„Ty vo*e. To mě fakt pos*r!“ Novinář Deníku N pokyvuje nad počmáraným Churchillem. A přišel výprask. I z nečekané strany

11.06.2020 17:58

Novinář Deníku N Jakub Zelenka na svém twitteru naznačil, že pomalování sochy Winstona Churchilla v Praze kvůli tomu, že měl rasistické názory, je vlastně v pořádku. „Část jeho názorů opravdu nepatří do 21. století. Barva se umyje a lidé si alespoň zase přečtou něco o historii,“ napsal Zelenka. Schytal za to kritiku například od blogera Marka Bartoše, podle něhož jde o „zvrácené hodnocení dějin“.

„Ty vo*e. To mě fakt pos*r!“ Novinář Deníku N pokyvuje nad počmáraným Churchillem. A přišel výprask. I z nečekané strany
Foto: Repro Facebook
Popisek: Posprejovaná socha Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí

„Nechápu tu paniku kolem pomalované sochy Churchilla. Ta akce vlastně skvěle pomohla upozornit na to, že ne všechny státy ho vnímaly pozitivně a část jeho názorů opravdu nepatří do 21. století. Barva se umyje, nikdo sochu sundat nechce. Alespoň si lidé zase přečtou něco o historii,“ rozpoutal vášnivou debatu svým příspěvkem Zelenka.

Komentátor Petr Honzejk reagoval slovem „nepřečtou.“

Stejný názor má i reportérka České televize Darina Vymětalíková. „Ona SE NeUMYJE. On ji někdo musí umýt. A nepřečtou,“ napsala ironicky.

Do Zelenky se ale poté pustil bloger Marek Bartoš, podle něhož by se historie neměla hodnotit zpětně. „Ty vole, takže jeho názory nepatří do 21. století. To mě fakt po*er. To má borec blbý, no. Žil ve století 20. a v tom dokázal zachránit tuhle podělanou civilizaci, která ho teď dehonestuje. By mě zajímalo, kde tohle zvrácené hodnocení dějin skončí,“ rozzlobil se Bartoš.

„Churchill je výrazně pozitivní postava dějin. Ale protože se kvůli několika názorům, které však byly v jeho době běžné, nehodí dnes progresivním levičákům do krámu, tak se kdejaký pisálek hned musí vymezit a hájit nepřijatelný vandalismus. Skvělé!“ regoval další z mnoha uživatelů.

Churchillovu sochu v Praze posprejovali vandalové s názorem, že byl Churchill rasista. Nápis byl doplněn heslem Black lives matter, které souvisí s celosvětovou kampaní reagující na usmrcení Afroameričana George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …