„Ukrajina tu nehraje.“ Českým hokejovým fanouškům sundali modro-žlutou vlajku

22.05.2022 7:22 | Ze sítí

Čeští fanoušci na hokejovém mistrovství světa v Tampere v sobotu vyvěsili ukrajinskou vlajku a pak byli velmi překvapeni, že jim ji pořadatelé sundali. Finsko si je ruské agrese na Ukrajině vědomo více než kdokoliv jiný, požádalo kvůli ní o vstup do NATO, ale zvyk z českého veřejného prostoru prolomit na podporu Ukrajiny všechna pravidla vyvěšování tam akceptován není.

„Ukrajina tu nehraje.“ Českým hokejovým fanouškům sundali modro-žlutou vlajku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinská vlajka pod místem, kde stál pomník Stalina

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Finsko zareagovalo na ruskou agresi na Ukrajinu žádostí o vstup do NATO, stejně jako sousední Švédsko, a stejně jako jiné země nabídlo Ukrajině pomoc.

Tamní pořadatelé hokejového mistrovství světa ale zjevně nesdílejí nově objevenou českou vášeň pro žluto-modré ukrajinské vlajky.

Mezinárodní sportovní federace obvykle usilují o eliminaci politické angažovanosti, jež by mohla ještě více rozdmýchávat emoce, které v halách a na stadionech už tak tečou docela dost. Množství disciplinárních trestů za tyto prohřešky už schytaly balkánské země, zejména Srbsko. Rovněž na polské fanoušky a některá jejich chorea připomínající historii hledí mezinárodní fotbalové funkcionářstvo se znechucením.

Extrémem bylo trestání fotbalových trenérů za symbol vlčího máku, kterým se v Británii tradičně slaví Den veteránů. Symbol je poctou všem padlým vojákům, ale UEFA i v něm shledávala politický projev.

Před pár lety byla politická důsledná neutralita prolomena zejména na fotbale kolektivním poklekáváním k poctě skupině Black Lives Matter, ale i tato akce vyvolala diskuse a napětí a v poslední době se zredukovala pouze na týmy z Británie, odkud zvyk do Evropy dorazil.

Vždy se ale trvalo na tom, že vlajky a transparenty s politickým poselstvím nejsou na sportovních akcích vítány.

Běž domů, Ivane

Skupina českých fanoušků si na sobotní zápas Česko – Norsko připravila trojici vlajek. Na dvou českých bylo vyvedeno „Běž domů, Ivane“ a číslovka 1968 a „Čeká tě Nataša“ s číslem 2022. Mezi ně pak byla umístěna vlajka ukrajinská.

Hesla upomínala na okupaci Československa z roku 1968 a slavnou protestní píseň. Největším problémem ale byla modro-žlutá vlajka Ukrajiny. Tu pořadatelé o přestávce mezi první a druhou třetinou nechali sundat.

„Problém je, že Ukrajina není členem tohoto turnaje. Osobně nemám proti ní vůbec nic, naopak. Podporuju ji,“ sdělil deníku Sport pořadatel odpovědný za daný sektor.

Novinář mu namítal, že Ukrajina je řádným členem IIHF a na rozdíl od Ruska a Běloruska, potrestaných za únorovou invazi, se normálně účastní turnajů.

Pořadatel ale vysvětlil, že do haly smějí pouze vlajky šestnácti zemí účastnících se tohoto turnaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…