„V Maďarsku a v Polsku dochází k podrývání demokracie.“ V Brně mladým propagovali knížku, jak porozumět důležitosti politiky

18.11.2023 12:30

Na náměstí Svobody v Brně si připomínali Den svobody a boje za demokracii programem, kterého se účastnili pamětníci let minulých i neziskové organizace. Také studenti, kteří jsou spoluautory knihy o náhledu a cestě k pochopení politiky. Akce spolku Brněnský sedmnáctý měla pro zájemce připravený celodenní program nejen v centru moravské metropole.

„V Maďarsku a v Polsku dochází k podrývání demokracie.“ V Brně mladým propagovali knížku, jak porozumět důležitosti politiky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Neziskové organizace na náměstí Svobody

Od 14. hodiny začala akce spolku Brněnský sedmnáctý proslovy a kladením věnců. Do večera tu pak působily i neziskové organizace a univerzity. Mezitím se na pódiu konal doprovodný program a vystupovaly hudební skupiny. Z neziskových organizací byly vidět také stánky Amnesty International i místní iniciativy pro Ukrajinu.

Možnost prezentace knihy Politika nejen pro mladé

„Jsme spolek ze středních a vysokých škol působících v Česku a máme tu naši knížku, která nám vyšla asi před necelým měsícem,“ popsal Richard Mittner, jeden ze spoluautorů knihy, která má mladým lidem ukázat, že se mají zajímat o svět kolem sebe a proč je to vůbec důležité. „Hlavně působíme na Instagramu a tam se snažíme mladým lidem dávat informace, aby se mohli orientovat,“ řekl student z neziskové organizace.

A jak by se lidé vlastně měli o politiku zajímat? „Každý samozřejmě podle svých sil a možností, základem je nebýt lhostejný, sledovat zprávy, přes své okolí a podobně. To je takový úplný základ, aby se pak dalo pokračovat dál, nějakou větší aktivitou,“ poznamenal.

Na výročí byli od organizátorů pozváni. „Samozřejmě je to důležitý odkaz, musíme si ho stále připomínat. Připomínat, že stav demokracií po celém světě má klesající trend. Je důležité se tomu pořád věnovat a nezapomínat na to,“ zopakoval.

Se situací v oblasti lidských práv v České republice je spokojen. „Samozřejmě, nic není dokonalé, všechno se dá zlepšovat, ale určitě jsme na tom líp než spousta států ve světě,“ vyjádřil se. A zmínil příklad: „V Maďarsku a v Polsku dochází k podrývání demokracie v poslední době. Tomu se také věnujeme, mimo jiné, v naší knížce i na našem Instagramu.“

Budoucnost v této oblasti pak vidí optimisticky. „Určitě jsme na dobré cestě, že patříme mezi země na světě, kde je úroveň nejvyšší a nejlepší,“ prohlásil student-aktivista Mittner.    

Večerní program, modlitby a lampionový průvod

V 17. hodin zazněla píseň Modlitba pro Martu a pamětníci událostí vzpomenuli na události před rokem 1989, kdy „jsme žili pod dohledem okupační armády a za ostnatými dráty“. Minutou ticha také uctili památku zesnulého politika Karla Schwarzenberga. Jeden z řečníků vyzval k podpoře Ukrajiny a Izraele. Zněla také modlitba Otčenáš.

A ve finále akce skončila lampionovým průvodem.   

Organizátoři cítí zodpovědnost k odkazu 17. listopadu

V prvních ročnících tvořila organizační tým festivalu neformální skupina studentských zástupců všech šesti univerzit v Brně (Janáčkova akademie múzických umění, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Univerzita obrany, Veterinární univerzita Brno a Vysoké učení technické), která se každý rok částečně obměňovala.

Na začátku roku 2021 nejužší organizační tým studentů založil zapsaný spolek Brněnský sedmnáctý, jehož členové pracují na festivalu celoročně. Organizátoři dále také uvádějí na svém webu, že události roku 1939 a 1989 se města výrazně dotkly, takže cítí povinnost a zodpovědnost, aby jejich vrstevníci pochopili, kvůli čemu tehdy vyrazili do ulic a proč má smysl si jejich činy připomínat.

Brněnský sedmnáctý vychází z hodnot především roku 1989 – jimiž jsou odvaha, kritičnost, solidarita a svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vymývači mozků v akci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 18.11.2023 13:04:30
univerzity, neziskovky a všelijaké tingl-tangly placené ze zahraničí vymývají mozky mladé generaci a vychovávají si z nich budoucí poslušné otroky pro nový světový pořádek. Naštěstí jsou tu ještě normální země, Maďarsko, Polsko, Čína, Rusko, které těmto ideologickým diverzantům stojí v cestě.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…