„Turbopremiér.“ Novinářka zjistila, co dělá Fiala mimo vládu. A hlavně s kým

05.02.2024 21:00 | Monitoring

Kampelička premiéra Petra Fialy byla tématem nového dílu pořadu Aby bylo jasno. Jana Bobošíková diváky seznámila s tím, že Fialův podíl v ní spravovala příbuzná majitele významné lobbistické agentury. Spolumajiteli této agentury vedl Petr Fiala doktorandskou práci a spolupracuje s ním dodnes. Kromě toho ukázala, jak si Petr Fiala ke svým politickým funkcím přivydělal několik milionů na akademické půdě a jako premiér dnes vede disertační práce.

„Turbopremiér.“ Novinářka zjistila, co dělá Fiala mimo vládu. A hlavně s kým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

V tomto týdnu budou poslanci na mimořádné schůzi jednat o nepřiznaném majetkovém podílu premiéra Petra Fialy v podnikatelské družstevní záložně. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy premiér Fiala zapomněl ve svých majetkových přiznáních uvést, že byl v této kampeličce vlastníkem podílu ve výši téměř milion korun. Fiala prohlásil, že si neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl, a bral to jako běžný bankovní účet, připomíná moderátorka pořadu Bobošíková.

Pro Fialovu „finanční negramotnost“ pochybuje o jeho schopnosti spravovat majetek státu. „Premiér, který tak rád hovoří o zodpovědnosti, se evidentně o svůj majetek nestaral. Nabízí se otázka, jak kompetentně se stará o majetek státu. Nad Fialovou finanční negramotností se podivují dokonce i novináři, kteří mu obvykle drží palce,“ podotýká Jana Bobošíková.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
O kampeličce, která je podle hnutí ANO spojena s politiky ODS, psali novináři v souvislosti s touto stranou opakovaně. Například v roce 2015, kdy se jejím podílníkem stal Petr Fiala a kdy také ODS prostřednictvím Podnikatelské družstevní záložny obdržela dar 850 tisíc korun. Podle vyjádření ODS stranu při podpisu darovací smlouvy tehdy zastupoval místopředseda strany Martin Kupka, uvádí moderátorka pořadu Aby bylo jasno.

Petr Fiala pro server Seznam Zprávy uvedl, že mu družstevní záložnu doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého zná z doby působení na Masarykově univerzitě. „Petr Fiala byl Růžičkovým pedagogem na Masarykově univerzitě, a v roce 2003 mu dokonce vedl doktorandskou práci. Růžičkova nová agentura pro politický marketing se pyšní tím, že má za sebou úspěšnou kampaň koalice SPOLU a že pracuje pro ODS.

A Růžičkova stará PR agentura s názvem Bison & Rose se příliš nechlubí tím, že příbuzná jednoho z bývalých majitelů byla v době vkladu podílnictví Petra Fialy předsedkyní představenstva zmíněné kampeličky,“ přibližuje Jana Bobošíková.

ODS stačí vysvětlení Fialy, že ho tato chyba mrzí. Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS tvrdí, že kampelička nemá s premiérem Fialou nic společného. „Možná teď nemá, ale v minulosti určitě měla,“ podotýká moderátorka.

Nelze přitom Petra Fialu podezřívat, že peníze, které si v roce 2015 uložil do kampeličky, nebyly jeho. Po celou dobu, kdy byl Fiala ministrem, poté předsedou ODS, poslancem a místopředsedou Poslanecké sněmovny, pilně pracoval na akademické půdě Masarykovy univerzity. Jako místopředseda Sněmovny s měsíčním platem přes 200 tisíc korun si v letech 2018 až 2021 na Masarykově univerzitě přivydělal tři miliony korun. Jako vítěz voleb a premiér si pak v roce 2022 přišel na 330 tisíc korun.

„Vykonává svou práci ve vrcholných ústavních pozicích skutečně naplno?“ klade Bobošíková řečnickou otázku ohledně kumulace funkcí Petra Fialy.  „Ke všem svým funkcím je Petr Fiala v současnosti členem vědecké rady Masarykovy univerzity, vědecké rady fakulty sociálních studií, čtyř oborových rad a školitelem ve čtyřech doktorských studijních programech. Vědecká rada Masarykovy univerzity nedávno schválila udělení velké zlaté medaile bývalému předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému,“ dodává Bobošíková.

Ke všem funkcím však „turbopremiér“ Petr Fiala zvládne také vést disertační práce. „V současné době vede tři, což je na jeho fakultě výrazný nadprůměr. S jednou studentkou zkoumá antisemitismus na Slovensku v kontextu hybridních hrozeb. S jiným doktorandem zpracovává roli zpravodajské zprávy generálního štábu v komunistickém Československu. Do třetice vede i disertační práci s názvem Ochrana vnějších hranic Evropské unie v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Tuto práci premiér vede ministerské paní radové sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Kláře Semerádové,“ uvádí.

„Tak co myslíte? Je premiér Fiala neschopný, jak tvrdí Andrej Babiš, nebo je naopak velmi výkonný a téměř všehoschopný?“ zakončuje Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Opět díky Janě Bobošíkové a ABJ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 06.02.2024 10:03:01
za zveřejnění pofidérních činností premiéra neschopného činit cokoli dobrého pro stát a jeho lid.

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …