„Ty si ho prostě vezmeš, ty... ty... děvko!“ Ve Švédsku řeší, jak prolomit muslimské sňatkové tradice. Dokonce na to zřídili zvláštní úřad

08.10.2017 7:56

Cesta za vysněným multikulturním rájem může být často velmi trnitá. Své o tom vědí ve Švédsku, kde se rozmáhají vynucené sňatky v přistěhovaleckých rodinách, které do země přišly z muslimské části světa.

„Ty si ho prostě vezmeš, ty... ty... děvko!“ Ve Švédsku řeší, jak prolomit muslimské sňatkové tradice. Dokonce na to zřídili zvláštní úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Jak ve středu informovala televize SVT Västmanland ve své reportáži, soud ve Västerås poslal do vězení manželský pár, který nutil svoji devatenáctiletou dceru proti její vůli provdat se za bratrance žijícího v Kurdistánu. Problém v rodině nastal, když si dcera ve svých šestnácti letech našla ve Švédsku přítele. Rodiče se poté rozhodli „zachránit její čest“ a najít jí manžela v jejich rodné zemi. Ke smůle „starostlivých rodičů“ je však dcera nahlásila švédským úřadům.

Konkrétně se o dalším blížícím se vynuceném sňatku dozvěděl až úřad „Švédská národní asociace proti násilím vynuceným sňatkům“ a rodiče byli zatčeni ihned po svém návratu do země, kam se vraceli po dojednání manželství v domovině. Ve středu soud oba rodiče odsoudil k trestu vězení, matku na rok, otce navíc za fyzické i psychické ohrožování své dcery, kterou v návalu vzteku nazýval „děvkou“, na další čtyři měsíce.

Zároveň soud rodičům, kteří svoji vinu až do samého konce soudního přelíčení popírali, vyměřil pokutu ve výši 90 000 švédských korun (asi 244 000 Kč). Vynucené sňatky nejsou v multikulturním Švédsku ničím ojedinělým. Švédští zákonodárci dokonce museli kvůli tomuto „fenoménu“ před třemi lety uvést do praxe speciální zákon. Jak konstatuje server Local, ačkoli se případy v posledních letech množí, vymahatelnost práva je obtížná.

Před aktuálním případem vynuceného sňatku byl odsouzen zatím jeden obžalovaný. Stalo se tak loni v červenci, kdy stanul před soudem otec třiadvacetileté dívky, která byla násilím přinucena vdát se za muže z Afghánistánu. Dívka byla tehdy vylákána do Afghánistánu a bylo jí řečeno, že pokud se jí nebude žádný z nabízených ženichů zamlouvat, může je odmítnout. Ovšem realita byla nakonec jiná a otec své sliby nesplnil.

Otec svoji dceru přes její negativní reakce přinutil, ale ta si vše po návratu do Švédska nenechala pro sebe. Muž byl nakonec odsouzen ke čtyřem letům vězení a k pokutě 100 000 švédských korun. O rok méně potom dostal jeho přítel, který se na všem rovněž podílel. Oběma mužům také před soudem přitížilo, že v listopadu 2015 unesli přítele třiadvacetileté ženy, týrali jej a sexuálně obtěžovali ve snaze přinutit jej od dívky odejít.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…