jsme zažili na vlastní kůži.

„Třiadvacet tisíc za pobyt? Nezajímá, neobsloužíme!“ Krkonoše před neočkovanými natáhly železnou masku. Incident na vlastní oči
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Medvědín v prosinci 2021

Bylo kolem sedmé večerní, když se rodina vydala na večeři do jedné z restaurací ve Špindlerově Mlýně. Zprvu poklidná diskuse o volném stolu se po pár minutách stočila do poměrně ostré výměny názorů.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Otec rodiny zkrátka neměl doklad o očkování. Obsluha jej odmítla usadit a obsloužit.

Muž se však nadále dožadoval toho, aby mohl na místě povečeřet.

Argumentoval třeba i tím, že má draze zaplacený pobyt, tudíž prý má nárok na jídlo. Obsluha však byla nekompromisní. Místo, a to ani po zdůraznění několika desítek tisíc vyplacených za apartmán na horách, rodina nedostala.

A tak znovu nasadila bundy, které již měla odložené, a zlostně odešla.

Bylo to vidět, slyšet.

Několik hostů i číšníků restaurace po téměř filmové scéně hlasitě probíralo nenadálý incident.

Nízké ceny zůstaly

Bylo jasné, že nešlo o první a zjevně ani poslední scénu, kterou neočkovaní zákazníci ztropili.

„Ano, už několikrát nadávali, že je sem nepustíme, ale pravidla jsou pravidla,“ odvětil jeden z obsluhujících mužů.

Přísné předpisy ovšem nedodržovala jen jedna hospoda či restaurace. Navštívili jsme jich šest a vždy to byl stejný scénář. Nejprve se musíte prokázat patřičnými doklady, abyste dostali menu. Pokud nemáte aplikaci Tečka nebo jiný doklad, slušně vás požádají, abyste lokál opustili.

Tento postoj je o to cennější, že drtivá většina podniků zela prázdnotou.

Dodržovala se nejen zmíněná opatření, ale také večerka. Ve 22.00 se zhasne a končí zábava. Té však pár dnů před koncem roku v Krkonoších tolik nebylo.

Na lanovkách se čekalo maximálně pět minut.

Ceny v bufetech, pokud byly právě otevřené, zůstaly nízké, vyloženě pro české turisty.

Řada z nich zřejmě proto ani neotevřela. Typická vůně klobás a párku v rohlíku vyčichla.

Klid...

Sem tam byla slyšet němčina a polština.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Ve srovnání s jinými roky šlo o neporovnatelné statistiky. Jak před pěti lety Němci a Poláci dominovali, dnes by jich člověk napočítal na prstech jedné ruky. Jediné, co se nezměnilo, byly vleky. Jednodenní permanentka vyšla na 800–1 000 korun, přičemž tak polovina sjezdovek byla zavřená. Jinými slovy se platí plná cena za poloviční služby. Důvody se hledají těžko.

Jelikož jsme se ale bavili s řadou pracovníků, vlekařů, hoteliérů i dalších, všichni potvrdili, že není personál. Prý je těžké sehnat uklízečky, údržbáře a další manuálně zdatné zaměstnance.

Nejsou.

Asi proto ten omezený počet sjezdovek.

Krkonoše tím ovšem na kráse neztrácejí.

Dokonce i běžecké trasy byly náležitě udržované, odpadky se neválely nikde.

Jediné, na co kašlalo 99 procent návštěvníků hor, byly respirátory. Ze stovky lyžařů ve frontě měl ochranu úst jediný. Na recepcích hotelů a v restauracích absolutně nikdo. A to přes časté nálepky na oknech a dveřích, které jejich nošení požadovaly.

Krása zůstala

Foto: Tomáš A. Nový

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…