„Umění!“ Muž v ženských šatech potěší děti. Více z Brna

23.05.2023 8:05

6. června má v brněnské Knihovně Jiřího Mahena číst dětem pohádky transvestita, tedy muž v ženských šatech. Když toto knihovna a organizace 3. května oznámily, nesetkaly se s pozitivní odezvou a o deset dní později začaly ubezpečovat, že na akci budou dohlížet zaměstnanci knihovny a že „fenomén drag queen nepropaguje žádné antisociální chování a nepředstavuje bezpečnostní ohrožení“. Jde prý o umění a děti si mají zvykat. Proti tomu, že děti „potěší“ transvestita, však vystupuje například psychiatr Radkin Honzák nebo Aliance pro rodinu, která za to schytala i trestní oznámení.

„Umění!“ Muž v ženských šatech potěší děti. Více z Brna
Foto: Repro Youtube
Popisek: Transvestita vypráví pohádku dětem v USA

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33762 lidí
Šestého června má v brněnské Knihovně Jiřího Mahena proběhnout netradiční veřejné čtení. Organizace Queer kód ve spolupráci s knihovnou v rámci akce Brno Pride week připravila čtení pohádek pro děti. Číst ovšem bude muž převlečený za ženu, neboli tzv. drag queen. „Cílem je seznámit děti (a jejich rodiče) nejen s drag queen, ale i s queer literaturou,“ oznámila organizace.

A hned také odhalila, jaké pohádky se budou číst. A nebude to ani Šípková Růženka, ani Princ Bajaja. „Číst se budou příběhy pro nejmenší s queer tematikou jako Princ a princ a Král a král, dva díly holandské pohádky o lásce mezi dvěma princi, rýmované pohádky Teď není čas na hraní a Brzy ráno, knížka Tango o tučňáčí rodince, pohádka Zebra pod postelí, o holčičce, která má dva tatínky a podobná Jura a lama o klukovi s dvěma maminkami,“ uvádí Queer kód. A dodává: „V místě konání bude připravena i další queer a feministická literatura, která může sloužit jako seznámení a objevení něčeho nového, ale i jako inspirace pro rodiče.“

Pořádání akce bylo ohlášeno 3. května. Od té doby zřejmě začaly přicházet odsuzující reakce. Knihovna každopádně u statusů, které ohlašují konání akce vypnula komentáře.

O deset dní později pak knihovna vydala prohlášení v reakci na negativní ohlasy na akci. Uvádí, že o LGBT tematiku se zajímá dlouhodobě a přednášky pro dospívající už na půdě knihovny proběhly a probíhají. „Koncept čtení drag queens dětem je v současnosti světově rozšířeným fenoménem. Jeho pedagogický přesah spočívá v tom, že rodiče a děti mohou přijít do kontaktu s diverzitou, která je přirozenou součástí dnešní společnosti, v níž se děti mají orientovat,“ píše se v něm.

„S hercem, který bude vystupovat jako drag queen, jsme se osobně setkali a komunikace byla naprosto bezproblémová. Zároveň je předem domluvený program, kniha, ze které se bude číst, i doprovodné aktivity,“ pravila vedoucí oddělení Knihovny pro děti a mládež Iveta Cehelská, která doplnila, že účast je dobrovolná a je plně na uvážení rodičů, zda s dětmi přijdou.

„Veřejné knihovny jsou otevřené pro všechny bez rozdílu. Ať už se jedná o sociální status, vyznání, původ, pohlaví, sexuální orientaci či jakoukoli odlišnost. Čtení probíhající v rámci Pride Week Brno je podporou naší organizace k tématu LGBTQ+ a jako výraz toho, že knihovna zůstává místem pro všechny,“ dodala pak ředitelka KJM v Brně Libuše Nivnická. Na čtení prý budou dohlížet zaměstnanci knihovny.

Na facebooku pak ještě přibyla informace, že „se jedná o formu klasického čtení pro děti a v zahraničí jde o běžnou praxi. Fenomén drag queen nepropaguje žádné antisociální chování a nepředstavuje bezpečnostní ohrožení, jedná se o svébytný performativní umělecký žánr“.

