„Ukrajinci pobodali chlapce.“ Výmysl! Šiřitele dopadla policie. „Hláška mezi Romy,“ dopsal

11.07.2023 16:46

MONITORING SÍTÍ Policie ČR na twitteru informovala o lživé poplašné zprávě, podle které dva Ukrajinci měli v Sokolově pobodat jedenáctiletého chlapce. Dotyčný šiřitel zprávy byl následně dopaden, zprávu smazal a nejspíše bude čelit trestnímu stíhání.

„Ukrajinci pobodali chlapce.“ Výmysl! Šiřitele dopadla policie. „Hláška mezi Romy,“ dopsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

„Sokolov Kaufland!!! Ukrajinci nás chtějí vyhubit – odvetu!!!“ hlásá první z příspěvků na sociální síti.

„Lidičky, v Sokolově dva Ukrajinci pobodali jedenáctiletého chlapce, chtějí to ututlat, pojďte něco udělat, však nás budou zabíjet, vzpamatujte se, půjdeme do ulic,“ burcuje šiřitel poplašné zprávy.

Policie ČR ale muže vyhledala a předvolala k výslechu; po stanovení právní kvalifikace může pachateli hrozit trestní stíhání. „Několik hodin poté, co autor zveřejnil tento příspěvek, jej sokolovští kriminalisté ustanovili a následně předvolali k výslechu, aby se k němu vyjádřil. Výsledek? Post byl smazán a vydán nový, pro autora to však nekončí a v současnosti jsme ve fázi stanovování právní kvalifikace,“ informuje policie na twitteru.

„Rychlou reakcí kriminalistů se podařilo zamezit dalšímu šíření dezinformace. Psaní nenávistných příspěvků a šíření nenávisti opravdu není ok,“ dodávají policisté.

Pachatel mezitím zprávu smazal a napsal vysvětlení. „Takže byla to neověřená informace, nic takového se v Sokolově nestalo, žádný Ukrajinec nenapadl žádné děcko, prostě hláška mezi Romy,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …