Janyška si povšiml rozdílu v cenách potravin mezi Polskem a Českem. Na sociální síti X upozornil, že například ve Varšavě je běžně k dostání kilo čerstvých jahod za 14 zlotých, tedy přibližně 80 Kč. V kontrastu s tím poukazuje, kolik podobné ovoce stojí na farmářských trzích či v obchodech v Praze a kritizuje vysoké ceny a kvalitu potravin v Česku.
„V ČR jíme špatně a draze a nevím o nikom, kdo by za spotřebitele bojoval,“ uvedl Janyška na X. Podle něj ministerstvo zemědělství hájí především zájmy zemědělců. Zastání pro běžné lidi podle něj chybí. Pod jeho příspěvkem se pak rozběhla diskuse o cenách potravin, roli státu i efektivitě českého trhu.
Varšava je plná stánků s jahodami. Kilo za 80 Kč (14 zlotých). A kolik stojí v Praze na tzv. farmářském trhu nebo v samošce?
— Petr Janyška (@JanyskaPetr) May 30, 2025
V ČR jíme špatně a draze a nevím o nikom, kdo by za spotřebitele bojoval. Min. zeměděl. lobuje za zemědělce, a kdo za ty, kdo ovoce a zeleninu jedí? pic.twitter.com/3Va45jSXcc
Jeden z uživatelů X například upozornil, že Polsko má dlouhodobě problém s nadlimitním množstvím pesticidů. Údajně největším v celé Evropské unii. „Osobně nepotřebuji kila jahod, ale pár deka kvalitních, nezávadných a zdravých s jasným původem a od ověřených zdrojů,“ napsal uživatel, a že podobně to má i dalšími potravinami a masem. „Máme své farmáře a jsme ok,“ vyjádřil podporu českým výrobcům.
Janyška nicméně v reakci na to vysvětlil, že ony jahody, které viděl na trzích ve Varšavě, měly dle všeho také pocházet od místních farmářů a nebyly u nich žádné informace o možném použití pesticidů. „Je to v polské tradici, kterou měli i za komunismu, že malí místní pěstitelé prodávají ve stánku ve městě, co vypěstovali,“ upřesnil Janyška.
Ty na fotce jsou jahody vypěstované místním pěstitelem, o pesticidech na nich není nic známo. Je to v polské tradici, kterou měli i za komunismu, že malí místní pěstitelé prodávají ve stánku ve městě co vypěstovali.
— Petr Janyška (@JanyskaPetr) May 30, 2025
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Alena Kratochvílová