Úředníci mají směšné platy a musí tvrdě makat. Rusnok rozdává odměny, Babiš chce zvyšovat platy

16.12.2013 9:22

Strany vznikající koalice chtějí pro správu věcí veřejných zajistit dostatek kvalitních úředníků. Přilákat je hodlají změnou systému odměňování ve státní správě tak, aby už tabulkový základ byl lákavý. Shoduje se na tom jak ministr financí v demisi Jan Fischer a premiér Jiří Rusnok, tak i jejich pravděpodobní nástupci - Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

 Úředníci mají směšné platy a musí tvrdě makat. Rusnok rozdává odměny, Babiš chce zvyšovat platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nutnost systémové změny potvrdily vysoké odměny vyplacené vládou Jiřího Rusnoka. Lidovým novinám to řekl ministr financí v demisi Jan Fischer. Jeho možný nástupce, šéf hnutí ANO Andrej Babiš to potvrdil.

"Podívejte se na základní platy úředníků ve srovnání s podnikatelskou sférou," uvedl Fischer. "Opravdu musí strašně makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné," přitakal premiér v demisi Jiří Rusnok.

Nízké platy vykompenzoval Rusnok odměnami

Jeho kabinet letos vyplatil na odměnách 180 tisíc korun. Velmi štědře byli takto oceněni na Ministerstvu financí, kde se šest náměstků podělilo o 1,35 milionu korun, nebo na resortu zdravotnictví, kde se o sumu 1,44 milionu korun podělilo osm šéfů.

Lídři koaličních stran jsou zajedno

"Úředníci státní správy by měli mít příjmy adekvátní pracovnímu trhu, jinak je těžké tam získat kvalitní lidi. Odměny nebo bonusy se mají dávat za konkrétní úkoly stanovené na začátku roku," domnívá se i šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

"Je to nefér, je to nespravedlivé a tato praxe by měla být ukončena," zkritizoval vyplacení vysokých odměn šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Také kandidát na budoucího premiéra ale souhlasí s tím, že by úředníci ve státní správě měli být řádně ohodnoceni.

"Měl by to vyřešit zákon o státní službě," doplnil pro Lidové noviny předseda třetí strany, která by měla být součástí koaliční vlády, Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…