„Všechny nenávistné a nemístné komentáře byly smazány, některé i nahlášeny. Na původním příspěvku se nedá více komentovat,“ doplnila knihovna. Organizace Queer kód uvedla, že si nenávistných komentářů nehodlá všímat.

Ovšem plánované akce si povšimla média a také například Aliance pro rodinu, která zveřejnila fotografie „umělce“, který bude pohádky dětem předčítat. „Považujeme za nevhodné, aby kabaretní umělec, jako je Ivory Divine, četl předškolním dětem pohádky. Kabaretní umění má sexuální podtext a není vhodné, aby se tomu děti vystavovaly. Máme paragrafy na ochranu dětí a toto do nich zapadá,“ uvedla předsedkyně aliance Jana Jochová pro iDnes.

Aliance také upozornila, že se jedná o západní trend.

Krátce se k pořádané akci vyjádřil psychiatr Radkin Honzák. „Tohle si snad nezaslouží, i když zlobily; je to síla i na mě,“ míní o dětech, které rodiče na akci vezmou. Akci označil za „drsnou perverzi“.

„Jakýsi muž převlečený za ženu zde bude předčítat DĚTEM sexuálně podbarvenou literaturu s non-heterosexuálním nábojem. Na prknech soukromých cirkusů je vše možné, veřejná instituce by se možná měla zamyslet, než pustí do svých prostor tohleto,“ míní psychiatr.

S nenávistnými reakcemi se setkala i Aliance pro rodinu. Ondřej Flégl, podle profilu na sociálních sítích a na blogu iDnes příznivec Pirátů a LGBT a odpůrce konzervativců, Orbána, Fica a Ruska, Alianci pro rodinu nahlásil na policii.

Ondřej Flégl
Zdroj: blogy iDnes

Organizace se však udání nebojí. „Tak nás někdo udal, že prý zveřejněním fotek z veřejného instagramového profilu, šíříme nenavist. Moc rádi půjdeme na policii vysvětlit, že by spíš měli zajistit ochranu dětí ve veřejném prostoru před mravním ohrožením,“ reagovala.

Varování asi není od věci. V roce 2018 v americkém Houstonu četl pohádky dětem v kostýmu Alberto Garza, vystupující pod pseudonymem „Tatiana Mala Nina“. Nicméně pak se ukázalo, že Garza má v trestním rejstříku záznam o sexuálním deliktu, v roce 2008 „zaútočil“ na osmiletého chlapce. Knihovna si ho před pozváním neprověřila a následně se hluboce omlouvala za své selhání. Garzův prohřešek vypátrala právě organizace, která byla založena jako odpor vůči tzv. drag queen story hours.

Transvestité se ne zrovna zřídka stávají terčem útoků. 22. ledna byl nalezen mrtvý Darren Moore, který se také převlékal za ženu. Reportáže britských médií byly plné rozhovorů s místními o tom, jak jim bude chybět, jak byl v místní komunitě oblíben, jak přispíval k diverzitě a podobně. James Esses si však všímá jednoho faktu, který byl v reportážích médií buď vynechán, nebo zmíněn zcela okrajově. Totiž že Darren Moore byl v roce 1999 nepodmíněně odsouzen k odnětí svobody za čtyři případy znásilnění šestnáctiletého mladíka a bylo mu zakázáno se stýkat s dětmi. Což porušil, když si sehnal práci jako učitel tance a gymnastiky, a byl za to v roce 2011 odsouzen znovu.

„V článcích ITV, Sky News, The Mirror a Daily Postu o tom nebyla ani zmínka. BBC to zmínila ve dvou řádcích na konci dlouhého a jinak pozitivně vyznívajícího článku,“ varuje Esses před ohrožením novinářské integrity, když jde o témata transsexuálů a LGBT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hnus fialovej., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 23.05.2023 8:18:10

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…