„Uspěl. Bohužel.“ Dlouho neúspěšní se ozvali k Zemanovi

08.03.2023 15:10 | Ze sítí

„Narcis byl už tehdy,“ vzpomíná na dobu, kdy poznal prezidenta Miloše Zemana Jiří Dienstbier v pořadu CNN Prima NEWS při příležitosti odchodu Zemana z Hradu. Připomenuta byla jak bamberská aféra, tak lánský puč. Likvidace ČSSD je jedním z jeho velkých úspěchů, komentuje ironicky Zemanovu politickou kariéru Dienstbier. Jan Ruml říká, že Zemanovi nikdy nevěřil ani slovo.

„Uspěl. Bohužel.“ Dlouho neúspěšní se ozvali k Zemanovi
Foto: Repro ČT
Popisek: Disident a politik Jan Ruml

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí
V pořadu „Miloš Zeman: 10 let na Hradě“ na CNN Prima NEWS byli bývalý ministr vnitra za ODS Jan Ruml a bývalý ministr pro lidská práva a bývalý senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. Komentovali jak Zemanova dvě prezidentská období, tak i jeho politickou činnost předtím, než se dostal na Hrad.

Dienstbier vzpomínal na první kontakt s prezidentem Milošem Zemanem. Bylo to v době prvního federálního shromáždění po listopadu 1989. Zemana tehdy měl za – v ekonomickém slova smyslu – liberálního politika. „Narcis byl už tehdy,“ dodává.

„Když vstoupil do vlády, tak jsem mu nevěřil ani slovo,“ prohlašuje Ruml. Důvodem nedůvěry bylo Zemanovo lhaní. Jako příklad Ruml uvádí takzvanou bamberskou aféru, kdy Česká televize v roce 1998 informovala o tom, že roku 1995 Miloš Zeman – tehdy předseda ČSSD – spolu se straníkem Karlem Machovcem podnikl cestu do německého města Bamberg, aby se tam zúčastnil jednání s podnikatelem Janem Vízkem. Na schůzi měl Vízek údajně nabídnout ČSSD darem několik set milionů a také kompromitující materiály na hlavní představitele stran ODS a ODA. Jako protislužbu požadoval pro své lidi ministerská křesla ve vládě. „Já jsem proti němu vystoupil a žádal jsem, aby odstoupil ze všech funkcí,“ říká a vzpomíná i na to, že Zeman ho tehdy obvinil, že tu aféru způsobil on, tím, že se vůči tomu vyslovil.

Ani Dienstbier dle svých slov Zemanovi příliš nedůvěřoval. Po devadesátkách ho začal považovat za člověka zahleděného do sebe, který účelově a velice efektivně využívá všech možných nástrojů a často pouze ku vlastnímu prospěchu. Dienstbier však přiznává, že ani Zeman mu příliš nedůvěřoval. „Nevidím příliš rozdíl v tom, jak se choval ke svým soupeřům a jak se choval uvnitř strany,“ říká tak. „Neštítil se žádných prostředků, to je vidět i na tom, jakým způsobem se zbavoval i nejbližších spolupracovníků, kdykoliv pro něj přestali být úspěšní.“ Po svém prvním prezidentském období se přesně takto podle Dienstbiera zbavil i „strůjce svého úspěchu“, bývalého vedoucího poradců, Miroslava Šloufa. „Já jsem tedy velmi rád, že končí éra prezidentství Václava Klause a Miloše Zemana, protože tyto dvě osobnosti – osobnosti to nepochybně jsou – považuji je za velmi škodlivé pro vývoj v České republice,“ uvádí.

Zeman vedl podle Dienstbiera vendetu vůči ČSSD, a to předně kvůli jejich neochotě podílet se na jeho politických představách. Připomíná tak i dění v říjnu 2013 označované jako „lánský puč“. Tehdy se po vyhlášení výsledku voleb do Poslanecké sněmovny prezident Zeman sešel se členy ČSSD, kteří byli proti tehdejšímu předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi, a pokusili se ho svrhnout. Puč nevyšel a Sobotka se stal předsedou vlády. Podle Dienstbiera to byl pokus o převrat v rámci strany tak, aby byla poslušná právě jen Zemanovi. „To podle mě vedlo k likvidaci sociální demokracie. Miloš Zeman v tomto doopravdy uspěl.“ Dienstbier nicméně tuto likvidaci považuje za chybnou, už jen kvůli tomu, že demokratická levicová strana v českém prostředí chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale no tak Honzíku !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 08.03.2023 17:39:09
Ty jsi zapomněl co jsi prováděl na vnitru ? Ty skartace, posty kámošům apod.!? A ještě povyprávěj jak jsi si vystudoval vysokou školu ? Že ti není hanba !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…