„Ukrajinská armáda může být už letos poražena.“ Bývalý velitel britských sil tuší

14.04.2024 7:37

Němci poslali ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému dobrou zprávu. Ukrajina prý dostane další systém protivzdušné obrany Patriot. A Německo si objedná čtyři nové systémy Patriot. Navzdory tomu, že spolková vláda v čele s Olafem Scholzem se potýká s velmi napjatým rozpočtem. V Kyjevě prý přesto panuje ponurá nálada. Bývalý velitel britského velitelství společných sil generál sir Richard Barrons v rozhovoru pro britskou veřejnoprávní BBC varuje, že ukrajinská armáda může být rychle poražena.

„Ukrajinská armáda může být už letos poražena.“ Bývalý velitel britských sil tuší
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Ukrajinská armáda se potýká s nedostatkem lidí, munice i obranných systémů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stále naléhavěji žádá své západní partnery o dodávky systémů protivzdušné obrany, především amerických systémů Patriot, protože Rusové svými raketami a drony soustavně devastují ukrajinskou energetickou síť.

Server německého listu Bild teď Zelenskému poslal dobrou zprávu, když hned v titulku jednoho ze svých článků napsal, že Německo dodá Ukrajině třetí systém protivzdušné obrany Patriot. „Na podporu boje proti Rusku dodává spolková vláda další systém protivzdušné obrany Patriot. Je třetím svého druhu, oznámilo v sobotu spolkové ministerstvo obrany. Spolková vláda opatření zdůvodňuje ‚dalším nárůstem ruských leteckých útoků‘ na Ukrajinu. Děje se tak ‚na žádost ukrajinské vlády a v koordinaci s našimi spojenci‘,“ napsal server deníku Bild.

„S naší podporou pro Ukrajinu jdeme s ohledem na naši vlastní operační připravenost tak daleko, jak jen můžeme. Ještě předtím, než bylo učiněno toto rozhodnutí, jsem se zavázal, že co nejrychleji pořídím nový a usilovně pracujeme na jeho nahrazení,“ poznamenal k tomu německý ministr obrany Boris Pistorius s tím, že Německo bude se svými vlastními obrannými systémy schopno plnit všechny své alianční závazky.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45992 lidí
Před začátkem války mělo Německo celkem dvanáct systémů Patriot. Je tedy jasné, že v tuto chvíli disponuje ještě devíti systémy protivzdušné obrany a v roce 2027 prý doputují čtyři nové tyto systémy. Bild v této souvislosti podotkl, že spolková vláda v Berlíně se potýká s napjatým rozpočtem. A přesto objednala čtyři nové Patrioty.

Ve stejné době hlásí nejvýše postavený ukrajinský voják generálplukovník Oleksandr Syrskyj, že východní ukrajinská fronta stále čelí velkému ruskému tlaku. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že Syrského prohlášení jen podtrhlo ponurou náladu v Kyjevě. „Situace na východní frontě se v posledních dnech značně vyhrotila. Souvisí to především s výraznou aktivizací útočných akcí nepřítele po prezidentských volbách v Rusku,“ napsal Syrskyj na online platformě Telegram.

Zpomalení vojenské pomoci ze Západu způsobilo, že Ukrajina je více vystavena leteckým útokům a na pozemních bojištích čelí stále výraznější ruské převaze. Syrskyj zmínil, že ruské obrněné útočné skupiny útočí na frontách Lyman i Bachmut a používají desítky tanků a obrněných transportérů, aby se pokusily prorazit linie na frontě v Pokrovsku.

Bývalý velitel britského velitelství společných sil generál sir Richard Barrons v rozhovoru pro britskou veřejnoprávní BBC varuje, že ukrajinská armáda může být rychle poražena. Už během letošního roku. Důvodem je podle něj to, „že Ukrajina může mít pocit, že nemůže vyhrát“. Pak se může ve společnosti rozšířit pocit, že jakýkoli další vzdor je zbytečný a může přijít rychlé podvolení ruským silám.

V tuto chvíli Rusové shromažďují své jednotky a nechávají Ukrajince tápat v tom, kam své síly v létě vyšlou. Ukrajinská fronta je dlouhá a podle odborníků není tamní armáda schopna pokrýt ji celou. Možná přijde úder na Charkov. „Myslím, že prvním cílem letošní ofenzívy bude prolomení Donbasu,“ dodává generál Barrons, „a jejich pohled bude upřen na Charkov, který je asi 29 km [18 mil] od ruských hranic, což je hlavní. Ukrajina jako stát by prý mohla fungovat i bez Charkova, ale ztráta druhého největšího města země by byla velkou ranou pro všechny Ukrajince, pro jejich morálku.

Dalším cílem může být Záporožská oblast. „Ale impozantní obrana, kterou Rusko loni vybudovalo jižně od Záporoží, ve správném očekávání ukrajinského útoku, by nyní zkomplikovala ruský postup. Takzvaná Surovikinova linie, sestávající z trojitých linií obrany, je protkaná největším a nejhustěji obsazeným minovým polem na světě. Rusko by to mohlo částečně rozebrat, ale jeho přípravy by byly pravděpodobně odhaleny,“ napsala BBC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stále naléhavěji žádá své západní partnery o dodávky systémů protivzdušné obrany,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 14.04.2024 10:52:57
Osobně si myslím, že pokud chce někdo s někým válčit, tak ať si válčí za své a neotravuje druhé. Otázkou je, zda Západ tu válku na Ukrajině tak nějak nepopíchl, aby se pokusil oslabit nebo zničit Rusko. Pokud tomu tak je, tako to vypadá, že se Západ na válku proti Rusku připravil podobným způsobem jako na Green deal, elektromobilitu, boj proti CO2 a na další zvrhlosti.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …