„Ty signále jeden…“ Babiš vyšťáral na Fialu něco hrozného

09.07.2022 7:40 | Ze sítí

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) sdílí na svém twitteru video naštvaného českého občana, jenž se vydal do sousedního Německa, aby k nemilému překvapení zjistil, že ceny pohonných hmot u tamních čerpacích stanic – a nejen ty – jsou nesrovnatelně nižší, než je tomu v tuzemsku. Je jen otázkou času, než se Češi začnou bouřit, varuje kabinet. Babiš dlouhodobě upozorňuje, že vláda lidem dostatečně nepomáhá.

„Ty signále jeden…“ Babiš vyšťáral na Fialu něco hrozného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
„Ty vole, projíždím celým Německem a nikde nevidím benzín nad dvě eura. To znamená, že je tady benzín a nafta levnější než v Česku. To jako co je? Takže my budeme jezdit pro levnej benzín do Rakouska, my budeme jezdit pro levnej benzín do Polska a teď do konce i do Německa?“ rozčiluje se český řidič za volantem nad německými cenami, které nezačínají dvojkou.

Nechyběl ostrý vzkaz pro českou vládu, zvláště pak pro jejího předsedu Petra Fialu (ODS). „Kurva, co to má znamenat jako? To si vymyslel Fiala nebo kdo?! Já to prostě nechápu, ty vole. A tady se furt vysílají nějaké signály. Ty vole, až se lidi naserou, Fialo, a vezmou ty dlažební kostky, tak vás všecky z tý Strakovy akademie vykopou svinským krokem,“ pokračoval se zaťatou pěstí s tím, že takový přístup vůči svým občanům ze strany vlády už není normální.

Neopomněl zmínit, že kabinet má zcela jiné priority a podporuje akorát válečný konflikt na Ukrajině a tím pádem i energetickou krizi, která již ve velkém zasahuje české domácnosti. „Ale vy se teď budete starat hlavně o to, aby Ukrajina byla v Evropské unii, abychom stále bojovali s Ruskem, abychom měli plyn na zimu třikrát dražší a byli jsme z toho totálně v šoku a v prdeli,“ zkonstatoval.

„O to jediný vám jde. Ale hlavně, že teď budete vysílat signály celý Evropský unii. No dyť jo, tam budete teďka machrovat, jak jste důležití. Vysíláme signály, signály... ty, signále, jeden,“ rýpl závěrem do českého předsednictví v Radě EU a do toho, jak premiér Fiala rád mluví o vysílání „signálů“.

Andrej Babiš problematiku nepoměru našich cen s cenami v jiných středoevropských zemích i slova diskutéra nekomentoval, zřejmě s vědomím, že slova řidiče mluví sama za sebe. Problematiku vysokých cen řeší dlouhodobě.

Česká republika předběhla Německo vyššími cenami pohonných hmot, ale také cenami elektřiny a potravin. ParlamentníListy.cz se v minulých dnech podívaly přes hranice do Bavorska, která tyto skutečnosti jen potvrdila.

Běžně se tak přes hranice jezdí nejen na nákupy normálního zboží – a už také za benzinem či naftou, který je tu levnější hlavně u malých „benzinek“, mimo velká města a dálnice. V Německu už začíná fungovat i tzv. dobrovolné zastropování. Tedy, že enormní ceny, třeba přes 2,5 eura za litr, jsou nemravné.

Zatím česká vláda v důsledku prudkého zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

„Co se týká potravin – neexistuje, že by v bavorských obchodech  převažovaly třeba jiné než domácí brambory. Nebo také nakládané okurky, jejichž pěstován má zvláště v oblasti Deggendorfu mnohaletou tradici, na kterou jsou Němci náležitě hrdi.  Vždyť německé jahody 'dobyly' Čechy a skoro vytlačily ty extrémně levné polské. A tak můžeme jít regál po regálu. Dobrým příkladem je rýže. Nejenže ta levnější stojí v přepočtu kolem dvacetikoruny, ale varné sáčky se nevaří 20 či více minut, ale jen deset. A nejde jen o klasickou dlouhozrnnou rýži, ale i o ty dražší a kvalitnější. Instantní polévky máte kolem 1 eura. My je máme, pokud nejde o akci, už i za 40. Ty lepší, hotové v konzervě, jsou v Bavorsku bratru za třicet, u nás za padesát.  Dát si klasickou 'Lebekäse', tedy bavorskou sekanou v pořádné housce, vás přijde na dvě eura. Při nesrovnatelné koupěschopnosti obyvatelstva…“ zjistil náš reportér za hranicemi.

Ceny benzinu na německé pumpě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…