„Už ani cent pro Ukrajinu.“ V USA vrcholí kampaň a přicházejí sliby

05.11.2022 15:34

Konec americké podpory Ukrajině? O něčem takovém mluvila republikánka Marjorie Taylorová Greeneová. A to v případě, že by republikáni v úterních průběžných volbách znovu ovládli Kongres. Píše to server TheHill.com.

„Už ani cent pro Ukrajinu.“ V USA vrcholí kampaň a přicházejí sliby
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

„Za vlády republikánů nepůjde na Ukrajinu ani cent. Naše země je na prvním místě,“ rozohnila se Grenneová na Trumpově mítinku v Sioux City ve státě Iowa. Podle jejích slov se demokraté starají jen o Ukrajinu. Obdobně hovořil i Kevin McCarthy ve Sněmovně reprezentantů, jenž naznačil, že republikáni by v případě opanování Sněmovny omezili výdaje na Ukrajinu. „Ukrajina je důležitá, ale nemůže to být jediná věc,“ poznamenal McCarthy v říjnu a dodal, že také země nemůže dostávat bianko šek.

Demokraté s těmito republikánskými prohlášeními nesouhlasí, odpor vyjádřili i někteří republikáni.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Ve volbách, které se uskuteční 8. listopadu, se demokraté budou snažit zachovat svou parlamentní většinu. Podle analytiků má ale republikánská strana šanci získat většinu v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů.

Při včerejší návštěvě Kyjeva bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan ujišťoval, že Spojené státy budou dál neochvějně podporovat Ukrajinu i po volbách do Kongresu.

„Jsem přesvědčen, že americká podpora Ukrajině zůstane neochvějná a pevná, a neříkám to jen tak,“ řekl Sullivan, který se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a s šéfem jeho kanceláře Andrijem Jermakem. Píše o tom ČTK.

Pentagon včera oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině, kterou letos v únoru napadlo Rusko, a to v hodnotě 400 milionů USD (9,8 miliardy korun). Od začátku ruské invaze USA celkem Kyjevu poskytly ve vojenské, humanitární a finanční pomoci 18,2 miliardy USD (asi 447 miliard korun). Vojenská a finanční pomoc Západu je pro Ukrajinu v konfliktu klíčová.

Ukrajinu s podobným sdělením o podpoře Demokratické strany i Republikánské strany ve čtvrtek navštívili američtí senátoři, demokrat Chris Coons a republikán Rob Portman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…