„Utajené protokoly kolují po Brně. Ohlásil jsem je.“ Blažek hasí ranní článek

05.06.2023 9:54 | Ze sítí

MONITORING Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se ostře ohradil proti článku severu Seznam zprávy, který tvrdí, že s pomocí úniků informací z policejních spisů „kryl přítele“. Blažek popsal, jak to bylo z jeho pohledu…

„Utajené protokoly kolují po Brně. Ohlásil jsem je.“ Blažek hasí ranní článek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Server Seznam Zprávy.cz přišel s informací, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek využil informací uniklých z policejních spisů.

„Předal jsem nynějšímu ministrovi spravedlnosti utajený policejní spis brněnské bytové kauzy, přiznal Seznam Zprávám někdejší spolustraník Pavla Blažka. Ten, jak zjistila redakce, zdroj úniku utajil,“ napsal server.

Blažek přitom dlouhodobě vystupuje proti únikům z policejních spisů a kritizuje za ně policii i právní obec, státní zástupce nevyjímaje. Jde o Blažkova spolustraníka Zdeňka Černého, který prohlásil, že Blažkovi předal některé informace ve víře, že tím ochrání ODS. Černý prý informace získal od jednoho z advokátů, který zastupoval aktéra bytové kauzy Pavla Hubálka.

„V Brně se neslo, že výslechy mají k dispozici členové hnutí ANO. Proto mi koncipient zavolal a předal mi je. Abych takzvaně zachránil ODS. Co Hubálek vypovídal, mohly být lži. Takto jsem to cítil, jednal jsem v dobré víře, a proto jsem dokumenty poskytl Pavlovi,“ odkazuje na Blažka, s nímž ho prý tehdy pojilo přátelství.

Pavel Blažek se proti tvrzením serveru důrazně ohradil.

„Dnešní Seznam Zprávy  informují, že jsem ‚kryl‘ či se podílel ‚na úniku ze spisů‘, jež mi poskytl ‚přítel‘ Zdeněk Černý. Ten mým přítelem nebyl a není, byl ‚jen‘ spolustraníkem, a to je velký rozdíl. Naopak. Jeho chování vedlo v roce 2021 k jeho vyloučení z jihomoravské ODS, jíž jsem předsedal. ‚Utajené protokoly‘ plné smyšlenek a pomluv byly v Brně běžně ‚k mání‘ a byly nabízeny ‚na trhu‘ jako diskreditační materiál proti ODS. Prokazatelně je už léta mají mj. i autoři článku. Jako opoziční poslanec jsem je zcela správně bezprostředně po obdržení předal ministru vnitra jako důkaz jejich nezákonného šíření. A nic jsem tedy ‚nekryl‘. Kdybych své oznámení adresoval orgánům, které vedou léta vyšetřování on-line směrem nejen k autorům článku, byla by to nepraktická pošetilost…“ napsal člen vlády na twitteru.

Pavel Blažek promlouvá

Jenže tím to neskončilo.

Ministr Blažek se pustil do křížku i s novinářem Seznam Zpráv Lukášem Valáškem. Valášek napsal, že člen vlády mohl policii o úniku informací ze spisu informovat už před lety, konkrétně v roce 2019. Kdyby chtěl.

„Pan ministr prý nic nekryl. Takže zdroj úniku utajených výslechů jen ‚zapomněl‘ nahlásit GIBS? Inspekce mohla už v roce 2019 vyšetřit, jak unikly utajené informace, na základě nichž později policie provedla tři razie a mimo jiné do vazby poslala Blažkova známého spolustraníka,“ napsal Valášek.

Blažek se obratem ohradil.

„Milý pane Lukáši Valášku, já jsem nezákonné šíření neveřejných listin ihned ohlásil… Zatímco Vy z nich máte už tři roky svou obživu, aniž jste oznámil cokoliv… Jak ve Formanově Černém Petrovi. ‚Slyšíte ten rozdíl?‘,“ otázal se.

Valášek mu odpověď nezůstal dlužen.

„Vážený pane ministře, vy jste mluvil o tom, že za úniky informací by měli být stíháni i novináři. Ti ovšem ve veřejném zájmu informují o korupčních podezřeních v nejvyšších patrech politiky. Sám jste ovšem policii zatajil zdroj úniků do okruhu podezřelých. Vy i další kolegové z jihomoravské ODS jste dlouho dopředu měli informace z výpovědí, na základě nichž později policie provedla tři razie a do vazby poslala Vašeho spolustraníka. GIBS ani policie od vás dodnes neví, kdo vám tyto výpovědi dal. Detektivové tak nemohli nikoho postihnout, což jinak požadujete,“ vpálil novinář taktéž na twitteru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

lžeme včera, lžeme dnes, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 05.06.2023 10:16:36
my jsme banda z ODS. Jak to včera v TV názorně předvedl zaříkávač hadů, signalista fiala. Já jim nevěřím ani pozdravení

|  11 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…